Tauhu ialah makanan yang diperbuat daripada kacang soya yang ditapaikan dan diambil patinya. Berbeza dengan tempe yang asli dari Indonesia, tauhu berasal dari China sepertimana juga bahan-bahan yang sama keluarga dengannya seperti kicap, taucu (pes kacang bertapai), pau, dan bakso.
Dibawa oleh para perantau China, makanan ini tersebar ke Asia Timur dan Asia Tenggara, lalu juga akhirnya ke seluruh dunia. Di Jepun, tauhu dikenali sebagai tofu. Sebagaimana dengan tempe, tauhu dikenali sebagai makanan rakyat. Berbagai-bagai jenis tauhu yang ada di Indonesia umumnya dikenali dengan tempat pembuatannya, misalnya tauhu Sumedang dan tauhu Kediri.
BAHAN-BAHAN
- Sepaket tauhu kering
- Sekilo kentang-kupas kulit-dipotong nipis- digoreng-dilenyek halus-ketepikan
- 1/2 kilo daging lembu/ayam cincang
- 2 st serbuk lada putih
- 2 biji telur
- Minyak untuk menggoreng
PROSES
PENYEDIAAN :
- Siapkan bahan
- Panaskan minyak, goreng kentang-dilenyek -ketepikan. Kemudian goreng sebentar daging +lada putih dan garam dengan api perlahan- ketepikan.
- Campurkan kentang yang telah dilenyek tadi dengan da Hu ging cincang.
- Bulat-bulatkan kentang tersebut lalu masukkan ke dalam tauhu kering yang telah dibelah di tengahnya. Buat sampai habis-ketepikan
- Lepas itu bolehlah digoreng sampai garing. Sejukkan dan bolehlah dinikmati begitu saja atau dicecah dengan sambal kicap. Selamat Mencuba!
No comments:
Post a Comment