BAHAN BAHAN
250g Kacang Kuda
Kacang kuda kita beli yang siap rebus. Dalam tin jenama Kimball (gambar dalam komen pertama). Jika gunakan kacang mentah, sila rebus dahulu sehingga betul-betul masak & lembut
1sk Biji Sawi
1sk Jintan Manis
1sk Jintan Pedas
6tgkai Daun Kari
2tgkai Cili Kering (gunting serong)
Tumis semua bahan di atas sehingga wangi, kemudian ketepikan dahulu
2-3ulas Bawang Putih (tumbuk/cincang)
1/2sk Serbuk Kunyit
1/2sk Serbuk Cili .
Tumis bahan di atas. Kemudian masukkan bahan tumisan yang sebelumnya. Masukkan juga kacang kuda. Gaulkan semua bahan sehingga sebati
1/2sk Garam
1sb Gula
Masukkan garam dan juga gula. Seimbangkan rasa manis, masin, pedas
Bila sudah sesuai selera, boleh angkat dah hidangkan
Ssuai untuk kudap-kudapan. Boleh juga dijadikan lauk-pauk dan dimakan bersama nasi
No comments:
Post a Comment