Sebut pasal sotong, kita tahu ia antara makanan kegemaran dalam keluarga Seafood dan sangat popular dalam penyediaan makanan harian samaada di Malaysia atau pun seluruh dunia. Walaubagaimanapun di dalam badan sotong ada satu lagi bahagian darinya yang merupakan antara yang boleh diasingkan dan dijadikan makanan yang sangat lazat iaitu telur Sotong. Telur sotong amat popular bagi penggemar makanan ini dan boleh dimasak dalam pelbagai resepi secara tradisional ataupun moden.
BAHAN BAHAN
- 1 kg telur sotong (lumur kunyit dan garam setelah itu goreng halfcooked)
- Bawang putih/bawang merah/ halia/ cili padi ikut kepedasan (kisar)
- Kayu manis, bunga lawang
- 2 batang serai
- 1 senduk besar cili kisar
- Sos cili
- Sos tomato
- Sos tiram
- Kicap manis
- Sedikit air asam
- Bawang merah hiris bulat
- Tomato/cili merah (hiris dan potong)
PROSES PENYEDIAAN
- Tumis bahan kisar sampai naik bau atau kekuningan.
- Masukkan bunga lawang, kayu manis, serai.
- Masukkan cili kisar tumis sampai pecah minyak.
- Masukkan semua jenis sos dan kicap manis (jika pekat tambah air sedikit). Tumis.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Masukkan bawang hiris, tomato, cili merah kacau sekejap.
- Masukkan telur sotong. Gaul rata, tutup api.
No comments:
Post a Comment