Ada orang jadikan kulit
lembu sebagai makanan? Suda tentu jawapnnya ada dan kulit lembu boleh dijadikan
makanan lauk yang enak. Orang Minangkabau yang berhijrah di Tanah Melayu sangat
popular dengan makanan yang diperbuat daripada kulit lembu. Makanan yang dibuat
dari kulit lembu itu dibasuh menggunakan "air angek" pada boncah dan
disebut pula sebagai "Jangek".
Bersama ini beberpa resepi enak kulit lembu untuk dinikmati dan bolehlah cuba masak sendiri di rumah.
BAHAN-BAHAN
- Kulit lembu
- Sayuran- kobis bunga, tomato dan cendawan (optional)
- Bawang putih, Merah dan Halia - ditumbuk
- Daun sup
- Rempah sup, sup bunjut dan kayu manis
PROSES PENYEDIAAN
- Tumbuk bahan2 sup. Selepas tu masukkan sekali rempah sup dan gaul rata.
- Tumis bahan sehingga naik bau. Masukkan kulit lembu dan air. Biarkan beberapa minit, masuk kan sayur-sayuran. Perasakan garam, ajinamoto, gula dan air asam jawa.
- Tutup api dan masukkan daun sup.Boleh dihidang bersama sambal kicap.
No comments:
Post a Comment