Saturday, 28 September 2019

KERABU SUHUN

BAHAN BAHAN
  • 6 gulungan suhun
  • 1 labu bawang besar
  • 2 biji tomato
  • 5 tangkai cili padi
  • 1 pokok daun bawang
  • 1 pokok daun sup
  • 2 batang serai
  • 10 ekor udang
  • 3 ekor sotong
  • 1 bahagian dada ayam
  • jus limau nipis
  • 2 sudu besar kicap cair
  • sos ikan secukupnya
  • sedikit gula

PROSES PENYEDIAAN
  • Celur suhun sekejap dan toskan.
  • Ayam,udang dan sotong juga di rebus.Buang kulit udang.
  • Bawang besar,tomato cili padi dan serai di potong nipis
  • Daun bawang dan daun sup di potong anggaran setengah inci.
  • Suhun yang telah di celur tadi di gaulkan dengan semua bahan di atas hingga rata serta secukup dan sesedap rasa yang di inginkan.

No comments:

Post a Comment