Saturday 2 October 2021

RESEPI TAUHU MASAK MERAH

Tauhu ialah makanan yang diperbuat daripada kacang soya yang ditapaikan dan diambil patinya. Berbeza dengan tempe yang asli dari Indonesia, tauhu berasal dari China sepertimana juga bahan-bahan yang sama keluarga dengannya seperti kicap, taucu (pes kacang bertapai), pau, dan bakso.

Dibawa oleh para perantau China, makanan ini tersebar ke Asia Timur dan Asia Tenggara, lalu juga akhirnya ke seluruh dunia. Di Jepun, tauhu dikenali sebagai tofu. Sebagaimana dengan tempe, tauhu dikenali sebagai makanan rakyat. Berbagai-bagai jenis tauhu yang ada di Indonesia umumnya dikenali dengan tempat pembuatannya, misalnya tauhu Sumedang dan tauhu Kediri.

BAHAN BAHAN
  • 4 keping tauhu – dipotong dua (potongan segitiga)
  • 3 sudu besar sos cili
  • 1 biji bawang besar – dihiris kasar
  • 2 senduk nasi cili kering kisar
  • 1 biji bawang besar – dikisar
  • 3 ulas bawang putih – dikisar
  • Sedikit air (sekiranya perlu)
  • Minyak secukupnya untuk menumis
  • Gula dan garam secukup rasa

PROSES PENYEDIAAN

  1. Tauhu dibasuh dan digoreng sehingga kekuningan. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak di dalam periuk/kuali. Masukkan bahan-bahan kisar dan kacau rata. Masak sehingga terbit minyak. Gunakan api kecil dan rajin gaul.
  3. Setelah cili masak, masukkan gula, kacau rata supaya sambal berkilat dan bwarna merah cantik.
  4. Kemudian baru masukkan sos cili dan garam. Masukkan sedikit air sekiranya kuah agak pekat. Masak sehingga kuah mendidih.
  5. Setelah cukup rasanya, masukkan tauhu goreng tadi dan kacau rata. Biar ia mereneh di atas dapur sekejap.
  6. Kemudian, masukkan bawang besar yang dihiris kasar dan kacau bagi sebati dan bolehlah ditutup api. Hidangkan

RESEPI TAUHU MASAK SOS

Tauhu ialah makanan yang diperbuat daripada kacang soya yang ditapaikan dan diambil patinya. Berbeza dengan tempe yang asli dari Indonesia, tauhu berasal dari China sepertimana juga bahan-bahan yang sama keluarga dengannya seperti kicap, taucu (pes kacang bertapai), pau, dan bakso.

Dibawa oleh para perantau China, makanan ini tersebar ke Asia Timur dan Asia Tenggara, lalu juga akhirnya ke seluruh dunia. Di Jepun, tauhu dikenali sebagai tofu. Sebagaimana dengan tempe, tauhu dikenali sebagai makanan rakyat. Berbagai-bagai jenis tauhu yang ada di Indonesia umumnya dikenali dengan tempat pembuatannya, misalnya tauhu Sumedang dan tauhu Kediri.

BAHAN BAHAN

  • 2 keping Tauhu
  • 2 sdb sos Cili
  • 2 sdb sos Tomato
  • 1 sdb sos ikansedikit sos tiram
  • 1/4 biji bawang besar - dipotong
  • minyak masak secukupnya
  • sedikit garam dan gula
  • Sedikit air

BAHAN CINCANG

  • 3 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 biji cili merah


PROSES PENYEDIAAN

  1. Tauhu digoreng dan di potong. Ketepikan.
  2. Tumiskan bahan yang ditumbuk/dicincang hingga wangi. Masuk bahan sos.
  3. Jika agak kering, boleh tambahkan sedikit air. Perasakan dengan garam dan gula (jk perlu)
  4. Masukkan tauhu dan bawang besar. Sedia dihidang.

RESEPI TAUHU MASAK LEMAK

Tauhu ialah makanan yang diperbuat daripada kacang soya yang ditapaikan dan diambil patinya. Berbeza dengan tempe yang asli dari Indonesia, tauhu berasal dari China sepertimana juga bahan-bahan yang sama keluarga dengannya seperti kicap, taucu (pes kacang bertapai), pau, dan bakso.

Dibawa oleh para perantau China, makanan ini tersebar ke Asia Timur dan Asia Tenggara, lalu juga akhirnya ke seluruh dunia. Di Jepun, tauhu dikenali sebagai tofu. Sebagaimana dengan tempe, tauhu dikenali sebagai makanan rakyat. Berbagai-bagai jenis tauhu yang ada di Indonesia umumnya dikenali dengan tempat pembuatannya, misalnya tauhu Sumedang dan tauhu Kediri.

BAHAN-BAHAN
4 keping tauhu - Belah 2
10-15 biji cili api
4 biji bawang merah
1 cawan air
1 sudu teh serbuk kunyit
2 batang serai (Diketuk)
2 cawan santan
Garam secukup rasa

PROSES PENYEDIAAN

Masukkan bahan yang dikisar, tauhu, serbuk kunyit, serai, dan garam ke dalam periuk.
Masak sehingga mendidih.
Masukkan santan. Masakkan sehingga mendidih dan siap sedia dihidangkan


RESEPI TAUHU MASAK MASAM MANIS

Tauhu ialah makanan yang diperbuat daripada kacang soya yang ditapaikan dan diambil patinya. Berbeza dengan tempe yang asli dari Indonesia, tauhu berasal dari China sepertimana juga bahan-bahan yang sama keluarga dengannya seperti kicap, taucu (pes kacang bertapai), pau, dan bakso.

