Saturday, 2 October 2021

RESEPI TAUHU SUMBAT BERDAGING

Tauhu ialah makanan yang diperbuat daripada kacang soya yang ditapaikan dan diambil patinya. Berbeza dengan tempe yang asli dari Indonesia, tauhu berasal dari China sepertimana juga bahan-bahan yang sama keluarga dengannya seperti kicap, taucu (pes kacang bertapai), pau, dan bakso.

Dibawa oleh para perantau China, makanan ini tersebar ke Asia Timur dan Asia Tenggara, lalu juga akhirnya ke seluruh dunia. Di Jepun, tauhu dikenali sebagai tofu. Sebagaimana dengan tempe, tauhu dikenali sebagai makanan rakyat. Berbagai-bagai jenis tauhu yang ada di Indonesia umumnya dikenali dengan tempat pembuatannya, misalnya tauhu Sumedang dan tauhu Kediri.

BAHAN-BAHAN

  • 8 biji tauhu kering
  • 1 biji telur
  • Bahan Inti :
  • 50 gm daging cincang
  • 1/2 biji bawang besar (dicincang)
  • 2 ulas bawang putih (dicincang)
  • 1 inci lobak merah (dipotong dadu)
  • 1 tangkai daun sup (dihiris)
  • 1 sudu besar serbuk lada sulah
  • 1/2 sudu teh garam

 

PROSES PENYEDIAAN :

  1. Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
  2. Masukkan daging dan lobak merah. Masak sehingga sedikit garing.
  3. Masukkan daun sup. Perasakan dengan garam dan serbuk lada sulah. Kacau sebati. Tutup api.
  4. Tauhu dibelah sedikit dan disumbatkan inti ke dalamnya.
  5. Salut dengan telur dan goreng sehingga garing dan kekuningan. Angkat dan toskan minyak. Tutup api.
  6. Sedia untuk dihidangkan sebagai menu minum petang
  7. Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment