Monday, 19 October 2020

RESEPI AYAM KUKUS HALIA

Kukus atau stim ialah istilah teknikal untuk fasa gas bagi air yang terbentuk apabila air mendidih. Secara teknikal, dalam sebutan kimia dan fizik, kukus adalah halimunan dan tidak boleh dilihat; walau bagaimanapun, dalam bahasa seharian kata ini kerap digunakan untuk merujuk kabus atau aerosol titisan air yang terbentuk kerana wap air ini memeluwap pada kehadiran udara (lebih sejuk). Pada tekanan lebih rendah, seperti di atmosfera atas atau di puncak pergunungan tinggi, air mendidih pada suhu lebih rendah daripada 100 °C (212 °F) nominal pada suhu dan tekanan piawai. Jika dipanaskan dengan lanjut, air menjadi kukus superpanas.

BAHAN-BAHAN 

  • 500 gm ayam (bahagian paha )
  • 4 sudu teh lada putih
  • 1 sudu besar minyak bijan
  • 2 sudu besar madu
  • 150 gm halia 9dikisar halus )
  • 100 gm bawang putih (dikisar halus )
  • 100 gm bawang merah 9dikisar halus )
  • 50 gm daun sup 9dihiris halus )
  • 50 gm daun bawang (dihiris halus )
  • garam secukup rasa


CARA MEMBUAT 

  • Bersihkan ayam dan gaul bersama bahan-bahan yang telah dikisar
  • Masukkan dan gaul dengan lada putih ,minyak bijan dan madu
  • Biarkan seketika selama sejam
  • kemudian kukus ayam tersebut sehingga masak


No comments:

Post a Comment