Saturday, 2 October 2021

RESEPI TAUHU MASAK MASAM MANIS

Tauhu ialah makanan yang diperbuat daripada kacang soya yang ditapaikan dan diambil patinya. Berbeza dengan tempe yang asli dari Indonesia, tauhu berasal dari China sepertimana juga bahan-bahan yang sama keluarga dengannya seperti kicap, taucu (pes kacang bertapai), pau, dan bakso.

Dibawa oleh para perantau China, makanan ini tersebar ke Asia Timur dan Asia Tenggara, lalu juga akhirnya ke seluruh dunia. Di Jepun, tauhu dikenali sebagai tofu. Sebagaimana dengan tempe, tauhu dikenali sebagai makanan rakyat. Berbagai-bagai jenis tauhu yang ada di Indonesia umumnya dikenali dengan tempat pembuatannya, misalnya tauhu Sumedang dan tauhu Kediri.

BHAN BAHAN
  • 5 ketul tauhu ~ dipotong 2 & goreng separa garing & tos
  • 3 sudu besar cili kisar
  • 1 labu bawang besar - dipotong bulat
  • 3 sb sos cili
  • 2 sb sos tomato
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa
  • Minyak untuk menumis
  • Sedikit air
  • Daun bawang ~ optional

BAHAN KISAR

  • 4 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1cm halia

PROSES PENYEDIAAN

  1. Panaskan minyak dalam kuali kemudian tumiskan bahan-bahan yang sudah dikisar berserta cili kisar sehingga wangi & terbit minyak.
  2. Masukkan sos cili, sos tomato, air, garam & gula secukup rasa.
  3. Biarkan seketika & biarkan secukup rasa bolehlah masukkan tauhu yang digoreng serta hirisan bawang besar. 
  4. Kacau sebati atau sehingga bwg sedikit layu & bolehlah dihidangkan dengan taburan daun bawang.


No comments:

Post a Comment