Wednesday 24 January 2018

HIDUP BERDIKARI: IKAN SIAKAP SOS IRAM

HIDUP BERDIKARI: IKAN SIAKAP SOS IRAM: IKAN Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat...

Sunday 21 January 2018

JERUK HALIA


Bahan-Bahan:
Bahan A 
½ kg halia muda
Bahan B (air jeruk) 
2 cawan gula pasir 
2 cawan cuka 
4 sudu besar garan 

Cara:
1. Halia dihiris nipis (bulat)basuh dan toskan airnya. 
2. Bahan B di jerang atas api hingga mendidih,kemudian sejukkan. 
3. Rendamkan halia tadi dengan air jeruk.

JANTUNG PISANG GORENG


Bahan-Bahan:
Jantung Pisang 
Bahan Rencah 
Cili Merah 
Cili Padi 
Bawang Besar 
Sedikit Garam

Cara:
Jantung pisang dihiris nipis2 dan direndam dalam air garam..cili merah, cili padi dan bawang besar dihiris nipis-nipis gak..kalu nak pedas tambah cili padi lebih sikit... 

Tumis semua bahan rencah hingga kekuningan dan wangi...masukkan sedikit garam gaul sebati..jantung pisang hendaklah dibasuh dahulu sebelum dimasukkan dlm kuali...masukkan jantung pisang dan gaul sebati...rasa garamnya...masak hingga jantung pisang lembut... 

JANTUNG PISANG LEMAK CILI API


Bahan-Bahan:
1 biji jantung pisang sederhana besar - dipotong kecil 
1 mangkuk santan pekat 
1 batang serai - dititik 
½ sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu besar cili api kisar 
1 sudu besar lada hitam kisar (kasar) 
garam 
air

Cara:
Masukkan cili api, serai, santan, sebuk kunyit dan jantung ke dalam periuk dan masak atas api perlahan sehingga mendidih. 

Masukkan lada hitam, garam. Kacau - jangan sampai pecah minyak. 

Tambah air jika kuah terlalu pekat. 

Masak hingga jantung lembut. Sedia untuk dihidang.

GULAI PUCUK PAKU


Bahan-Bahan:
10 ikat pucuk paku (dipotong)
2 biji kelapa
Asam keping dan garam
Sebatang serai (dipotong)
Sepotong ikan kurau masin
15 biji lada merah ]
5 biji bawang merah ] digiling bersama 
Sepotong halia ] sedikit kelapa 
Sepotong kunyit ]
Sepotong lengkuas ]

Cara:
Perah santan pekat-pekat. Ikan masin dibakar dan dibuang tulangnya. Masak ikan serta bahan-bahan yang digiling dan santan. Kemudian masukkan pucuk paku dan asam.