Monday, 19 October 2020

SOTONG SUMBAT TELUR

Masakan Melayu adalah masakan orang Melayu dari Malaysia, Indonesia, Singapura, dan Brunei yang dahulunya merupakan gugusan kepulauan melayu atau dikenali sebagai Nusantara. Setiap wilayah tradisional Melayu mempunyai makanan tradisional yang tersendiri. Contohnya, Terengganu dan Kelantan terkenal dengan Nasi dagang, Nasi kerabu dan Keropok lekor, Negeri sembilan dengan Gulai lemak cili api, Pahang dan Perak dengan Gulai Tempoyak Ikan Patin, Kedah dengan Asam laksa dan Gulai nangka, Melaka dengan Asam pedas, Johor dengan Mi Bandung, Riau dengan hidangan ikan Patin;Gulai ikan patin dan Asam Pedas ikan patin, Melayu Deli di Medan Sumatera Utara terkenal dengan Nasi goreng teri Medan dan Gulai Ketam dan Brunei dengan hidangan Ambuyat. Salah satu resepi masakan melayu yang saya minat ialah sotong sumbat telur. Resepinya seperti berikut

BAHAN BAHAN

Inti Sumbat :

  • 3 biji telur ayam
  • Carrot - dicincang
  • Isi ayam/udang - dicincang
  • Capsicum
  • Secubit garam
  • Sedikit lada sulah
  • Minyak untuk menggoreng


PROSES PENYEDIAAN

Campur semua bahan dan goreng hancur ala2 scramble egg tuu


SAMBAL SOTONG

  • 6 ekor sotong
  • 4 ulas bawang merah, 3 ulas bawang putih (ditumbuk / dihiris)
  • 3 sudu besar cili kisar
  • 1 sudu rempah kari
  • 1 biji bawang holland
  • 2 sudu sos cili
  • Minyak untuk menumis
  • Pencongkel gigi/lidi
  • Sedikit air asam jawa
  • Garam & gula secukupnya


PROSES PENYEDIAAN

  • Sumbat sotong dengan telur yg dan dimasak hancur. Tutup semula dengan kepala sotong dan cucuk dengan pencongkel gigi
  • Tumis bawang hingga naik bau
  • Masukan cili kisar dan biar hingga pecah minyak
  • Masukan serbuk kari dan sos cili
  • Boleh masukkan sotong yang telah sumbat dan biar sampai mendidih
  • Masuk gula, garam dan air asam jawa sesedap rasa
  • Masukan bawang holland yang telah dipotong bulat, sedia untuk dihidang.


No comments:

Post a Comment