Saturday, 20 January 2018

ASPARAGUS MASAK BELACAN


Bahan-Bahan:
1 genggam tangan asparagus (biasanya supermarket akan jual sayur ini dalam kuantiti sebegini) 
sedikit belacan (dibakar dahulu) 
1 sudu besar udang kering (direndam setengah jam dalam air) 
4 tangkai cili merah 
3 tangkai cili padi (jika ingin pedas) 
bawang merah 

Cara:
1. tuskan udang kering dah letak kedalam batu lesung atau blender. tambahkan belacan, cili-cili dan bawang. tumbuk atau blender sehingga separa lumat (jika ingin lebih 'authentic' anda perlu menumbuknya dengan batu lesung). 

2. cucikan asparagus dan potong dengan saiz 1 1/2 inci panjang. 

3. panaskan minyak dengan api kecil dan tumiskan bahan yang ditumbuk untuk 1 minit. 'adjust' rasa dengan garam dan gula. 

4. masukkan asparagus yang dipotong. 'stir-fry' seketika kemudian tutupkan. biarkan untuk 1 hingga dua minit. 

5. setelah asparagus sudah masak (ia tidak perlu dimasak terlalu lama kerana asparagus lembik memang tak sedap), angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment