Nangka (Artocarpus heterophyllus or A. heterophylla merupakan spesies pokok dalam keluarga Moraceae serumpun dengan kertau dan bertaburan asal di Asia Tenggara dan Selatan. Ia merupakan pokok kebangsaan Bangladesh. Pokok Nangka juga didapati di Afrika Timur contohnya. Di Uganda dan Mauritius, termasuk juga dikeseluruhan Brazil. Nama botaninya Artocarpus heterophyuus Lam. Ia sangat sesuai dengan tanah rendah tropika. Pokok Nangka merupakan pokok kayu berbuah terbesar di dunia, mencapai 80 paun (36 kg) berat dan panjang melebihi 36 inci (90 cm) dan 20 inci (50 cm) dalam diameter.
Pokoknya menghasilkan buah yang boleh dimakan. Nangka banyak terjual di pasar-pasar termasuk pasar tani, dan pasar sayur. Tumbuhan ini berasal dari India dan Asia Tenggara
Isi nangka adalah berkanji, berfiber, dan merupakan sumber fiber makanan. Rasanya menyamai tat pisang. Pelbagai jenis nangka dibezakan menurut ciri-ciri isi buah. Di Brazil, tiga jenis diakui. Ini adalah: jaca-dura, atau jenis "keras", yang memiliki isi keras dan buah terbesar dengan berat sekitar 15 dan 40 kilogram setiap satu; jaca-mole, atau jenis "lembut", yang memiliki buah lebih kecil, dengan isi lebih lembut dan manis; dan jaca-manteiga, atau jenis "mentega", yang memiliki buah manis, yang isinya antara jenis "keras" dan "lembut".Di Malaysia jenis yang popular adalah nangka bubur dan nangka biasa.
BAHAN BAHAN
BAHAN
KISAR :
- 4 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 3 tangkai cili merah
- 5 tangkai cili padi hijau
- 1 inci kunyit hidup
- 1 cawan air
BAHAN
GULAI
- 1/2 kg nangka muda
- 100 gm ikan masin kurau
- 2 batang serai (ketuk)
- 1 cawan santan kelapa / 200ml santan kotak
- 1 keping asam gelugur
PROSES
PENYEDIAAN
- Nangka dibuang kulit, dicuci bersih dan dipotong kecil. Rebus sehingga empuk. Angkat dan toskan air rebusan.
- Bahan kisar dikisar sehingga lumat dan dimasukkan ke dalam periuk.
- Masukkan serai, nangka, asam gelugur, ikan masin dan santan. Masak sehingga mendidih. Tutup api.
- Sedia untuk dihidangkan Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment