Tuesday 20 October 2020

BAKED FISH RECIPE

 


INGREDIENTS

  • 1 whole Perch (40cm approx) scaled, gutted and de-finned
  • 1/4 tsp Basil
  • 1/2 tsp Blachan powder
  • 1/2 tsp Turmeric powder
  • 1/2 tbsp Chilli powder
  • 1/2 cube Tom Yum stock cube
  • 1 medium Onion
  • 1 Tomato
  • 1 clove Garlic
  • 1 1/4 tsp Salt
  • 2 pinches MSG (optional)
  • 2 1/2 tsp Sugar
  • 1/2 tbsp Vinegar
 

METHOD

  • Put the powdered ingredients together in a bowl and set aside until needed.
  • Chop 1/4 of the tomato and 3/4 of the onion, the garlic and place in a blender and blend until very fine paste.
  • Add the powders to the blended mix and blend again to completely mix together.
  • Remove mix from blender and place in a small bowl.
  • Add the vinegar and mix through.
  • Chop the remaining tomato.
  • Slice the remaining onion.
  • Cut criss-cross slices in the fish with a sharp knife.
  • Place the fish on a large piece of aluminium foil.
  • Coat the fish with the paste.
  • Add the chopped onion and tomato to the top side of the fish.
  • Wrap well in the foil.
  • Bake in an oven at 220C for 30-40 minutes. Turn the fish over half way through the baking process

Monday 19 October 2020

RESEPI KUPANG MASAK BERLADA

Kerang-kerangan merupakan istilah masakan yang merujuk kepada invertebrat akuatik yang boleh dimakan, iaitu moluska, krustasia dan ekinoderma. Sesetengah invertebrat bercangkerang ini hidup di dalam air, sama ada di sungai dan tasik ataupun di laut.

BAHAN BAHAN

  • 1kg kupang
  • 6 bawang merah
  • 5 bawang putih
  • 1 senduk lada kering blend
  • 1 senduk sos cili kimball
  • Garam dan gula

 

PROSES PENYEDIAAN

  • Blend bawang merah bawang putih kemudian panaskan minyak dan tumis sampai garing.
  • kemudian masukkan lada kering blend masak sampai pecah minyak. masukkan sos cili kimball dan garam gula perasa.
  • last masukkan kupang masak sampai semua kupang terbuka cengkerangnya.

RESEPI KUPANG MASAK LEMAK

Kerang-kerangan merupakan istilah masakan yang merujuk kepada invertebrat akuatik yang boleh dimakan, iaitu moluska, krustasia dan ekinoderma. Sesetengah invertebrat bercangkerang ini hidup di dalam air, sama ada di sungai dan tasik ataupun di laut.

BAHAN BAHAN

  • 1/2 kilo Kupang
  • 1 biji santan kelapa
  • 2 batang serai dititik
  • 2 keping asam keeping
  • 1 sudu serbuk perasa ayam
  • Garam secukup rasa
  •  

BAHAN-BAHAN DIKISAR LUMAT:

  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1 inci halia
  • 1 biji cili padi merah
  • 3 biji cili padi hijau
  • 1 biji cili merah
  •  5 gm belacan
  • Air secukupnya

 

CARA MEMASAK:

  • Basuh kupang sehingga bersih.
  • Laraskan api sederhana dan masukkan santan dalam periuk.kacau sebentar dan
  • Masukkan bahan2 yang dikisar tadi. Sekiranya kuah agak pekat, bolehlah ditambah air. Masukkan serbuk perisa ayam, asam keping, dan garam secukupnya.
  • Selepas itu bolehlah dimasukkan kupang dan kacau rata. Masak sehingga kuah mendidih dan kupang masak.


RESEPI KUPANG MASAK PEDAS

Kerang-kerangan merupakan istilah masakan yang merujuk kepada invertebrat akuatik yang boleh dimakan, iaitu moluska, krustasia dan ekinoderma. Sesetengah invertebrat bercangkerang ini hidup di dalam air, sama ada di sungai dan tasik ataupun di laut.