Dibawa oleh para perantau China, makanan ini tersebar ke Asia Timur dan Asia Tenggara, lalu juga akhirnya ke seluruh dunia. Di Jepun, tauhu dikenali sebagai tofu. Sebagaimana dengan tempe, tauhu dikenali sebagai makanan rakyat. Berbagai-bagai jenis tauhu yang ada di Indonesia umumnya dikenali dengan tempat pembuatannya, misalnya tauhu Sumedang dan tauhu Kediri.

BHAN BAHAN
  • 5 ketul tauhu ~ dipotong 2 & goreng separa garing & tos
  • 3 sudu besar cili kisar
  • 1 labu bawang besar - dipotong bulat
  • 3 sb sos cili
  • 2 sb sos tomato
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa
  • Minyak untuk menumis
  • Sedikit air
  • Daun bawang ~ optional

BAHAN KISAR

  • 4 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1cm halia

PROSES PENYEDIAAN

  1. Panaskan minyak dalam kuali kemudian tumiskan bahan-bahan yang sudah dikisar berserta cili kisar sehingga wangi & terbit minyak.
  2. Masukkan sos cili, sos tomato, air, garam & gula secukup rasa.
  3. Biarkan seketika & biarkan secukup rasa bolehlah masukkan tauhu yang digoreng serta hirisan bawang besar. 
  4. Kacau sebati atau sehingga bwg sedikit layu & bolehlah dihidangkan dengan taburan daun bawang.


RESEPI TAUHU MASAK SAMBAL

Tauhu ialah makanan yang diperbuat daripada kacang soya yang ditapaikan dan diambil patinya. Berbeza dengan tempe yang asli dari Indonesia, tauhu berasal dari China sepertimana juga bahan-bahan yang sama keluarga dengannya seperti kicap, taucu (pes kacang bertapai), pau, dan bakso.

Dibawa oleh para perantau China, makanan ini tersebar ke Asia Timur dan Asia Tenggara, lalu juga akhirnya ke seluruh dunia. Di Jepun, tauhu dikenali sebagai tofu. Sebagaimana dengan tempe, tauhu dikenali sebagai makanan rakyat. Berbagai-bagai jenis tauhu yang ada di Indonesia umumnya dikenali dengan tempat pembuatannya, misalnya tauhu Sumedang dan tauhu Kediri.

BAHAN-BAHAN
  • 4keping tauhu- dipotong dua(potongan segitiga)
  • 3 sudu besar sos cili
  • Sedikit air (sekiranya perlu)
  • Minyak secukupnya untuk menumis
  • Gula dan garam secukup rasa
  • 1biji bawang besar - dihiris kasar
  • 2senduk nasi cili kering kisar
  • 1biji bawang besar*
  • 3ulas bawang putih*
  • *(dikisar)

PROSES PENYEDIAAN

  1. Tauhu dibasuh dan digoreng sehingga kekuningan. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak di dalam periuk/kuali. Masukkan bahan-bahan kisar dan kacau rata. Masak sehingga terbit minyak.Gunakan api kecil dan rajin gaul...
  3. Setelah cili masak, masukkan gula, kacau rata supaya sambal berkilat dan bwarna merah cantik..
  4. Kemudian bru masukkan sos cili dan garam.Masukkan sedikit air sekiranya kuah agak pekat. Masak sehingga kuah mendidih.
  5. Setelah cukup rasanya, masukkan tauhu goreng tadi dan kacau rata. Biar ia mereneh di atas dapur sekejap,kemudian masukkan bawang besar yg dihiris kasar dan kacau bagi sebati dan bolehlah ditutup api.

RESEPI TAUHU MASAK DAGING

Tauhu ialah makanan yang diperbuat daripada kacang soya yang ditapaikan dan diambil patinya. Berbeza dengan tempe yang asli dari Indonesia, tauhu berasal dari China sepertimana juga bahan-bahan yang sama keluarga dengannya seperti kicap, taucu (pes kacang bertapai), pau, dan bakso.

Dibawa oleh para perantau China, makanan ini tersebar ke Asia Timur dan Asia Tenggara, lalu juga akhirnya ke seluruh dunia. Di Jepun, tauhu dikenali sebagai tofu. Sebagaimana dengan tempe, tauhu dikenali sebagai makanan rakyat. Berbagai-bagai jenis tauhu yang ada di Indonesia umumnya dikenali dengan tempat pembuatannya, misalnya tauhu Sumedang dan tauhu Kediri.

BAHAN BAHAN
  • 1 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • Halia sebesar ibu jari
  • 6 keping shitake mushroom kering
  • 3 biji brown swiss mushroom
  • 100 g daging cincang
  • 4 keping tauhu air
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 3 sudu besar air
  • 1 sudu kecil minyak bijan
BAHAN SOS
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 3 sudu besar air
  • 1 sudu kecil minyak bijan
CARA PENYEDIAAN
  1. Campurkan bahan-bahan untuk sos dan letak ke tepi.
  2. Cincang halus bawang merah, bawang putih, halia, shitake mushroom dan brown mushroom.
  3. Potong tauhu kepada 6 bahagian dan letak ke tepi.
  4. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan masukkan bawang merah dan bawang putih. Tumis hingga naik bau sebelum masukkan halia, 3 minit. Gaul sebati halia dengan bahan tumisan lain dan tumis untuk 3 minit hingga naik bau.
  5. Kemudian masukkan daging cincang dan tumis hingga masak, 3 minit.
  6. Masukkan kedua-dua jenis mushroom dan gaul hingga sebati. Masak hingga mushroom lembut, 3 minit.
  7. Setelah mushroom lembut, masukkan bancuhan sos tadi dan biarkan hingga mendidih dalam 3-5 minit.
  8. Bila bancuhan sos mendidih, masukkan tauhu dan gaulkan dengan perlahan supaya tauhu tak hancur.
  9. Tauhu sedia untuk dimakan

RESEPI TELUR MASAK ASAM MANIS

Tauhu ialah makanan yang diperbuat daripada kacang soya yang ditapaikan dan diambil patinya. Berbeza dengan tempe yang asli dari Indonesia, tauhu berasal dari China sepertimana juga bahan-bahan yang sama keluarga dengannya seperti kicap, taucu (pes kacang bertapai), pau, dan bakso.

Dibawa oleh para perantau China, makanan ini tersebar ke Asia Timur dan Asia Tenggara, lalu juga akhirnya ke seluruh dunia. Di Jepun, tauhu dikenali sebagai tofu. Sebagaimana dengan tempe, tauhu dikenali sebagai makanan rakyat. Berbagai-bagai jenis tauhu yang ada di Indonesia umumnya dikenali dengan tempat pembuatannya, misalnya tauhu Sumedang dan tauhu Kediri.

BAHAN-BAHAN

  • 2 paket Tauhu
  • 1 biji telur
  • 1 sb bawang besar kisar
  • 1 st bawang putih kisar
  • 1 st serbuk halia- campur sedikit air jadikan pes
  • 1 sb serbuk cili - campur sedikit air jadikan pes
  • 2 sb sos tiram
  • 2 sb sos cili
  • 2 sb sos tomato
  • 3 biji tomato cherry
  • 1 biji cili merah- potong halus
  • Garam dan gula secukupnya (optional)

 

PROSES PENYEDIAAN :

  1. Sediakan bahan bahan
  2. Kocok telur dengan sedikit garam. Bilas touhu telur dengan air. potong bulat2. Rendam potongan ke dalam telur- 5 minit.
  3. Panaskan minyak; goreng tofu telur dengan berhati2 hingga kekuningan. angkat dan tos. Ketepikan.
  4. Guna sedikit minyak yang sama tadi; tumis bawang besar, bawang putih, halia. Bila dah wangi, masukkan pes cili, terus tumis hingga terbit minyak. Masukkan semua sos. kacau rata.
  5. Masukkan sedikit air jika perlu; masukkan garam dan gula jila perlu.
  6. Masukkan potongan cili dan tomato cherry. Gaul rata. Masukkan tauhu yang digoreng tadi. Gaul sebati. Tutup api dan siap.

RESEPI TAUHU SUMBAT BERDAGING

Tauhu ialah makanan yang diperbuat daripada kacang soya yang ditapaikan dan diambil patinya. Berbeza dengan tempe yang asli dari Indonesia, tauhu berasal dari China sepertimana juga bahan-bahan yang sama keluarga dengannya seperti kicap, taucu (pes kacang bertapai), pau, dan bakso.

Dibawa oleh para perantau China, makanan ini tersebar ke Asia Timur dan Asia Tenggara, lalu juga akhirnya ke seluruh dunia. Di Jepun, tauhu dikenali sebagai tofu. Sebagaimana dengan tempe, tauhu dikenali sebagai makanan rakyat. Berbagai-bagai jenis tauhu yang ada di Indonesia umumnya dikenali dengan tempat pembuatannya, misalnya tauhu Sumedang dan tauhu Kediri.

BAHAN-BAHAN

  • 8 biji tauhu kering
  • 1 biji telur
  • Bahan Inti :
  • 50 gm daging cincang
  • 1/2 biji bawang besar (dicincang)
  • 2 ulas bawang putih (dicincang)
  • 1 inci lobak merah (dipotong dadu)
  • 1 tangkai daun sup (dihiris)
  • 1 sudu besar serbuk lada sulah
  • 1/2 sudu teh garam

 

PROSES PENYEDIAAN :

  1. Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
  2. Masukkan daging dan lobak merah. Masak sehingga sedikit garing.
  3. Masukkan daun sup. Perasakan dengan garam dan serbuk lada sulah. Kacau sebati. Tutup api.
  4. Tauhu dibelah sedikit dan disumbatkan inti ke dalamnya.
  5. Salut dengan telur dan goreng sehingga garing dan kekuningan. Angkat dan toskan minyak. Tutup api.
  6. Sedia untuk dihidangkan sebagai menu minum petang
  7. Selamat mencuba

RESEPI TAUHU MASAK TAUCU

Tauhu ialah makanan yang diperbuat daripada kacang soya yang ditapaikan dan diambil patinya. Berbeza dengan tempe yang asli dari Indonesia, tauhu berasal dari China sepertimana juga bahan-bahan yang sama keluarga dengannya seperti kicap, taucu (pes kacang bertapai), pau, dan bakso.

Dibawa oleh para perantau China, makanan ini tersebar ke Asia Timur dan Asia Tenggara, lalu juga akhirnya ke seluruh dunia. Di Jepun, tauhu dikenali sebagai tofu. Sebagaimana dengan tempe, tauhu dikenali sebagai makanan rakyat. Berbagai-bagai jenis tauhu yang ada di Indonesia umumnya dikenali dengan tempat pembuatannya, misalnya tauhu Sumedang dan tauhu Kediri.

BAHAN-BAHAN

  • 1 ketul Tauhu goreng
  • 1 sudu makan Taucu manis
  • 1 sudu makan Taucu masin
  • 1 biji bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 @2biji cili padi
  • 2 sudu makan sos tiram

 

PROSES PENYEDIAAN :

  1. Terlebih dahulu rebus tauhu 2 minit dan potong dadu. Bawang merah, bawang putih dan taucu di tumbuk sekali guna lesung batu hingga lumat.
  2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan-bahan tumbuk tadi. Hingga kering dan wangi. Masuk sos tiram dan kacau sebati.
  3. Masukkan tauhu tadi dan gaul perlahan dan sebati
  4. Matikan api.
  5. Hias dengan daun ketumbar dan bawang goreng. Dan hidang. Selamat

RESEPI TAUHU BERGEDIL

Tauhu ialah makanan yang diperbuat daripada kacang soya yang ditapaikan dan diambil patinya. Berbeza dengan tempe yang asli dari Indonesia, tauhu berasal dari China sepertimana juga bahan-bahan yang sama keluarga dengannya seperti kicap, taucu (pes kacang bertapai), pau, dan bakso.

Dibawa oleh para perantau China, makanan ini tersebar ke Asia Timur dan Asia Tenggara, lalu juga akhirnya ke seluruh dunia. Di Jepun, tauhu dikenali sebagai tofu. Sebagaimana dengan tempe, tauhu dikenali sebagai makanan rakyat. Berbagai-bagai jenis tauhu yang ada di Indonesia umumnya dikenali dengan tempat pembuatannya, misalnya tauhu Sumedang dan tauhu Kediri.

BAHAN-BAHAN

  • Sepaket tauhu kering
  • Sekilo kentang-kupas kulit-dipotong nipis- digoreng-dilenyek halus-ketepikan
  • 1/2 kilo daging lembu/ayam cincang
  • 2 st serbuk lada putih
  • 2 biji telur
  • Minyak untuk menggoreng

 

PROSES PENYEDIAAN :

  1. Siapkan bahan
  2. Panaskan minyak, goreng kentang-dilenyek -ketepikan. Kemudian goreng sebentar daging +lada putih dan garam dengan api perlahan- ketepikan.
  3. Campurkan kentang yang telah dilenyek tadi dengan da Hu ging cincang.
  4. Bulat-bulatkan kentang tersebut lalu masukkan ke dalam tauhu kering yang telah dibelah di tengahnya. Buat sampai habis-ketepikan
  5. Lepas itu bolehlah digoreng sampai garing. Sejukkan dan bolehlah dinikmati begitu saja atau dicecah dengan sambal kicap. Selamat Mencuba!

RESEPI TAUHU MASAK TOMATO

Tauhu ialah makanan yang diperbuat daripada kacang soya yang ditapaikan dan diambil patinya. Berbeza dengan tempe yang asli dari Indonesia, tauhu berasal dari China sepertimana juga bahan-bahan yang sama keluarga dengannya seperti kicap, taucu (pes kacang bertapai), pau, dan bakso.

Dibawa oleh para perantau China, makanan ini tersebar ke Asia Timur dan Asia Tenggara, lalu juga akhirnya ke seluruh dunia. Di Jepun, tauhu dikenali sebagai tofu. Sebagaimana dengan tempe, tauhu dikenali sebagai makanan rakyat. Berbagai-bagai jenis tauhu yang ada di Indonesia umumnya dikenali dengan tempat pembuatannya, misalnya tauhu Sumedang dan tauhu Kediri.

BAHAN-BAHAN

  • 3 keping tauhu putih (didadu)
  • 2 biji tomato saiz besar (didadu)
  • 4 ulas bawang putih (dicincang)
  • 1/2 biji bawang besar (dimayang halus)
  • 2 sudu makan sos ikan
  • 1 sudu besar gula
  • Sedikit garam jika perlu
  • 1 pokok daun bawang (kerat kasar)
  • Sedikit daun ketumbar (untuk garnish)

 

PROSES PENYEDIAAN :

  1. Goreng tauhu sehingga rangup. Tos dan ketepikan. (Boleh juga jika tauhu tidak digoreng)
  2. Keluarkan minyak menggoreng tadi, tinggal selapisan nipis minyak sahaja untuk menumis.
  3. Tumis bawang putih dan bawang merah sehingga layu. Masukkan tomato, sos ikan dan gula. Masak sehingga tomato layu, lembik dan berair.
  4. Tambahkan sedikit air. Masak lagi sehingga tomato hancur dan menjadi sos dan sedikit kering.
  5. Masukkan tauhu. Kacau rata dan masak sehingga sos melekat dan sedikit kering pada tauhu.
  6. Masukkan daun bawang dan kacau rata sebelum diangkat untuk dihidang. Garnishkan dengan daun ketumbar untuk meningkatkan lagi rasa.

RESEPI SAMAL TAUHU UDANG

Tauhu ialah makanan yang diperbuat daripada kacang soya yang ditapaikan dan diambil patinya. Berbeza dengan tempe yang asli dari Indonesia, tauhu berasal dari China sepertimana juga bahan-bahan yang sama keluarga dengannya seperti kicap, taucu (pes kacang bertapai), pau, dan bakso.

Dibawa oleh para perantau China, makanan ini tersebar ke Asia Timur dan Asia Tenggara, lalu juga akhirnya ke seluruh dunia. Di Jepun, tauhu dikenali sebagai tofu. Sebagaimana dengan tempe, tauhu dikenali sebagai makanan rakyat. Berbagai-bagai jenis tauhu yang ada di Indonesia umumnya dikenali dengan tempat pembuatannya, misalnya tauhu Sumedang dan tauhu Kediri.

