BAHAN BAHAN
2bj Epal Hijau - Potong melintang dan rendam dalam air garam
1bj Bawang Besar
3ulas Bawang Putih
1/2in Halia
Kisar bahan di atas
1btg Kulit Kayu Manis
2ktm Bunga Lawang
5ktm Bunga Cengkih
3bj Buah Pelaga
Tumis bahan di atas sehingga wangi. Kemudian masukkan bahan kisar
1sb Serbuk Kari Ikan
1sb Cili Kisar
Masukkan juga bahan di atas dan tumiskan semuanya sehingga pecah minyak dan garing
Kemudian masukkan buah epal tadi bersama sedikit air. Masak sehingga buah epal lembut.
Gula Melaka
Garam
Stok/kiub Ikan Bilis
1/4cwn Susu Cair
Masukkan semua bahan di atas dan seimbangkan rasanya
1bj Limau Kasturi
Bila semua sudah seimbang, boleh tutup apinya dan perahkan jus limau kasturi.
No comments:
Post a Comment