BAHAN BAHAN

  • 3 cili kering
  • 3 bawang merah
  • 1 bawang putih
  • 1 batang serai
  • Kupang
  •  

CARA PENYEDIAANNYA:

  • Kisar semua bahan di atas kecuali serai.
  • Tumis bahan kisar hingga bahan wangi dan garing.
  • Masukkan garam, gula dan sos tiram.
  • Masukkan kupang dan sesuaikan rasa dan kepekatan. Sedia dihidang

RESEPI KUPANG MASAK SAMBAL

Kerang-kerangan merupakan istilah masakan yang merujuk kepada invertebrat akuatik yang boleh dimakan, iaitu moluska, krustasia dan ekinoderma. Sesetengah invertebrat bercangkerang ini hidup di dalam air, sama ada di sungai dan tasik ataupun di laut.

BAHAN BAHAN

  • 500gm kupang yg telah dibersihkam,direbus & dikopek
  • 5 senduk cili kisar
  • 2 biji bawang besar - kisar/ tumbuk
  • 1 ulas bawang putih - kisar/ tumbuk
  • 2 sudu kecil belacan- kisar/ tumbuk
  • Air asam jawa
  • Gula
  • Garam

 

CARA PENYEDIAAN :

  • Panaskan minyak.
  • Tumiskan bahan-bahan kisar.
  • Sehingga cili benar benar garing dan masak.
  • Masukkan sedikit gula.
  • Kacau rata dan masukkan air asam jawa serta garam.
  • Masukkan kupang.
  • Sesuaikan rasa dan kepekatan.
  • Angkat dan hiaskan dalam pinggan.
  • Siap dihidangkan.

AYAM MASAK HALIA

 


BAHAN BAHAN

  • Ayam
  • Halia - hiris
  • Bwg putih -hiris
  • Bwg merah - hiris
  • Sedikit sos tiram
  • Air
  • Tepung jagung -utk pekatkan kuah(optional)
  • Lada hitam
  • Garam
  • Lobak merah(optional)
  • Daun bwg (optional)


 PROSES PENYEDIAAN
  • Tumiskan bawang putih,bawang merah & halia dengan sedikit minyak
  • Bila dah naik bau,masukkan ayam..
  • Masukkan sos tiram,garam dan air..masak sehingga mendidih
  • Masukkan lada hitam,lobak dan tepung jagung yg dibancuh dgn sedikit air..
  • Bila kuah dah jadi sedikit pekat..tutup api dan seterusnya masukkan daun bawang..siap
  • kalau tak nak tumis,masukkan sumua bahan kecuali tepung jagung..renehkan sehingga ayam masak,.bila ayam dah masak,masukkan tepung jagung yang dibancuh,gaul sehingga kuah sedikit pekat..siap
  • kalau x nak tumis masukkan sume bhn dlm periuk dan masak sehingga ayam masak...

KUEY TEOW GORENG CHINESE STYLE

Walaupun shahe fen dan he fen adalah transliterasi berdasarkan Mandarin, terdapat banyak transliterasi lain berdasarkan Kantonis,termasuk ho fen, hofen, ho-fen, ho fun, ho-fun, hofoen (transliterasi Belanda di Suriname), hor fun, hor fen, sar hor fun, dan lain-lain. Di samping itu, shahe fen sering bersinonim dipanggil kway teow (粿條), harfiah "jalur kek beras", transliterasi berdasarkan Cina Min Nan, POJ: kóe-tiâu) atau guotiao (pinyin: guǒtiáo; transliterasi yang sepadan bagi Mandarin), seperti dalam nama hidangan yang dipanggil char kway teow. Walau bagaimanapun, shahe fen dan kway teow adalah dengan tegas dan secara teknikal tidak sama (yang terkemudian pada asasnya kek beras dihiris kepada jaluran) dan orang Min Nan secara umum masih sedar membuat perbezaan antara shahe fen dan kway teow dalam ucapan mereka. Kek atau jalur beras asal yang adalah sangat liat teksturnya (walaupun selepas memasak), menjadikannya tidak popular dengan pengguna moden.

Ia juga dikenali di Sabah sebagai da fen (大粉), bermakna "bihun lebar", kerana persamaan warna dan tekstur dengan bihun. Mi ini dipanggil guay tiew sen yai (Bahasa Thai: เส้นใหญ่, yang bermaksud "mi beras besar") di Thailand, dan kwetiau di Indonesia.

Kuey Teow Goreng Chinese Style. Boleh cuba masakan cina ini dengan sediakan bahan2 seperti di bawah:


BAHAN BAHAN A

  • 1/2 kg kuey teow
  • 3 biji telur - pukul hancur sahaja


BAHAN BAHAN B

  • 5-7 ulas bawang putih - cincang halus
  • Udang dan sotong jika suka
  • minyak secukupnya untuk menumis


BAHAN BAHAN C

  • 1/2 sdm sos tiram
  • 1/2 sdt kicap cair
  • 1sdt kicap pekat manis - Sue tambah
  • 1/2 sdt kicap pekat - untuk warna sahaja
  • 1/2 sdt pitis otak udang - Sue tambah
  • 1 sdm sos cili - Sue tambah
  • Tauge secukupnya
  • Daun kucai jika suka


PROSES PENYEDIAAN

  • Tumis bahan (B), bawang dahulu sehinnga kuning dan masukan udang. Biarkan sekejap sehinnga udang bertukar warna.
  • Kemudian masukan bahan (A) kuey teaw terlebih dahulu. Goreng sekejap sehingga minyak serap pada mee dan baru masukan telur. Biarkan sekejap sehinnga telur kering.
  • Kemudian masukan bahan (C) dan goreng lagi sehinnga sebati pada mee dan akhir sekali masukan tauge dan daun kucai. Goreng seminit dan tutup api.
  • *Penggunaan api mesti sedang besar supaya kuey teaw tidak hancur*



RESEPI SOTONG MASAK HITAM

Masakan Melayu adalah masakan orang Melayu dari Malaysia, Indonesia, Singapura, dan Brunei yang dahulunya merupakan gugusan kepulauan melayu atau dikenali sebagai Nusantara. Setiap wilayah tradisional Melayu mempunyai makanan tradisional yang tersendiri. Contohnya, Terengganu dan Kelantan terkenal dengan Nasi dagang, Nasi kerabu dan Keropok lekor, Negeri sembilan dengan Gulai lemak cili api, Pahang dan Perak dengan Gulai Tempoyak Ikan Patin, Kedah dengan Asam laksa dan Gulai nangka, Melaka dengan Asam pedas, Johor dengan Mi Bandung, Riau dengan hidangan ikan Patin;Gulai ikan patin dan Asam Pedas ikan patin, Melayu Deli di Medan Sumatera Utara terkenal dengan Nasi goreng teri Medan dan Gulai Ketam dan Brunei dengan hidangan Ambuyat.
BAHAN BAHAN (KISAR)

  • Bawang kecil
  • Bawang putih
  • Halia
  • Lengkuas
  • Serai
  • Kunyit
  • Belacan
  • Buah keras
  • Minyak untuk menumis
  • Cili kering yang di rebus dan di kisar
  • Gula (melea suka pakai gula tebu @ gula merah , gula melaka )
  • Air asam jawa
  • Garam
  • Dakwat hitam sotong

PROSES PENYEDIAAN

  • Mula mula panaskan kuali 
  • Kemudian kita masukkan bahan yang dikisar. Tumis sehingga garing. 
  • Masukkan cili kisar. Biar sampai garing lagi . 
  • Dan masukkan sotong, garam dan gula secukup rasa. Masukkan air asam jawa.
  • Akhir sekali picit kan dakwat hitam itu untuk warna hitam nya Selamat mencuba .


SOTONG SUMBAT TELUR

Masakan Melayu adalah masakan orang Melayu dari Malaysia, Indonesia, Singapura, dan Brunei yang dahulunya merupakan gugusan kepulauan melayu atau dikenali sebagai Nusantara. Setiap wilayah tradisional Melayu mempunyai makanan tradisional yang tersendiri. Contohnya, Terengganu dan Kelantan terkenal dengan Nasi dagang, Nasi kerabu dan Keropok lekor, Negeri sembilan dengan Gulai lemak cili api, Pahang dan Perak dengan Gulai Tempoyak Ikan Patin, Kedah dengan Asam laksa dan Gulai nangka, Melaka dengan Asam pedas, Johor dengan Mi Bandung, Riau dengan hidangan ikan Patin;Gulai ikan patin dan Asam Pedas ikan patin, Melayu Deli di Medan Sumatera Utara terkenal dengan Nasi goreng teri Medan dan Gulai Ketam dan Brunei dengan hidangan Ambuyat. Salah satu resepi masakan melayu yang saya minat ialah sotong sumbat telur. Resepinya seperti berikut

BAHAN BAHAN

Inti Sumbat :

  • 3 biji telur ayam
  • Carrot - dicincang
  • Isi ayam/udang - dicincang
  • Capsicum
  • Secubit garam
  • Sedikit lada sulah
  • Minyak untuk menggoreng


PROSES PENYEDIAAN

Campur semua bahan dan goreng hancur ala2 scramble egg tuu


SAMBAL SOTONG

  • 6 ekor sotong
  • 4 ulas bawang merah, 3 ulas bawang putih (ditumbuk / dihiris)
  • 3 sudu besar cili kisar
  • 1 sudu rempah kari
  • 1 biji bawang holland
  • 2 sudu sos cili
  • Minyak untuk menumis
  • Pencongkel gigi/lidi
  • Sedikit air asam jawa
  • Garam & gula secukupnya


PROSES PENYEDIAAN

  • Sumbat sotong dengan telur yg dan dimasak hancur. Tutup semula dengan kepala sotong dan cucuk dengan pencongkel gigi
  • Tumis bawang hingga naik bau
  • Masukan cili kisar dan biar hingga pecah minyak
  • Masukan serbuk kari dan sos cili
  • Boleh masukkan sotong yang telah sumbat dan biar sampai mendidih
  • Masuk gula, garam dan air asam jawa sesedap rasa
  • Masukan bawang holland yang telah dipotong bulat, sedia untuk dihidang.


RESEPI SOTONG PHAT PHET

Masakan Thailand adalah masakan kebangsaan Thailand. Masakan Thailand meletakkan emfasis pada hidangan dihidang ringan dengan komponen aromatik kuat. Masakan Thailand dikenali dengan menjadi pedas. Keseimbangan, perincian dan kepelbagain adalah penting dengan masakan Thailand. Masakan Thailand dikenali dengan keseimbangan lima perisa asas dalam setiap hidangan atau makanan keseluruhan: pedas, masan, manis, masin, dan pahit (sebagai pilihan)

BAHAN A (KISAR/BLENDER KASAR)

  • Cili api/cili merah - ikut kepedasan sendiri
  • Bawang putih
  • Bawang merah
  • Kunyit hidup
  • Serai
  • Belacan
  • Lada hitam- letak sikit ja
  • *Kuantiti bahan bgantung kepada kuantiti sotong...


BAHAN B

  • Sotong
  • Asam keping
  • 1batang serai (titik)
  • Sedikit garam dan gula
  • Daun limau purut
  • Bahan sayur ( kalu tak letak pun tak pe)
  • Kacang panjang
  • Carrot
  • Bunga kobis


PROSES PENYEDIAAN

  • Panaskan minyak, tumis bahan kisar dan masukan serai yg di titik sehingga naik bau dan pecah minyak... setelah kering tumisan tadi, masukkan sedikit air(jgn terlampau bny)
  • Kemudian masukkan sotong, asam keping, daun limau purut dan garam serta gula...
  • Akhir sekali masukkan kacang panjang, carrot, bunga kobis... kacau rata dan biarkan layu sedikit, pastu angkat...
  • Siap dan hidangkan dgn nasi panas


