Saturday, 2 October 2021

RESEPI TETEL MASAK SAMBAL

Tetel adalah bahagian daging sapi yang sebenarnya merupakan sisa daging yang melekat pada tulang. Daging ini berupa campuran daging, urat, lemak dan sebagainya. Tetelan telah dikelupas dari tulang dan dipotong-potong. Biasa daging ini digunakan untuk sup atau pelbagai masakan lain.

Jika pergi pasar basah dan tak tahu mana satu daging tetel, tanya sahaja pada penjual kedai. Daging ini dijual ikut timbangan kilo, tapi jika kita nak beli dalam jumlah RM10, RM20 pun boleh juga. Pendek kata, sampaikan saja hajat kita pada penjual daging nanti tahulah diorang nak sukat & timbang untuk kita. Tapi awas! makan daging tetel ni perlu berpada-pada sebab kandungan lemak & kolesterolnya yang tinggi. Makan sekali sekala tak apalah, jangan jadi kebiasaan sudah. menu boleh dihasilkan menggunakan dagig tetel.Saya kongsikan resepi untuk anda.

BAHAN-BAHAN

  • 600 gram daging tetel - hiris nipis
  • 5 sdm cili kering kisar
  • 1 cawan air
  • Garam
  • Serbuk Perasa

 

 BAHAN TUMBUK:

  • 1 inci halia
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 biji bawang besar

 

 PROSES PENYEDIAAN

  1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk. Tumis bahan tumbuk hingga wangi dan kekuningan.
  2. Masukkan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak dan agak garing.
  3. Masukkan daging, kacau supaya daging bersalut dengan sambal. (Guna api sederhana besar). Selepas 2 atau 3 minit, daging akan mengeluarkan air.Masak hingga air daging kering.
  4. Masukkan secawan air. Kacau rata. Bila kuah mendidih, kecilkan api dan tutup periuk. Biarkan daging mereneh hingga kuahnya pekat dan daging empuk. (Jika daging masih kurang empuk, boleh ditambah secawan air lagi dan biarkan mereneh dgn api yang perlahan).
  5. Masukkan garam dan serbuk perasa. Kacau rata.
  6. Tutup api dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment