Saturday 2 October 2021

RESEPI TELUR MASAK ASAM MANIS

Tauhu ialah makanan yang diperbuat daripada kacang soya yang ditapaikan dan diambil patinya. Berbeza dengan tempe yang asli dari Indonesia, tauhu berasal dari China sepertimana juga bahan-bahan yang sama keluarga dengannya seperti kicap, taucu (pes kacang bertapai), pau, dan bakso.

Dibawa oleh para perantau China, makanan ini tersebar ke Asia Timur dan Asia Tenggara, lalu juga akhirnya ke seluruh dunia. Di Jepun, tauhu dikenali sebagai tofu. Sebagaimana dengan tempe, tauhu dikenali sebagai makanan rakyat. Berbagai-bagai jenis tauhu yang ada di Indonesia umumnya dikenali dengan tempat pembuatannya, misalnya tauhu Sumedang dan tauhu Kediri.

BAHAN-BAHAN

  • 2 paket Tauhu
  • 1 biji telur
  • 1 sb bawang besar kisar
  • 1 st bawang putih kisar
  • 1 st serbuk halia- campur sedikit air jadikan pes
  • 1 sb serbuk cili - campur sedikit air jadikan pes
  • 2 sb sos tiram
  • 2 sb sos cili
  • 2 sb sos tomato
  • 3 biji tomato cherry
  • 1 biji cili merah- potong halus
  • Garam dan gula secukupnya (optional)

 

PROSES PENYEDIAAN :

  1. Sediakan bahan bahan
  2. Kocok telur dengan sedikit garam. Bilas touhu telur dengan air. potong bulat2. Rendam potongan ke dalam telur- 5 minit.
  3. Panaskan minyak; goreng tofu telur dengan berhati2 hingga kekuningan. angkat dan tos. Ketepikan.
  4. Guna sedikit minyak yang sama tadi; tumis bawang besar, bawang putih, halia. Bila dah wangi, masukkan pes cili, terus tumis hingga terbit minyak. Masukkan semua sos. kacau rata.
  5. Masukkan sedikit air jika perlu; masukkan garam dan gula jila perlu.
  6. Masukkan potongan cili dan tomato cherry. Gaul rata. Masukkan tauhu yang digoreng tadi. Gaul sebati. Tutup api dan siap.

No comments:

Post a Comment