RESEPI PES SHELLOUT

Makanan laut adalah sebarang bentuk hidupan laut dianggap sebagai makanan oleh manusia. Makanan laut dengan jelas termasuk ikan dan kerangan. Kerangan termasuk pelbagai spesis moluska, krustasea dan ekinoderma. Dari segi sejarah, mamalia laut seperti ikan paus dan ikan lumba-lumba telah digunakan sebagai makanan, walaupun berkurangan pada zaman moden. Tumbuh-tumbuhan laut yang boleh dimakan, seperti beberapa rumpai laut dan mikroalga, dimakan secara meluas sebagai makanan laut di seluruh dunia, terutama di Asia (lihat kategori sayur-sayuran laut). Di Amerika Utara, walaupun tidak secara amnya di United Kingdom, istilah "makanan laut" diperluaskan kepada organisma air tawar yang dimakan oleh manusia, jadi semua hidupan akuatik yang boleh dimakan boleh dirujuk sebagai makanan laut. Demi kesempurnaan, rencana ini merangkumi semua hidupan akuatik yang boleh dimakan.

Penuaian makanan laut liar biasanya dikenali sebagai perikanan atau pemburuan, dan pemupukan dan penternakan makanan laut yang dikenali sebagai akuakultur dan ternakan ikan dalam kes ikan. Makanan laut sering dibezakan daripada daging, walaupun ia masih haiwan dan tidak termasuk dalam diet vegetarian yang ketat. Makanan laut adalah sumber protein penting dalam banyak diet di seluruh dunia, terutama di kawasan pantai. 

BAHAN BAHAN UTAMA

  • Makanan Laut Ketam, Udang, Kepah, Sotong direbus terlebih dahulu
  • Sayur jagung, brokoli, kentang direbus terlebih dahulu
  • Bahan perasa Sos ikan, sos tiram, rempah kari ikan, daun kari, Butter


BAHAN DIKISAR

  • 20 tangkai cili kering
  • 2 labu bawang besar
  • 15 ulas bawang merah kecil
  • 10 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 inci belacan
  • 3 sudu udang kering


CARA PENYEDIAAN

  • Panaskan butter dlm kuali.. dan masukkan semua bhn yg dikisar dan daun kari.. sampai garing.. 
  • masukkan kari ikan,sos tiram, sos ikan garam, gula & serbuk knorr secukup rasa.. 
  • Selamat mencuba


RESEPI DAGING BULGOLI

Bulgogi (Sebutan bahasa Korea: [pulɡoɡi]; Bahasa Korea: 불고기) adalah hidangan Korea yang biasanya terdiri daripada perapan daging lembu yang bakar. Perkataan bulgogi secara harfiahnya bermaksud daging api di Korea, dan berasal dari dialek Pyongan. Ia merujuk kepada daging diperap, (biasanya daging lembu ), dimasak menggunakan teknik memanggang tradisional seperti kekisi besi atau kubah serabi berlubang yang terletak di atas perapian, tidak seperti menggoreng atau merebus. Istilah ini juga digunakan untuk variasi seperti dak bulgogi (yang dibuat dengan ayam) atau dwaeji bulgogi (dengan daging babi), bergantung pada jenis daging dan perasa yang digunakan

Bulgogi diperbuat daripada kepingan nipis daging batang pinang atau lain-lain potongan daging lembu yang utama.Sebelum dimasak, daging diperap untuk meningkatkan rasa dan kelembutan dengan campuran kicap, gula, minyak bijan, bawang putih, lada, dan bahan-bahan lain seperti daun bawang, halia, bawang atau cendawan, terutamanya cendawan butang putih atau matsutake. Pir puri dan bawang sering digunakan sebagai pelembut daging. Kadang-kadang, mi selofan ditambah ke dalam hidangan dan berbeza mengikut rantau dan resipi tertentu

