Labels
- CHICKEN RECIPE
- IKAN
- KOREAN FOOD STYLE
- KUIH MUIH
- MALAYSIAN RECIPE
- MASAKAN ALA CINA STYLE
- MASAKAN KERABU
- MASAKAN MELAYU
- MASAKAN SABAHAN
- MASAKAN THAILAND
- PENCUCI MULUT
- RESEPI AYAM
- RESEPI BELANGKAS
- RESEPI BUAHAN
- RESEPI DAGING
- RESEPI DAGING KAMBING
- RESEPI IKAN
- RESEPI IKAN DARAT
- RESEPI KAHANGA
- RESEPI KEK
- RESEPI KEKAPIS
- RESEPI KEPAH
- RESEPI KERANGAN
- RESEPI KETAM
- RESEPI KIMA
- RESEPI KUPANG
- RESEPI LANDAK
- RESEPI LOKAN
- RESEPI MAKANAN BARAT
- RESEPI MEE
- RESEPI NASI
- RESEPI PEPAHAT@SIPUT BULUH
- RESEPI ROTI
- RESEPI SAYURAN
- RESEPI SELISIP
- RESEPI SOTONG
- RESEPI SUP
- RESEPI TELUR
- RESEPI TIRAM
- RESEPI UDANG
- RESEPI UDANG GALAH
- RESIPI KERANGAN
- RICE
- SHRIMP RECIPE
- STIR FRY RECIPE
- telur
- UDANG LIPAN
Wednesday, 24 January 2018
HIDUP BERDIKARI: IKAN SIAKAP SOS IRAM
HIDUP BERDIKARI: IKAN SIAKAP SOS IRAM: IKAN Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat...
Sunday, 21 January 2018
JERUK HALIA
Bahan-Bahan:
Bahan A
½ kg halia muda
Bahan B (air jeruk)
2 cawan gula pasir
2 cawan cuka
4 sudu besar garan
Cara:
1. Halia dihiris nipis (bulat)basuh dan toskan airnya.
2. Bahan B di jerang atas api hingga mendidih,kemudian sejukkan.
3. Rendamkan halia tadi dengan air jeruk.
JANTUNG PISANG GORENG
Bahan-Bahan:
Jantung Pisang
Bahan Rencah
Cili Merah
Cili Padi
Bawang Besar
Sedikit Garam
Cara:
Jantung pisang dihiris nipis2 dan direndam dalam air garam..cili merah, cili padi dan bawang besar dihiris nipis-nipis gak..kalu nak pedas tambah cili padi lebih sikit...
Tumis semua bahan rencah hingga kekuningan dan wangi...masukkan sedikit garam gaul sebati..jantung pisang hendaklah dibasuh dahulu sebelum dimasukkan dlm kuali...masukkan jantung pisang dan gaul sebati...rasa garamnya...masak hingga jantung pisang lembut...
JANTUNG PISANG LEMAK CILI API
Bahan-Bahan:
1 biji jantung pisang sederhana besar - dipotong kecil
1 mangkuk santan pekat
1 batang serai - dititik
½ sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu besar cili api kisar
1 sudu besar lada hitam kisar (kasar)
garam
air
Cara:
Masukkan cili api, serai, santan, sebuk kunyit dan jantung ke dalam periuk dan masak atas api perlahan sehingga mendidih.
Masukkan lada hitam, garam. Kacau - jangan sampai pecah minyak.
Tambah air jika kuah terlalu pekat.
Masak hingga jantung lembut. Sedia untuk dihidang.
GULAI PUCUK PAKU
Bahan-Bahan:
10 ikat pucuk paku (dipotong)
2 biji kelapa
Asam keping dan garam
Sebatang serai (dipotong)
Sepotong ikan kurau masin
15 biji lada merah ]
5 biji bawang merah ] digiling bersama
Sepotong halia ] sedikit kelapa
Sepotong kunyit ]
Sepotong lengkuas ]
Cara:
Perah santan pekat-pekat. Ikan masin dibakar dan dibuang tulangnya. Masak ikan serta bahan-bahan yang digiling dan santan. Kemudian masukkan pucuk paku dan asam.
Subscribe to:
Posts (Atom)