Tauhu ialah makanan yang diperbuat daripada kacang soya yang ditapaikan dan diambil patinya. Berbeza dengan tempe yang asli dari Indonesia, tauhu berasal dari China sepertimana juga bahan-bahan yang sama keluarga dengannya seperti kicap, taucu (pes kacang bertapai), pau, dan bakso.
Dibawa oleh para perantau China, makanan ini tersebar ke Asia Timur dan Asia Tenggara, lalu juga akhirnya ke seluruh dunia. Di Jepun, tauhu dikenali sebagai tofu. Sebagaimana dengan tempe, tauhu dikenali sebagai makanan rakyat. Berbagai-bagai jenis tauhu yang ada di Indonesia umumnya dikenali dengan tempat pembuatannya, misalnya tauhu Sumedang dan tauhu Kediri.
BAHAN-BAHAN
- 1 peket tofu seafood
- 1/2 buku butter (unsalted)
- 1 batang cili dicincang
- 5 ulas bawang putih dicincang
- Segenggam kecil daun kari
- 1 tin susu cair (sejat bkn sajat)
- 1/2 tin susu manis
PROSES
PENYEDIAAN :
- Sediakan bahan. Goreng terlebih dahulu tofu dan ketepikan.
- Cairkan butter dan tumiskan bawang putih, cili dan daun kari sehingga wangi. Kemudian masukkan susu cair. Masak seketika. Kemudian masukkan susu pekat dan masak hingga kuah memekat.
- Masukkan tofu dan gaul rata. Masak hingga kuah menyaluti tofu.
- Pastikan kuah memekat dgn sempurna. Apabila masak, angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment