BAHAN BAHAN
4ekor Ikan Kerisi (ikan lain pon boleh)
Lumurkan dengan garam & kunyit kemudian goreng seperti biasa
1/2bj Bawang Besar (hiris)
2-3ulas Bawang Putih (ketuk)
1/2in Halia (ketuk)
1sb Taucu .
Tumis semua bawang merah, putih & halia sehingga layu. Kemudian masukkan taucu dan goreng sebentar
1/4btg Carrot (potong memanjang)
1/2btg Timun (potong memanjang)
3bj Bawang Ros (belah dua)
1/2cwn Air
1-2sb Kicap Manis
PROSES PENYEDIAAN
Masukkan carrot dan goreng sehingga sedikit lembut. Kemudian baru masukkan timun & bawang rose. Goreng sebentar kemudian masukkan sedikit air dan kicap. Masak sehingga mendidih dan seimbangkan rasanya. Kemudian masukkan ikan yang siap digoreng tadi
.
1bj Lada Besar Merah
1bj Lada Besar Hijau
.
Lada besar merah dan hijau potong & belah dua. Kemudian taburkan sebagai hiasan. Tutup api dan hidangkan
No comments:
Post a Comment