Makanan laut adalah sebarang bentuk hidupan laut dianggap sebagai makanan oleh manusia. Makanan laut dengan jelas termasuk ikan dan kerangan. Kerangan termasuk pelbagai spesis moluska, krustasea dan ekinoderma. Dari segi sejarah, mamalia laut seperti ikan paus dan ikan lumba-lumba telah digunakan sebagai makanan, walaupun berkurangan pada zaman moden. Tumbuh-tumbuhan laut yang boleh dimakan, seperti beberapa rumpai laut dan mikroalga, dimakan secara meluas sebagai makanan laut di seluruh dunia, terutama di Asia (lihat kategori sayur-sayuran laut). Di Amerika Utara, walaupun tidak secara amnya di United Kingdom, istilah "makanan laut" diperluaskan kepada organisma air tawar yang dimakan oleh manusia, jadi semua hidupan akuatik yang boleh dimakan boleh dirujuk sebagai makanan laut. Demi kesempurnaan, rencana ini merangkumi semua hidupan akuatik yang boleh dimakan.
Penuaian makanan laut liar biasanya dikenali sebagai perikanan atau pemburuan, dan pemupukan dan penternakan makanan laut yang dikenali sebagai akuakultur dan ternakan ikan dalam kes ikan. Makanan laut sering dibezakan daripada daging, walaupun ia masih haiwan dan tidak termasuk dalam diet vegetarian yang ketat. Makanan laut adalah sumber protein penting dalam banyak diet di seluruh dunia, terutama di kawasan pantai.
BAHAN BAHAN UTAMA
- Makanan Laut Ketam, Udang, Kepah, Sotong direbus terlebih dahulu
- Sayur jagung, brokoli, kentang direbus terlebih dahulu
- Bahan perasa Sos ikan, sos tiram, rempah kari ikan, daun kari, Butter
BAHAN DIKISAR
- 20 tangkai cili kering
- 2 labu bawang besar
- 15 ulas bawang merah kecil
- 10 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 inci belacan
- 3 sudu udang kering
CARA PENYEDIAAN
- Panaskan butter dlm kuali.. dan masukkan semua bhn yg dikisar dan daun kari.. sampai garing..
- masukkan kari ikan,sos tiram, sos ikan garam, gula & serbuk knorr secukup rasa..
- Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment