Saturday, 2 October 2021

RESEPI SUP KULIT LEMBU

Ada orang jadikan kulit lembu sebagai makanan? Suda tentu jawapnnya ada dan kulit lembu boleh dijadikan makanan lauk yang enak. Orang Minangkabau yang berhijrah di Tanah Melayu sangat popular dengan makanan yang diperbuat daripada kulit lembu. Makanan yang dibuat dari kulit lembu itu dibasuh menggunakan "air angek" pada boncah dan disebut pula sebagai "Jangek".

Bersama ini beberpa resepi enak kulit lembu untuk dinikmati dan bolehlah cuba masak sendiri di rumah.

BAHAN-BAHAN

  • Kulit lembu
  • Sayuran- kobis bunga, tomato dan cendawan (optional)
  • Bawang putih, Merah dan Halia - ditumbuk
  • Daun sup
  • Rempah sup, sup bunjut dan kayu manis

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Tumbuk bahan2 sup. Selepas tu masukkan sekali rempah sup dan gaul rata.
  2. Tumis bahan sehingga naik bau. Masukkan kulit lembu dan air. Biarkan beberapa minit, masuk kan sayur-sayuran. Perasakan garam, ajinamoto, gula dan air asam jawa.
  3. Tutup api dan masukkan daun sup.Boleh dihidang bersama sambal kicap. 

No comments:

Post a Comment