Sunday 22 September 2019

PUDING ROTI GANDUM

BAHAN BAHAN
Karamel
6sb Gula
1cwn Air Panas


Masak gula dalam non-stick pan sehingga berwarna perang keemasan. Kemudian masukkan air panas perlahan-lahan, dan masak lagi sehingga gula larut. Tuangkan ke dalam loyang dan biarkan sejuk seketika




Puding

7kpg Roti Gandum Penuh
1 3/4tin Susu Cair
5sb Gula
5bj Telur
1sk Esen Vanila


Carikkan roti dan masukkan ke dalam pengisar dengan kesemua bahan lain. Kisar sehingga halus. Kemudian asingkan 2-3 cawan adunan tadi



2sb Serbuk Koko



Masukkan serbuk koko ke dalam adunan yang di asingkan tadi. Kacau sehingga sebati. Ketepikan dahulu


Adunan yang selebihnya dimasukkan ke dalam loyang berisi karamel tadi. Kukus selama 20min



Apabila lapisan pertama sudah masak. Buka penutup kukus dan biarkan ia merata. Kemudian baru tuangkan adunan yang dibancuh serbuk koko tadi. Kukus lagi selama 30-40min


Bila sudah masak, biarkan ia sejuk dahulu, kemudian baru diterbalikkan. Boleh terus dinikmati atau disimpan sejuk

No comments:

Post a Comment