Kerang-kerangan merupakan istilah
masakan yang merujuk kepada invertebrat akuatik yang boleh dimakan, iaitu
moluska, krustasia dan ekinoderma. Sesetengah invertebrat bercangkerang ini
hidup di dalam air, sama ada di sungai dan tasik ataupun di laut.
BAHAN BAHAN
- 500gm kupang yg telah dibersihkam,direbus & dikopek
- 5 senduk cili kisar
- 2 biji bawang besar - kisar/ tumbuk
- 1 ulas bawang putih - kisar/ tumbuk
- 2 sudu kecil belacan- kisar/ tumbuk
- Air asam jawa
- Gula
- Garam
CARA PENYEDIAAN :
- Panaskan minyak.
- Tumiskan bahan-bahan kisar.
- Sehingga cili benar benar garing dan masak.
- Masukkan sedikit gula.
- Kacau rata dan masukkan air asam jawa serta garam.
- Masukkan kupang.
- Sesuaikan rasa dan kepekatan.
- Angkat dan hiaskan dalam pinggan.
- Siap dihidangkan.
No comments:
Post a Comment