Tauhu ialah makanan yang diperbuat daripada kacang soya yang ditapaikan dan diambil patinya. Berbeza dengan tempe yang asli dari Indonesia, tauhu berasal dari China sepertimana juga bahan-bahan yang sama keluarga dengannya seperti kicap, taucu (pes kacang bertapai), pau, dan bakso.
Dibawa oleh para perantau China, makanan ini tersebar ke Asia Timur dan Asia Tenggara, lalu juga akhirnya ke seluruh dunia. Di Jepun, tauhu dikenali sebagai tofu. Sebagaimana dengan tempe, tauhu dikenali sebagai makanan rakyat. Berbagai-bagai jenis tauhu yang ada di Indonesia umumnya dikenali dengan tempat pembuatannya, misalnya tauhu Sumedang dan tauhu Kediri.
BAHAN-BAHAN
4 keping tauhu - Belah 2
10-15 biji cili api
4 biji bawang merah
1 cawan air
1 sudu teh serbuk kunyit
2 batang serai (Diketuk)
2 cawan santan
Garam secukup rasa
PROSES PENYEDIAAN
Masukkan bahan yang dikisar, tauhu, serbuk kunyit, serai, dan garam ke dalam periuk.
Masak sehingga mendidih.
Masukkan santan. Masakkan sehingga mendidih dan siap sedia dihidangkan
No comments:
Post a Comment