Tauhu
ialah makanan yang diperbuat daripada kacang soya yang ditapaikan dan diambil
patinya. Berbeza dengan tempe yang asli dari Indonesia, tauhu berasal dari
China sepertimana juga bahan-bahan yang sama keluarga dengannya seperti kicap,
taucu (pes kacang bertapai), pau, dan bakso.
Dibawa oleh para perantau China, makanan ini tersebar ke Asia Timur dan Asia Tenggara, lalu juga akhirnya ke seluruh dunia. Di Jepun, tauhu dikenali sebagai tofu. Sebagaimana dengan tempe, tauhu dikenali sebagai makanan rakyat. Berbagai-bagai jenis tauhu yang ada di Indonesia umumnya dikenali dengan tempat pembuatannya, misalnya tauhu Sumedang dan tauhu Kediri.
BAHAN-BAHAN
- Tahu (potong²)
- 1 biji serai (geprek)
- Bumbu
- 1 biji lada merah
- Cilipadi ikut suka
- 2 biji bawang putih
- 3 biji bawang merah
- Minyak tuk menumis
- Air secukupnya
- Air asam jawa sikit
PROSES
PENYEDIAAN :
- Rebus tauhu sekejap tuk hilangkan bau.
- Blend kasar atau tumbuk kasar bumbu.tumis dgn minyak sikit masukkan air asam,tempe,tahu,air sedikit tambahkan perasa.
No comments:
Post a Comment