KUIH
Kuih (juga dieja
Indonesia: kue, Hokkian: kueh atau kway; dari Hokkien: 粿 KUA) adalah
makanan ringan menggigit bersaiz kecil atau makanan pencuci mulut yang biasa
ditemui di Indonesia, Malaysia, Singapura dan ada beberapa dari China Selatan
iaitu dari wilayah Fujian dan Canton, juga di Belanda melalui zaman penjajahan
di Indonesia. Kuih adalah satu istilah yang agak luas yang boleh termasuk
perkara-perkara yang akan dipanggil kek, kuih, kuih, puding, biskut, pastri
atau dalam Bahasa Inggeris dan biasanya diperbuat daripada nasi atau pulut.
Kuih lebih kerap
dikukus daripada dibakar, dan oleh itu sangat berbeza dalam tekstur, rasa dan
rupa kek dari Barat atau pastri sedutan. Banyak kuih yang manis, tetapi ada
yang manis. Kuih digunakan secara meluas di kawasan-kawasan Indonesia dan
Malaysia untuk merujuk kepada pencuci mulut manis atau tidak manis. Walaupun
dipanggil dengan nama-nama lain, seseorang itu mungkin untuk mencari pelbagai
versi sama kuih di negara-negara jiran seperti Vietnam, Thailand dan Myanmar.
Sebagai contoh, yang berwarna-warni kue lapis kukus dan kaya kuih bingka ubi
juga boleh didapati di Myanmar, Thailand, dan Vietnam.
KUIH DODOL KUKUS
BAHAN BAHAN
100gm tepung pulut
hitam
250gm tepung pulut
putih
200gm gula halus
1 liter santan
(dijadikan tahi
minyak)
sedikit minyak
daun pisang
garam
PROSES
PENYEDIAAN
1.masukkan
tepung pulut putih dan pulut hitam kedalam bekas adunan.kemudian masukkan gula
dan santan.
2.gaul
rata dan masukkan garam secukup rasa.
3.sediakan
loyang dan sapu sedikit minyak.
4.letakkan
daun pisang,masukkan adunan tadi ke dalam loyang dan kukus sehingga masak.
5.setelah
masak,taburkan tahi minyak dan hidang mengikut citarasa.
No comments:
Post a Comment