Walaupun shahe fen dan he fen
adalah transliterasi berdasarkan Mandarin, terdapat banyak transliterasi lain
berdasarkan Kantonis,termasuk ho fen, hofen, ho-fen, ho fun, ho-fun, hofoen
(transliterasi Belanda di Suriname), hor fun, hor fen, sar hor fun, dan
lain-lain. Di samping itu, shahe fen sering bersinonim dipanggil kway teow (粿條), harfiah "jalur kek
beras", transliterasi berdasarkan Cina Min Nan, POJ: kóe-tiâu) atau
guotiao (pinyin: guǒtiáo; transliterasi yang sepadan bagi Mandarin), seperti
dalam nama hidangan yang dipanggil char kway teow. Walau bagaimanapun, shahe
fen dan kway teow adalah dengan tegas dan secara teknikal tidak sama (yang
terkemudian pada asasnya kek beras dihiris kepada jaluran) dan orang Min Nan
secara umum masih sedar membuat perbezaan antara shahe fen dan kway teow dalam
ucapan mereka. Kek atau jalur beras asal yang adalah sangat liat teksturnya
(walaupun selepas memasak), menjadikannya tidak popular dengan pengguna moden.
Ia juga dikenali di Sabah sebagai
da fen (大粉),
bermakna "bihun lebar", kerana persamaan warna dan tekstur dengan
bihun. Mi ini dipanggil guay tiew sen yai (Bahasa Thai: เส้นใหญ่, yang
bermaksud "mi beras besar") di Thailand, dan kwetiau di Indonesia.
Kuey Teow Goreng Chinese Style. Boleh cuba masakan cina ini dengan sediakan bahan2 seperti di bawah:
BAHAN BAHAN A
- 1/2 kg kuey teow
- 3 biji telur - pukul hancur sahaja
BAHAN BAHAN B
- 5-7 ulas bawang putih - cincang halus
- Udang dan sotong jika suka
- minyak secukupnya untuk menumis
BAHAN BAHAN C
- 1/2 sdm sos tiram
- 1/2 sdt kicap cair
- 1sdt kicap pekat manis - Sue tambah
- 1/2 sdt kicap pekat - untuk warna sahaja
- 1/2 sdt pitis otak udang - Sue tambah
- 1 sdm sos cili - Sue tambah
- Tauge secukupnya
- Daun kucai jika suka
PROSES PENYEDIAAN
- Tumis bahan (B), bawang dahulu sehinnga kuning dan masukan udang. Biarkan sekejap sehinnga udang bertukar warna.
- Kemudian masukan bahan (A) kuey teaw terlebih dahulu. Goreng sekejap sehingga minyak serap pada mee dan baru masukan telur. Biarkan sekejap sehinnga telur kering.
- Kemudian masukan bahan (C) dan goreng lagi sehinnga sebati pada mee dan akhir sekali masukan tauge dan daun kucai. Goreng seminit dan tutup api.
- *Penggunaan api mesti sedang besar supaya kuey teaw tidak hancur*
No comments:
Post a Comment