Bulgogi (Sebutan bahasa Korea:
[pulɡoɡi]; Bahasa Korea: 불고기) adalah
hidangan Korea yang biasanya terdiri daripada perapan daging lembu yang bakar. Perkataan
bulgogi secara harfiahnya bermaksud daging api di Korea, dan berasal dari
dialek Pyongan. Ia merujuk kepada daging diperap, (biasanya daging lembu ),
dimasak menggunakan teknik memanggang tradisional seperti kekisi besi atau
kubah serabi berlubang yang terletak di atas perapian, tidak seperti menggoreng
atau merebus. Istilah ini juga digunakan untuk variasi seperti dak bulgogi
(yang dibuat dengan ayam) atau dwaeji bulgogi (dengan daging babi), bergantung
pada jenis daging dan perasa yang digunakan
Bulgogi diperbuat daripada kepingan nipis daging batang pinang atau lain-lain potongan daging lembu yang utama.Sebelum dimasak, daging diperap untuk meningkatkan rasa dan kelembutan dengan campuran kicap, gula, minyak bijan, bawang putih, lada, dan bahan-bahan lain seperti daun bawang, halia, bawang atau cendawan, terutamanya cendawan butang putih atau matsutake. Pir puri dan bawang sering digunakan sebagai pelembut daging. Kadang-kadang, mi selofan ditambah ke dalam hidangan dan berbeza mengikut rantau dan resipi tertentu
Bulgogi secara tradisional dipanggang, tetapi masakan atas kuali telah menjadi popular. Seluruh bawang putih, hirisan bawang dan cincangan lada hijau turut sering dipanggang atau digoreng dengan daging tersebut. ini kadang-kadang dihidangkan dengan salad atau sayuran berdaun, yang digunakan untuk membalut sepotong daging yang dimasak, sering dimakan bersama-sama dengan
BAHAN BAHAN- 400-500g daging
- kucai (dihiris)
- bawang (dihiris)
- lobak merah (dihiris)
- daun bawang (dihiris)
- 2 sudu minyak bijan
- 1 sudu bijan
BAHAN PERAP
- 3 sudu besar gulang perang
- 1 sudu besar minyak bijan
- 8 sudu besar kicap
- 1 sudu besar minyak sayur / minyak zaitun
- 2 sudu kecil bawang putih cincang
- 2 sudu kecil halia cincang
- 1 buah pir yang telah diparut
- 1/2 sudu kecil lada hitam
PROSES PENYEDIAAN
- Sediakan bahan perap - campurkan kicap, gula perang, minyak, bawang putih dan halia, lada hitam dan parut buah pir ke dalam campuran. Masukkan sekali potongan daging dan gaul sebati.
- Biarkan daging diperap seketika, selama satu malam ataupun sejam.
- Hiris bawang, lobak merah, daun bawang dan kucai.
- Grill daging pada suhu tinggi selama 5 minit, bersama sayur dan letakkan sekali. Kecilkan suhu, masukkan bijan dan biarkan daging masak selama beberapa minit.
- Ataupun masukkan daging dan sayur ke dalam pressure cooker dan masak dengan perlahan selama 2 jam atau lebih.
No comments:
Post a Comment