Bahan-Bahan:
1 genggam tangan asparagus (biasanya supermarket akan jual sayur ini dalam kuantiti sebegini)
sedikit belacan (dibakar dahulu)
1 sudu besar udang kering (direndam setengah jam dalam air)
4 tangkai cili merah
3 tangkai cili padi (jika ingin pedas)
bawang merah
Cara:
1. tuskan udang kering dah letak kedalam batu lesung atau blender. tambahkan belacan, cili-cili dan bawang. tumbuk atau blender sehingga separa lumat (jika ingin lebih 'authentic' anda perlu menumbuknya dengan batu lesung).
2. cucikan asparagus dan potong dengan saiz 1 1/2 inci panjang.
3. panaskan minyak dengan api kecil dan tumiskan bahan yang ditumbuk untuk 1 minit. 'adjust' rasa dengan garam dan gula.
4. masukkan asparagus yang dipotong. 'stir-fry' seketika kemudian tutupkan. biarkan untuk 1 hingga dua minit.
5. setelah asparagus sudah masak (ia tidak perlu dimasak terlalu lama kerana asparagus lembik memang tak sedap), angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment