Sunday, 22 September 2019

RESEPI UDANG LIPAN TUMIS AIR


BAHAN BAHAN
1 biji petola, kupas, cuci dan potong serong saiz sederhana tebal
100 gram cendawan tiram, cuci dan toskan 
1/2 cekak soo hoon, kerat pendek dan rendam
6 ekor udang lipan saiz sederhana
1 kiub pati ikan bilis "maggi"
Air secukupnya
5 biji bawang merah, hiris halus
2 ulas bawang putih, hiris halus
Lada hitam kisar secukupnya
Garam secukup rasa

CARA MEMBUAT
Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis hirisan bawang merah dan putih hingga harum, masukkan udang dan masak hingga udang lipan bertukar warna. 

Tuang air secukupnya. Masuk kiub pati ikan bilis, kacau dan biar mendidih.Tambah petola dan soo hoon tadi, perasakan dengan garam secukupnya dan masukkan cendawan, biar masak sekejap. 

Masukkan serbuk lada hitam, dan bila mendidih, rasa, jika ok boleh matikan api. Hidangkan dengan menabur hirisan daun bawang dan bawang goreng... 

No comments:

Post a Comment