Monday 23 September 2019

RESEPI KETAM MASAK PEDAS ALA THAI

BAHAN BAHAN
Ketam
1 Batang Serai
10 keping Daun limau purut
Daun Ketumbar
Cili api 
Bawang Merah blend
Bawang Putih blend
Halia blend
Asam Keping
2 Sudu Serbuk Kari
3 Sudu Cili Giling
2 Sudu Cili Thai (saya guna kiub tomyam maggi)
Gula & Garam sedikit

PROSES PENYEDIAAN
Rebus ketam

Air rebusan ketam jangan buang, sebab nak diguna sebagai kuah nanti

Panaskan minyak

Masukkan bahan blend dan serai hingga naik bau

Masukkan cili giling dan kari hingga pecah minyak, kemudian Paste cili thai.

Dah pecah minyak masukkan Air rebusan ketam tadi ikut suka byk mana

Masukkan asam keping, gula dan garam.

Masukkan ketam, daun ketumbar dan daun limau purut.

Dah mendidih, tutup api dan tutup periuk, biar bau dan rasa masakan tadi sebati.

No comments:

Post a Comment