Bulgogi secara tradisional dipanggang, tetapi masakan atas kuali telah menjadi popular. Seluruh bawang putih, hirisan bawang dan cincangan lada hijau turut sering dipanggang atau digoreng dengan daging tersebut. ini kadang-kadang dihidangkan dengan salad atau sayuran berdaun, yang digunakan untuk membalut sepotong daging yang dimasak, sering dimakan bersama-sama dengan 

BAHAN BAHAN

  • 400-500g daging
  • kucai (dihiris)
  • bawang (dihiris)
  • lobak merah (dihiris)
  • daun bawang (dihiris)
  • 2 sudu minyak bijan
  • 1 sudu bijan


BAHAN PERAP

  • 3 sudu besar gulang perang
  • 1 sudu besar minyak bijan
  • 8 sudu besar kicap
  • 1 sudu besar minyak sayur / minyak zaitun
  • 2 sudu kecil bawang putih cincang
  • 2 sudu kecil halia cincang
  • 1 buah pir yang telah diparut
  • 1/2 sudu kecil lada hitam


PROSES PENYEDIAAN

  • Sediakan bahan perap - campurkan kicap, gula perang, minyak, bawang putih dan halia, lada hitam dan parut buah pir ke dalam campuran. Masukkan sekali potongan daging dan gaul sebati.
  • Biarkan daging diperap seketika, selama satu malam ataupun sejam.
  • Hiris bawang, lobak merah, daun bawang dan kucai.
  • Grill daging pada suhu tinggi selama 5 minit, bersama sayur dan letakkan sekali. Kecilkan suhu, masukkan bijan dan biarkan daging masak selama beberapa minit.
  • Ataupun masukkan daging dan sayur ke dalam pressure cooker dan masak dengan perlahan selama 2 jam atau lebih.



RESEPI AYAM KUKUS HALIA

Kukus atau stim ialah istilah teknikal untuk fasa gas bagi air yang terbentuk apabila air mendidih. Secara teknikal, dalam sebutan kimia dan fizik, kukus adalah halimunan dan tidak boleh dilihat; walau bagaimanapun, dalam bahasa seharian kata ini kerap digunakan untuk merujuk kabus atau aerosol titisan air yang terbentuk kerana wap air ini memeluwap pada kehadiran udara (lebih sejuk). Pada tekanan lebih rendah, seperti di atmosfera atas atau di puncak pergunungan tinggi, air mendidih pada suhu lebih rendah daripada 100 °C (212 °F) nominal pada suhu dan tekanan piawai. Jika dipanaskan dengan lanjut, air menjadi kukus superpanas.

BAHAN-BAHAN 

  • 500 gm ayam (bahagian paha )
  • 4 sudu teh lada putih
  • 1 sudu besar minyak bijan
  • 2 sudu besar madu
  • 150 gm halia 9dikisar halus )
  • 100 gm bawang putih (dikisar halus )
  • 100 gm bawang merah 9dikisar halus )
  • 50 gm daun sup 9dihiris halus )
  • 50 gm daun bawang (dihiris halus )
  • garam secukup rasa


CARA MEMBUAT 

  • Bersihkan ayam dan gaul bersama bahan-bahan yang telah dikisar
  • Masukkan dan gaul dengan lada putih ,minyak bijan dan madu
  • Biarkan seketika selama sejam
  • kemudian kukus ayam tersebut sehingga masak


SAMBAL SOURCE

Sambal is an Malaysia  chili sauce or paste typically made from a mixture of a variety of chili peppers with secondary ingredients such as shrimp paste, garlic, ginger, shallot, scallion, palm sugar, and lime juice.

Various recipes of sambals usually are served as hot and spicy condiments for dishes,such as lalab (raw vegetables), ikan bakar (grilled fish), ikan goreng (fried fish), ayam goreng (fried chicken), ayam penyet (smashed chicken), iga penyet (ribs) and various soto soup.

