BAHAN BAHAN
1 ekor belangkas
1 biji kelapa parut – ambil dua mangkuk santan
2 biji tomato – dipotong empat
1 tangkai cili hijau – dibelah dua
1 tangkai cili merah – dibelah dua
10 tangkai cili api – ditumbuk
2 cm kunyit hidup – ditumbuk
1 camt biji ketumbar – ditumbuk
1/2 camt jintan halus – ditumbuk
1/2 camt jintan kasar – ditumbuk
2 ulas bawang merah – ditumbuk
Secukupnya garam dan serbuk perasa
Daun kunyit
PROSES PENYEDIAAN
1. Siang belangkas dan bersihkan.
2. Campurkan bahan tumbuk ke dalam santan.
3. Jerang diatas api yang perlahan dan kacau supaya santan tidak pecah.
4. Masukkan belangkas, tomato, cili hijau, cili merah dan garam.
5. Bila santan sudah mendidih, masukkan daun kunyit. Padamkan api.
6. Sedia untuk dihidang
1 ekor belangkas
1 biji kelapa parut – ambil dua mangkuk santan
2 biji tomato – dipotong empat
1 tangkai cili hijau – dibelah dua
1 tangkai cili merah – dibelah dua
10 tangkai cili api – ditumbuk
2 cm kunyit hidup – ditumbuk
1 camt biji ketumbar – ditumbuk
1/2 camt jintan halus – ditumbuk
1/2 camt jintan kasar – ditumbuk
2 ulas bawang merah – ditumbuk
Secukupnya garam dan serbuk perasa
Daun kunyit
PROSES PENYEDIAAN
1. Siang belangkas dan bersihkan.
2. Campurkan bahan tumbuk ke dalam santan.
3. Jerang diatas api yang perlahan dan kacau supaya santan tidak pecah.
4. Masukkan belangkas, tomato, cili hijau, cili merah dan garam.
5. Bila santan sudah mendidih, masukkan daun kunyit. Padamkan api.
6. Sedia untuk dihidang
No comments:
Post a Comment