BAHAN BAHAN
Air rebusan ketam jangan buang, sebab nak diguna sebagai kuah nanti
Panaskan minyak
Masukkan bahan blend dan serai hingga naik bau
Masukkan cili giling dan kari hingga pecah minyak, kemudian Paste cili thai.
Dah pecah minyak masukkan Air rebusan ketam tadi ikut suka byk mana
Masukkan asam keping, gula dan garam.
Masukkan ketam, daun ketumbar dan daun limau purut.
Dah mendidih, tutup api dan tutup periuk, biar bau dan rasa masakan tadi sebati.
Ketam
1 Batang Serai
10 keping Daun limau purut
Daun Ketumbar
Cili api
Bawang Merah blend
Bawang Putih blend
Halia blend
Asam Keping
2 Sudu Serbuk Kari
3 Sudu Cili Giling
2 Sudu Cili Thai (saya guna kiub tomyam maggi)
Gula & Garam sedikit
PROSES PENYEDIAAN
Rebus ketam
Air rebusan ketam jangan buang, sebab nak diguna sebagai kuah nanti
Panaskan minyak
Masukkan bahan blend dan serai hingga naik bau
Masukkan cili giling dan kari hingga pecah minyak, kemudian Paste cili thai.
Dah pecah minyak masukkan Air rebusan ketam tadi ikut suka byk mana
Masukkan asam keping, gula dan garam.
Masukkan ketam, daun ketumbar dan daun limau purut.
Dah mendidih, tutup api dan tutup periuk, biar bau dan rasa masakan tadi sebati.
No comments:
Post a Comment