Masakan Melayu adalah masakan
orang Melayu dari Malaysia, Indonesia, Singapura, dan Brunei yang dahulunya
merupakan gugusan kepulauan melayu atau dikenali sebagai Nusantara. Setiap
wilayah tradisional Melayu mempunyai makanan tradisional yang tersendiri. Contohnya,
Terengganu dan Kelantan terkenal dengan Nasi dagang, Nasi kerabu dan Keropok
lekor, Negeri sembilan dengan Gulai lemak cili api, Pahang dan Perak dengan
Gulai Tempoyak Ikan Patin, Kedah dengan Asam laksa dan Gulai nangka, Melaka
dengan Asam pedas, Johor dengan Mi Bandung, Riau dengan hidangan ikan
Patin;Gulai ikan patin dan Asam Pedas ikan patin, Melayu Deli di Medan Sumatera
Utara terkenal dengan Nasi goreng teri Medan dan Gulai Ketam dan Brunei dengan
hidangan Ambuyat.
BAHAN BAHAN (KISAR)- Bawang kecil
- Bawang putih
- Halia
- Lengkuas
- Serai
- Kunyit
- Belacan
- Buah keras
- Minyak untuk menumis
- Cili kering yang di rebus dan di kisar
- Gula (melea suka pakai gula tebu @ gula merah , gula melaka )
- Air asam jawa
- Garam
- Dakwat hitam sotong
PROSES PENYEDIAAN
- Mula mula panaskan kuali
- Kemudian kita masukkan bahan yang dikisar. Tumis sehingga garing.
- Masukkan cili kisar. Biar sampai garing lagi .
- Dan masukkan sotong, garam dan gula secukup rasa. Masukkan air asam jawa.
- Akhir sekali picit kan dakwat hitam itu untuk warna hitam nya Selamat mencuba .
No comments:
Post a Comment