BAHAN BAHAN
- Ayam
- Halia - hiris
- Bwg putih -hiris
- Bwg merah - hiris
- Sedikit sos tiram
- Air
- Tepung jagung -utk pekatkan kuah(optional)
- Lada hitam
- Garam
- Lobak merah(optional)
- Daun bwg (optional)
PROSES PENYEDIAAN
- Tumiskan bawang putih,bawang merah & halia dengan sedikit minyak
- Bila dah naik bau,masukkan ayam..
- Masukkan sos tiram,garam dan air..masak sehingga mendidih
- Masukkan lada hitam,lobak dan tepung jagung yg dibancuh dgn sedikit air..
- Bila kuah dah jadi sedikit pekat..tutup api dan seterusnya masukkan daun bawang..siap
- kalau tak nak tumis,masukkan sumua bahan kecuali tepung jagung..renehkan sehingga ayam masak,.bila ayam dah masak,masukkan tepung jagung yang dibancuh,gaul sehingga kuah sedikit pekat..siap
- kalau x nak tumis masukkan sume bhn dlm periuk dan masak sehingga ayam masak...
No comments:
Post a Comment