Tauhu
ialah makanan yang diperbuat daripada kacang soya yang ditapaikan dan diambil
patinya. Berbeza dengan tempe yang asli dari Indonesia, tauhu berasal dari
China sepertimana juga bahan-bahan yang sama keluarga dengannya seperti kicap,
taucu (pes kacang bertapai), pau, dan bakso.
Dibawa oleh para perantau China, makanan ini tersebar ke Asia Timur dan Asia Tenggara, lalu juga akhirnya ke seluruh dunia. Di Jepun, tauhu dikenali sebagai tofu. Sebagaimana dengan tempe, tauhu dikenali sebagai makanan rakyat. Berbagai-bagai jenis tauhu yang ada di Indonesia umumnya dikenali dengan tempat pembuatannya, misalnya tauhu Sumedang dan tauhu Kediri.
BAHAN-BAHAN
- 200 gram udang sederhana besar
- 4 keping tauhu
- 5 sdb cili giling
- 2 labu bawang besar kisar
- 5 ulas bawang putih kisar
- 1 senduk kecil santan pekat
- Daun kari
- Minyak
- Gula dan garam secukupnya
PROSES
PENYEDIAAN :
- Panaskan minyak. Goreng tauhu hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
- Goreng udang hingga masak. Ketepikan.
- Gunakan minyak gorengan tadi, tumis bahan kisar hingga naik bau.
- Masukkan cili. Kacau manja hingga pecah minyak. Apabila cukup masak, masukkan santan pekat.
- Kacau lagi hingga nampak betul2 masak. Masukkan tauhu dan udang tadi. Masuk juga garam dan gula secukup rasa. Kacau. Masuk daun kari.
- Tutup api. Siap dihidang.
No comments:
Post a Comment