BAHAN-BAHAN

  • 200 gram udang sederhana besar
  • 4 keping tauhu
  • 5 sdb cili giling
  • 2 labu bawang besar kisar
  • 5 ulas bawang putih kisar
  • 1 senduk kecil santan pekat
  • Daun kari
  • Minyak
  • Gula dan garam secukupnya

 

PROSES PENYEDIAAN :

  1. Panaskan minyak. Goreng tauhu hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
  2. Goreng udang hingga masak. Ketepikan.
  3. Gunakan minyak gorengan tadi, tumis bahan kisar hingga naik bau.
  4. Masukkan cili. Kacau manja hingga pecah minyak. Apabila cukup masak, masukkan santan pekat.
  5. Kacau lagi hingga nampak betul2 masak. Masukkan tauhu dan udang tadi. Masuk juga garam dan gula secukup rasa. Kacau. Masuk daun kari.
  6. Tutup api. Siap dihidang.


RESEPI TAUHU STIM

Tauhu ialah makanan yang diperbuat daripada kacang soya yang ditapaikan dan diambil patinya. Berbeza dengan tempe yang asli dari Indonesia, tauhu berasal dari China sepertimana juga bahan-bahan yang sama keluarga dengannya seperti kicap, taucu (pes kacang bertapai), pau, dan bakso.

Dibawa oleh para perantau China, makanan ini tersebar ke Asia Timur dan Asia Tenggara, lalu juga akhirnya ke seluruh dunia. Di Jepun, tauhu dikenali sebagai tofu. Sebagaimana dengan tempe, tauhu dikenali sebagai makanan rakyat. Berbagai-bagai jenis tauhu yang ada di Indonesia umumnya dikenali dengan tempat pembuatannya, misalnya tauhu Sumedang dan tauhu Kediri.

BAHAN-BAHAN

  • 1 bekas tauhu lembut
  • 1 biji bawang besar
  • 2 helai daun bawang
  • 1 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu besar kicap masin
  • 1 sudu besar minyak dari goreng bawang

 

PROSES PENYEDIAAN :

  1. Mulakan dengan tauhu, untuk memudahkan keluarkan tauhu dari bekas, hujung bucu setiap sudut di potong sedikit. Keluarkan perlahan-lahan dan terus basuh dan masukkan kedalam pinggan.
  2. Bawang merah dihiris halus dan digoreng. Apabila sudah garing, angkat dan toskan. Ambil 1 sudu besar baki minyak ini untuk dicampurkan dengan bahan kicap.
  3. Satukan kicap manis, kicap masin dan minyak dari menggoreng bawang merah. Masukkan bahan ini keatas tahu dan dibiarkan kukus selamat seminit.
  4. Apabila sudah masak. Keluarkan dan boleh la taburkan dengan bawang goreng, daun bawang dan cili. Hidangan ini boleh dimakan begitu sahaja..

RESEPI TAUHU ASAM

Tauhu ialah makanan yang diperbuat daripada kacang soya yang ditapaikan dan diambil patinya. Berbeza dengan tempe yang asli dari Indonesia, tauhu berasal dari China sepertimana juga bahan-bahan yang sama keluarga dengannya seperti kicap, taucu (pes kacang bertapai), pau, dan bakso.

Dibawa oleh para perantau China, makanan ini tersebar ke Asia Timur dan Asia Tenggara, lalu juga akhirnya ke seluruh dunia. Di Jepun, tauhu dikenali sebagai tofu. Sebagaimana dengan tempe, tauhu dikenali sebagai makanan rakyat. Berbagai-bagai jenis tauhu yang ada di Indonesia umumnya dikenali dengan tempat pembuatannya, misalnya tauhu Sumedang dan tauhu Kediri.

BAHAN-BAHAN

  • Tahu (potong²)
  • 1 biji serai (geprek)
  • Bumbu 
  • 1 biji lada merah
  • Cilipadi ikut suka
  • 2 biji bawang putih
  • 3 biji bawang merah
  • Minyak tuk menumis
  • Air secukupnya
  • Air asam jawa sikit

 

PROSES PENYEDIAAN :

  1. Rebus tauhu sekejap tuk hilangkan bau.
  2. Blend kasar atau tumbuk kasar bumbu.tumis dgn minyak sikit masukkan air asam,tempe,tahu,air sedikit tambahkan perasa. 

RESEPI TAUHU BUTTER

Tauhu ialah makanan yang diperbuat daripada kacang soya yang ditapaikan dan diambil patinya. Berbeza dengan tempe yang asli dari Indonesia, tauhu berasal dari China sepertimana juga bahan-bahan yang sama keluarga dengannya seperti kicap, taucu (pes kacang bertapai), pau, dan bakso.

Dibawa oleh para perantau China, makanan ini tersebar ke Asia Timur dan Asia Tenggara, lalu juga akhirnya ke seluruh dunia. Di Jepun, tauhu dikenali sebagai tofu. Sebagaimana dengan tempe, tauhu dikenali sebagai makanan rakyat. Berbagai-bagai jenis tauhu yang ada di Indonesia umumnya dikenali dengan tempat pembuatannya, misalnya tauhu Sumedang dan tauhu Kediri.

BAHAN-BAHAN

  • 1 peket tofu seafood
  • 1/2 buku butter (unsalted)
  • 1 batang cili dicincang
  • 5 ulas bawang putih dicincang
  • Segenggam kecil daun kari
  • 1 tin susu cair (sejat bkn sajat)
  • 1/2 tin susu manis

 

PROSES PENYEDIAAN :

  1. Sediakan bahan. Goreng terlebih dahulu tofu dan ketepikan.
  2. Cairkan butter dan tumiskan bawang putih, cili dan daun kari sehingga wangi. Kemudian masukkan susu cair. Masak seketika. Kemudian masukkan susu pekat dan masak hingga kuah memekat.
  3. Masukkan tofu dan gaul rata. Masak hingga kuah menyaluti tofu.
  4. Pastikan kuah memekat dgn sempurna. Apabila masak, angkat dan hidangkan.

RESEPI SUP TAUHU

Tauhu ialah makanan yang diperbuat daripada kacang soya yang ditapaikan dan diambil patinya. Berbeza dengan tempe yang asli dari Indonesia, tauhu berasal dari China sepertimana juga bahan-bahan yang sama keluarga dengannya seperti kicap, taucu (pes kacang bertapai), pau, dan bakso.

Dibawa oleh para perantau China, makanan ini tersebar ke Asia Timur dan Asia Tenggara, lalu juga akhirnya ke seluruh dunia. Di Jepun, tauhu dikenali sebagai tofu. Sebagaimana dengan tempe, tauhu dikenali sebagai makanan rakyat. Berbagai-bagai jenis tauhu yang ada di Indonesia umumnya dikenali dengan tempat pembuatannya, misalnya tauhu Sumedang dan tauhu Kediri.

BAHAN-BAHAN

  • 1/2 dada ayam (dipotong dadu)
  • 1 biji tauhu lembut (saiz besar dipotong dadu)
  • 2 sudu besar minyak masak
  • 1/4 biji bawang merah india (dicincang kasar)
  • 3 ulas bawang putih (dihiris nipis)
  • 1/2 inci halia (dihiris nipis)
  • 6 cawan air
  • 1 1/2 sudu kecil maggi cukup rasa
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 biji telur (dipukul sekejap)
  • 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
  • 3 sudu besar tepung jagung (gaul dgn sedikit air)
  • Sedikit daun bawang/daun ketumbar
  • Sedikit bawang putih goreng

 

PROSES PENYEDIAAN :

  1. Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga kekuningan. Masukkan air dan biar menggelegak. Masukkan ayam.
  2. Masukkan juga tauhu. Biar mereneh dalam 3 minit. Masukkan serbuk lada dan telur yang dipukul tadi, tuang sedikit2 hingga habis sambil dikacau2.
  3. Masukkaj sos tiram, garam dan maggi cukup rasa. Masukkan bancuhan tepung jagung sambil dikacau sehingga kuah nampak sedikit pekat. Tutupkan api.

 

RESEPI SUP TAUHU TELUR

Tauhu ialah makanan yang diperbuat daripada kacang soya yang ditapaikan dan diambil patinya. Berbeza dengan tempe yang asli dari Indonesia, tauhu berasal dari China sepertimana juga bahan-bahan yang sama keluarga dengannya seperti kicap, taucu (pes kacang bertapai), pau, dan bakso.

 Dibawa oleh para perantau China, makanan ini tersebar ke Asia Timur dan Asia Tenggara, lalu juga akhirnya ke seluruh dunia. Di Jepun, tauhu dikenali sebagai tofu. Sebagaimana dengan tempe, tauhu dikenali sebagai makanan rakyat. Berbagai-bagai jenis tauhu yang ada di Indonesia umumnya dikenali dengan tempat pembuatannya, misalnya tauhu Sumedang dan tauhu Kediri.

BAHAN-BAHAN

  • 1 tiub tofu telur- potong bulat
  • Sedikit tepung jagung
  • Minyak untuk menggoreng tofu
  • 1/2 batang carrot- hiris nipis
  • 3 bawang putih- cincang
  • 1/2 biji bawang Holland- cincang
  • 1 cawan Brokoli- dicelur sekejap(optional)
  • 4 biji tomato cherry
  • 1 biji putik jagung- potong 3
  • 4 cendawan butang- hiris nipis
  • 1 biji cili merah- hiris nipis
  • 1 kiub ayam
  • 2 sb sos tiram
  • 2 cawan air
  • 1/4 st serbuk lada putih
  • 1 biji telur- dikocok
  • 2 sb tepung jagung- dibancuh air
  • Garam secukup rasa
  • Minyak untuk menumis

 

CARA PENYEDIAAN

  1. Sediakan bahan bahan
  2. Lumur tofu telur dengan tepung jagung.
  3. Goreng sehingga kuning keemasan. Tos dan ketepikan.
  4. Panaskan minyak; tumis bawang2 hingga wangi. masukkan air, kiub ayam, sos tiram, brokoli, carrot, putik jagung, cendawan butang. Kacau rata. Apabila mendidih, masukkan tomato cherry, serbuk lada putih, garam secukup rasa, bancuhan tepung jagung. Kacau rata.
  5. Masukkan tofu telur. Kacau rata. Masukkan telur (yang sudah dikocok). Tuang telur dalam bentuk lingkaran supaya telur menjadi seperti tali.(Jangan kacau dahulu). Tutup api. Kacau telur dalam bentuk lingkaran supaya sekata.

RESEPI SUP TAUHU JEPUN

Tauhu ialah makanan yang diperbuat daripada kacang soya yang ditapaikan dan diambil patinya. Berbeza dengan tempe yang asli dari Indonesia, tauhu berasal dari China sepertimana juga bahan-bahan yang sama keluarga dengannya seperti kicap, taucu (pes kacang bertapai), pau, dan bakso.

Dibawa oleh para perantau China, makanan ini tersebar ke Asia Timur dan Asia Tenggara, lalu juga akhirnya ke seluruh dunia. Di Jepun, tauhu dikenali sebagai tofu. Sebagaimana dengan tempe, tauhu dikenali sebagai makanan rakyat. Berbagai-bagai jenis tauhu yang ada di Indonesia umumnya dikenali dengan tempat pembuatannya, misalnya tauhu Sumedang dan tauhu Kediri.

