Tetel adalah bahagian daging sapi yang sebenarnya merupakan sisa daging yang melekat pada tulang. Daging ini berupa campuran daging, urat, lemak dan sebagainya. Tetelan telah dikelupas dari tulang dan dipotong-potong. Biasa daging ini digunakan untuk sup atau pelbagai masakan lain.
Jika pergi pasar basah dan tak tahu mana satu daging tetel, tanya sahaja pada penjual kedai. Daging ini dijual ikut timbangan kilo, tapi jika kita nak beli dalam jumlah RM10, RM20 pun boleh juga. Pendek kata, sampaikan saja hajat kita pada penjual daging nanti tahulah diorang nak sukat & timbang untuk kita. Tapi awas! makan daging tetel ni perlu berpada-pada sebab kandungan lemak & kolesterolnya yang tinggi. Makan sekali sekala tak apalah, jangan jadi kebiasaan sudah. menu boleh dihasilkan menggunakan daging tetel.Saya kongsikan resepi untuk anda.
BAHAN-BAHAN
- Daging tetel
- 1 cawan /kotak santan
- 3 gengam kacang dal(rebus empuk)
- 2 biji cili hijau
- 2 Kentang belah 4
- 1 lobak botong panjng
- Kacang panjang
- 3 biji terung bulat ptong 4
- 4 sb rempah kari daging
- 1 bunga lawang
- 3 buah pelaga
- 1 kulit kayu manis
- Daun kari
BAHAN TUMBUK
- 1 Bawang besar
- 3 bawang putih
- 1 inch halia
PROSES PENYEDIAAN
- Tumis bunga rempah 4 sekawan,masukan bahan tumbuk,tumis hingga wangi, masukan rempah kari, daun kari, cili hijau dan sedikit air,tumis hingga rempah masak dan terbit minyak
- Masukan daging tetel, tumis sebentar dan msuka. Kacang dal, santan dan sedikit air masak hingga daging empuk
- Masukkan semua sayuran, masak sehingga
No comments:
Post a Comment