INGREDIENTS:

  • 1 cup chopped serrano chiles, with seeds
  •  2 tablespoons white sugar
  •  2 tablespoons salt
  •  1 tablespoon belacan shrimp paste
  •  1 tomato, chopped
  •  1/2 onion, chopped
  •  1 bulb garlic, peeled and crushed
  •  2 tablespoons fresh lime juice
  •  2 tablespoons vegetable oil
  •  2 lemongrass, bruised
  •  2 fresh curry leaves
  •  1 (1/2 inch) piece galangal, thinly sliced
  •  2 tablespoons tamarind juice

 

DIRECTIONS

  • Place serrano peppers, sugar, salt, shrimp paste, tomato, onion, garlic, and lime juice into a blender, and blend until smooth.
  • Heat vegetable oil in a saucepan over medium-high heat. Stir in the chile puree along with the lemongrass, curry leaves, and galangal.
  • Cook and stir until the mixture changes color and becomes very fragrant, about 15 minutes.
  • Stir in the tamarind juice, and cook for 1 minute more. Strain before serving.


CUCUR UDANG (PRWAN FRITTERS)

A fritter is a portion of dough, meat, seafood, fruit, vegetables or other ingredients which have been battered or breaded and fried. Fritters are prepared in both sweet and savory varieties. In Malaysia, it is common for a type of fritter called "cucur" (such as yam, sweet potato and banana to be fried by the roadside in a large wok and sold as snacks.

INGREDIENTS:

  • 1/2 cup fresh shrimp; shelled, deveined and halved
  •  1/2 cup kucai (Chinese chives), cut into 1 inch pieces
  •  1/2 cup fresh bean sprouts
  •  1/4 cup chopped onion
  •  4 cups all-purpose flour
  •  salt to taste
  •  1/8 drop yellow food coloring
  •  5 tablespoons water
  •  1 cup vegetable oil


DIRECTIONS

  • In a large mixing bowl, combine shrimp, kucai, sprouts, onion, flour, salt to taste and food coloring; mix well. Add enough water to make mixture resemble muffin batter; stir together.
  • In a large saucepan or oil fryer, heat oil and drop batter by tablespoons into hot oil; fry until golden brown and serve.


MALAYSIAN QUINOA

Quinoa (Chenopodium quinoa; /ˈkiːnwɑː/ or /kɪˈnoʊ.ə/, from Quechua kinwa or kinuwa) is a flowering plant in the amaranth family. It is a herbaceous annual plant grown as a crop primarily for its edible seeds; the seeds are rich in protein, dietary fiber, B vitamins, and dietary minerals in amounts greater than in many grains. Quinoa is not a grass, but rather a pseudocereal botanically related to spinach and amaranth (Amaranthus spp.), and originated in the Andean region of northwestern South America. It was first used to feed livestock 5.2–7.0 thousand years ago, and for human consumption 3–4 thousand years ago in the Lake Titicaca basin of Peru and Bolivia.

Today, almost all production in the Andean region is done by small farms and associations. Its cultivation has spread to more than 70 countries, including Kenya, India, the United States, and several European countries. As a result of increased popularity and consumption in North America, Europe, and Australasia, quinoa crop prices tripled between 2006 and 2013

INGREDIENTS:

  • 1 1/2 cups water, divided
  •  1/2 cup dried soy chunks (textured vegetable protein)
  •  1 tablespoon peanut butter
  •  1 tablespoon canned cream of coconut
  •  1/2 bird's eye chile, seeded and minced
  •  1/2 green onion, diced
  •  1 teaspoon chopped cilantro
  •  1/2 cup uncooked quinoa
  •  salt and pepper to taste
 

DIRECTIONS

  • Boil 1/2 cup water, and pour into a bowl. Mix in soy chunks. Blend in peanut butter, cream of coconut, chile, green onion, and cilantro. Keep warm while the quinoa cooks.
  • Bring quinoa and remaining 1 cup water to a boil in a pot. Reduce heat to low, cover, and simmer 15 minutes, until quinoa is fluffy. Stir in the soy chunks and peanut butter sauce, and season with salt and pepper to serve.


CHICKEN CURRY

Curry is a variety of dishes originating in the Indian subcontinent that use a complex combination of spices or herbs, usually including ground turmeric, cumin, coriander, ginger, and fresh or dried chilies. In southern India, where the word originated, curry leaves, from the curry tree, are also an integral ingredient.Curry is generally prepared in a sauce.

There are many varieties of dishes called 'curries'. For example, in original traditional cuisines, the precise selection of spices for each dish is a matter of national or regional cultural tradition, religious practice, and, to some extent, family preference. Such dishes are called by specific names that refer to their ingredients, spicing, and cooking methods.[3] Spices are used both whole and ground, cooked or raw, and they may be added at different times during the cooking process to produce different results. The main spices found in most curry powders of the Indian subcontinent are coriander, cumin, and turmeric. A wide range of additional spices may be included depending on the geographic region and the foods being included (fish, lentils, red or white meat, rice, and vegetables).[4] Curry powder, a commercially prepared mixture of spices, is largely a Western creation, dating to the 18th century. Such mixtures are commonly thought to have first been prepared by Indian merchants for sale to members of the British Colonial government and army returning to Britain.

INGREDIENTS:

  • 2 tablespoons vegetable oil
  •  4 skinless, boneless chicken breast halves - cut into chunks
  •  1/2 cup cornstarch
  •  3 cloves garlic, crushed
  •  1 large onion, cut into chunks
  •  salt and pepper to taste
  •  1/2 cup cooking sherry
  •  2 cubes beef bouillon
  •  1/2 cup creamy peanut butter
  •  3 tablespoons curry powder
  •  water to cover
  •  1/2 teaspoon ground ginger
  •  1 cup coconut milk
 

DIRECTIONS

  • Heat oil in a large skillet over medium high heat. Coat chicken with cornstarch and place in skillet with garlic, onion, salt and pepper. Add sherry and beef bouillon and let liquid reduce a little.
  • Stir in peanut butter and curry powder and add water to cover; add ginger, reduce heat to low and simmer for 30 minutes, then lastly stir in coconut milk and serve hot.
 


DURIAN CHEESECAKE

The durian (/ˈdjʊəriən, ˈdʊr-, -æn/) is the fruit of several tree species belonging to the genus Durio. There are 30 recognised Durio species, at least nine of which produce edible fruit, with over 300 named varieties in Thailand and 100 in Malaysia, as of 1987. Durio zibethinus is the only species available in the international market: other species are sold in their local regions. It is native to Borneo and Sumatra.

Named in some regions as the "king of fruits",the durian is distinctive for its large size, strong odour, and thorn-covered rind. The fruit can grow as large as 30 centimetres (12 inches) long and 15 cm (6 in) in diameter, and it typically weighs 1 to 3 kilograms (2 to 7 pounds). Its shape ranges from oblong to round, the colour of its husk green to brown, and its flesh pale yellow to red, depending on the species.

INGREDIENTS:

  • 12 ounces cream cheese, room temperature
  •  7 fluid ounces sweetened condensed milk
  •  1/4 cup pureed fresh durian
  •  2 eggs
  •  1/2 cup sour cream
  •  1 teaspoon vanilla extract
  •  1 tablespoon durian or banana extract
  •  1 (9 inch) prepared graham cracker crust


DIRECTIONS

  • Preheat oven to 325 degrees F (170 degrees C).
  • If not using canned or frozen durian puree, cut into husk of a durian fruit and remove one segment of the pulpy inner flesh. Place in a bowl and use a fork to mash the flesh. Reserve 1/4 cup.
  • Beat the cream cheese until fluffy. Add the condensed milk and continue beating until smooth. Beat in pureed durian, eggs, sour cream, vanilla extract, and durian or banana extract. Pour the batter into prepared graham cracker crust.
  • Bake 1 hour or until filling is set and edges are lightly browned. Serve warm or chill overnight in the refrigerator.