BAHAN-BAHAN

  • 2 pek Tauhu Jepun - dipotong bulat
  • 1 biji tauhu putih - dipotong kecil
  • 3 batang jejari ketam - dipotong bulat
  • 4 helai kubis bunga - dipotong kecil
  • 3 tangkai sawi kecil - dipotong kecil
  • 1 tangkai daun bawang - dihiris
  • 2 keping fucuk - direndam dan dipotong kecil
  • Sedikit suhun - direndam
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Air secukupnya
  • Minyak zaitun untuk menumis

 

BAHAN HIRIS:

  • 1/2 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inci halia

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Panaskan minyak. Tumis bahan hiris dan ikan bilis sehingga garing. Kemudian masukkan kek ikan dan air secukupnya.
  2. Apabila kuah mendidih, masukkan suhun dan fucuk yang direndam tadi. Kacau rata. Setelah fucuk lembut sedikit, masukkan kubis bunga dan hirisan daun bawang. Biarkan seketika.
  3. Seterusnya masukkan sawi kecil, tauhu putih dan tauhu Jepun. Perasakan secukupnya. Akhir sekali, masukkan hirisan jejari ketam. Kacau rata dan tutup api. Sedia untuk dinikmati.

RESEPI SUP TAUHU CENDAWAN

Tauhu ialah makanan yang diperbuat daripada kacang soya yang ditapaikan dan diambil patinya. Berbeza dengan tempe yang asli dari Indonesia, tauhu berasal dari China sepertimana juga bahan-bahan yang sama keluarga dengannya seperti kicap, taucu (pes kacang bertapai), pau, dan bakso.

Dibawa oleh para perantau China, makanan ini tersebar ke Asia Timur dan Asia Tenggara, lalu juga akhirnya ke seluruh dunia. Di Jepun, tauhu dikenali sebagai tofu. Sebagaimana dengan tempe, tauhu dikenali sebagai makanan rakyat. Berbagai-bagai jenis tauhu yang ada di Indonesia umumnya dikenali dengan tempat pembuatannya, misalnya tauhu Sumedang dan tauhu Kediri.

BAHAN-BAHAN

  • 2 pek tauhu telur (dipotong kecil)
  • 1 batang lobak (disagat memanjang)
  • 2 pek cendawan enok (dibuang akar)
  • 6 biji cendawan setake (dibahagi 4)
  • 600 ml air
  • 1 sudu besar garam (ikut kemasinan masing-masing)
  • 1/2 sudu besar secukup rasa
  • 1 sudu besar tepung jagung (dibancuh dengan sedikit air)
  • 2 biji bawang putih (dilenyek dan dihiris halus)
  • 1 biji bawang merah (dihiris halus)

 

PROSES PENYEDIAAN

  • Sediakan bahan, kemudian goreng tauhu telur sehingga kekuningan hingga habis. Kemudian ambil sedikit minyak gorengan tadi (supaya kurang membazir minyak) dan panaskan ke dalam kuali.
  • Mulakan dengan menggoreng bawang hingga keperangan, kemudian masukkan cendawan setake dan juga lobak, goreng hingga sedikit empuk.
  • Selepas itu, masukkan air, garam dan juga secukup rasa. Apabila sudah kelihatan mendidih, masukkan cendawan enoki dan kacau sedikit-sediki hingga kelihatan masak.
  • Setelah masak, terus masukkan tepung jagung dan gaul sehingga kuah kelihatan pekat dan seterusnya masukkan tauhu telur tadi.
  • Gaul sebentar kemudian sup siap untuk dihidang.

RESEPI KULIT LEMBU MASAK LEMAK

Ada orang jadikan kulit lembu sebagai makanan? Suda tentu jawapnnya ada dan kulit lembu boleh dijadikan makanan lauk yang enak. Orang Minangkabau yang berhijrah di Tanah Melayu sangat popular dengan makanan yang diperbuat daripada kulit lembu. Makanan yang dibuat dari kulit lembu itu dibasuh menggunakan "air angek" pada boncah dan disebut pula sebagai "Jangek".

Bersama ini beberpa resepi enak kulit lembu untuk dinikmati dan bolehlah cuba masak sendiri di rumah.

BAHAN-BAHAN

  • 300 gram kulit lembu yang telah diproses
  • 1 batang serai - ketuk
  • 2 inci kunyit hidup - kisar
  • 1 kotak santan kara
  • 1 kiub ayam
  • 1 helai daun kunyit - hiris halus
  • 2 helai daun salam
  • 3 bj buah keras - kisar
  • cili padi – kisar

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Tumis bahan kisar dan serai hingga naik bau.
  2. Masukkan air dan kulit lembu, biar perut mendidih dan elok masak kulit lembunya.
  3. Masukkan daun salam dan daun kunyit.
  4. Bila kulit lembu telah cukup masak, masukkam santan dan kiub ayam.
  5. boleh tambah garam jika perlu.
  6. Sesuaikan rasa dan sedia untuk disajikan.

RESEPI SUP KULIT LEMBU

Ada orang jadikan kulit lembu sebagai makanan? Suda tentu jawapnnya ada dan kulit lembu boleh dijadikan makanan lauk yang enak. Orang Minangkabau yang berhijrah di Tanah Melayu sangat popular dengan makanan yang diperbuat daripada kulit lembu. Makanan yang dibuat dari kulit lembu itu dibasuh menggunakan "air angek" pada boncah dan disebut pula sebagai "Jangek".

Bersama ini beberpa resepi enak kulit lembu untuk dinikmati dan bolehlah cuba masak sendiri di rumah.

BAHAN-BAHAN

  • Kulit lembu
  • Sayuran- kobis bunga, tomato dan cendawan (optional)
  • Bawang putih, Merah dan Halia - ditumbuk
  • Daun sup
  • Rempah sup, sup bunjut dan kayu manis

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Tumbuk bahan2 sup. Selepas tu masukkan sekali rempah sup dan gaul rata.
  2. Tumis bahan sehingga naik bau. Masukkan kulit lembu dan air. Biarkan beberapa minit, masuk kan sayur-sayuran. Perasakan garam, ajinamoto, gula dan air asam jawa.
  3. Tutup api dan masukkan daun sup.Boleh dihidang bersama sambal kicap. 

RESEPI ASAM PEDAS DAGING TETEL ALA THAI

Tetel adalah bahagian daging sapi yang sebenarnya merupakan sisa daging yang melekat pada tulang. Daging ini berupa campuran daging, urat, lemak dan sebagainya. Tetelan telah dikelupas dari tulang dan dipotong-potong. Biasa daging ini digunakan untuk sup atau pelbagai masakan lain.

Jika pergi pasar basah dan tak tahu mana satu daging tetel, tanya sahaja pada penjual kedai. Daging ini dijual ikut timbangan kilo, tapi jika kita nak beli dalam jumlah RM10, RM20 pun boleh juga. Pendek kata, sampaikan saja hajat kita pada penjual daging nanti tahulah diorang nak sukat & timbang untuk kita. Tapi awas! makan daging tetel ni perlu berpada-pada sebab kandungan lemak & kolesterolnya yang tinggi. Makan sekali sekala tak apalah, jangan jadi kebiasaan sudah. menu boleh dihasilkan menggunakan daging tetel.Saya kongsikan resepi untuk anda.

BAHAN-BAHAN

  • 8 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 4 keping lengkuas
  • 2 keping halia
  • 3 batang lada merah
  • 3 batang cili padi
  • 1 camca teh serbuk kunyit
  • 5 keping asam gelugur
  • 1/4 cawan minyak masak
  • 1 batang serai diketuk
  • 700 gram daging tetel dihiris nipis
  • 1 liter air
  • 1 camca besar garam Himalaya
  • 1 camca besar penuh gula merah
  • 1 ketul kiub pati ayam Maggi
  • Bahan tambahan:
  • 1 batang bunga kantan
  • 2 tangkai daun limau purut
  • 1 biji tomato merah
 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Siapkan bahan-bahannya.
  2. Kisar bawang merah,bawang putih,lengkuas,halia,lada merah dan cili padi dengan 1 cawan air hingga halus.Ketepikan.
  3. Panaskan minyak masak dalam kuali non stick,tumis serai hingga naik bau.Masukkan bahan kisar bersama serbuk kunyit,tumis hingga garing @ pecah minyak.Masukkan asam keping.
  4. Masukkan daging,balik-balikkan hingga bercampur rata daging dengan bahan tumis.Tutup kuali dengan penutup.Masak hingga daging mengeluarkan airnya.
  5. Bila air daging hampir kering masukkan 1 liter air,masak hingga menggelegak.Masukkan garam,kiub pati ayam dan gula merah.Masak hingga daging empuk dengan api sederhana besar.
  6. Masukkan bunga kantan dan daun limau purut,masak hingga kuah berkurangan sedikit baru masukkan tomato merah.Seimbangkan rasa,tutup api,siap.

RESEPI SUP DAGING TETEL

Tetel adalah bahagian daging sapi yang sebenarnya merupakan sisa daging yang melekat pada tulang. Daging ini berupa campuran daging, urat, lemak dan sebagainya. Tetelan telah dikelupas dari tulang dan dipotong-potong. Biasa daging ini digunakan untuk sup atau pelbagai masakan lain.

Jika pergi pasar basah dan tak tahu mana satu daging tetel, tanya sahaja pada penjual kedai. Daging ini dijual ikut timbangan kilo, tapi jika kita nak beli dalam jumlah RM10, RM20 pun boleh juga. Pendek kata, sampaikan saja hajat kita pada penjual daging nanti tahulah diorang nak sukat & timbang untuk kita. Tapi awas! makan daging tetel ni perlu berpada-pada sebab kandungan lemak & kolesterolnya yang tinggi. Makan sekali sekala tak apalah, jangan jadi kebiasaan sudah. menu boleh dihasilkan menggunakan daging tetel.Saya kongsikan resepi untuk anda.

BAHAN-BAHAN

BAHAN A

  • 1/2 kg daging tetel direbus sehingga empuk-ketepikan
  • 1 kentang dibelah empat
  • 1 tomato dibelah dua*
 
BAHAN B
  • Minyak masak
  • 1/2 bawang besar dihiris kasar
  • 2 bawang putih ditumbuk
  • 1/2 inci halia ditumbuk
  • Sedikit campuran buah pelaga dan bunga cengkih
  • 1 sudu kecil serbuk lada putih
  • 1 kiub pati ayam
  • 1 sudu kecil garam
  • 2 mangkuk air
  • Bahan taburan
  • Bawang goreng
  • Daun sup & daun bawang dipotong kecil-kecil

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Siapkan bahannya
  2. Tumis Bahan B dengan sedikit minyak masak. Api kecil sahaja. Masukkan semua bahan satu persatu sehingga habis. Kacau sebati dan tunggu mendidih sebentar.
  3. Sekarang masukkan Bahan B kecuali tomato. Biarkan daging tetel itu empuk betul-betul, Kalau masih keras tambah air lagi.
  4. Setelah sempurna masak baru masukkan tomato. Dah siap! Boleh dihidangkan dengan bahan taburan. Selamat Mencuba.