Saturday 18 September 2021

RENDANG IKAN TUNA

Rendang (Jawi: ‏رندڠ‎‎) atau randang (Jawi: ‏راندڠ‎‎) merupakan hidangan daging pedas yang berasal dalam kalangan suku Minangkabau yang menduduki kawasan Sumatera Barat di Sumatera,ia disediakan dengan memasak daging bersama santan, lada, dan banyak rempah ratus sehingga kering. Ia salah satu makanan khas budaya Minangkabau, penyajian ia turut meluas di antara masyarakat suku Melayu dan Maranao (di Mindanao) dalam rantau Ranah Minang.

Rendang lazimnya disajikan di rumah-rumah makan Padang seluruh dunia. Namun, ia khusus amat terkenal dan disajikan di acara-acara seremonial dan untuk menghormati para tamu serta pada hari-hari perayaan seperti Aidilfitri dan Aidiladha, mahupun kenduri-kenduri seperti tamat berzanji, majlis perkahwinan, majlis berkhatan, kenduri doa selamat, kenduri hari jadi dan sebagainya
BAHAN BAHAN
  • 500gram isi ikan tuna
  • 1 helai daun kunyit - dilerai
  • 3 helai daun limau purut - dihiris halus
  • 2 keping asam gelugur
  • 1 sudu besar kerisik
  • 1 cawan santan
  • 6 biji bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 1 in halia*
  • 1 in lengkuas*
  • 10 biji cili api siam*
  • 2 batang serai* - semua bahan*dikisar
  • 1 sudu besar serbuk ketumbar
  • 1 sudu makan serbuk jintan manis
  • 1 sudu besar rempah kari
  • Garam dan gula secukupnya

PROSES PENYEDIAAN

  1. Ikan dilumur bersama kunyit dan sedikit garam kemudian digoreng. Angkat dan ketepikan.
  2. Tumis semua bahan yang dikisar hingga wangi.
  3. Masukkan serbuk ketumbar, jintan manis dan serbuk kari. Kacau hingga naik minyak.
  4. Masukkan santan, asam gelugur dan kerisik dan gaul rata
  5. Masukkan ikan, daun kunyit dan daun limau purut. Kacau hingga sedikit pekat.
  6. Perasakan garam dan gula secukupnya.
  7. Sedia dihidang.

RENDANG IKAN TONGKOL

Rendang (Jawi: ‏رندڠ‎‎) atau randang (Jawi: ‏راندڠ‎‎) merupakan hidangan daging pedas yang berasal dalam kalangan suku Minangkabau yang menduduki kawasan Sumatera Barat di Sumatera,ia disediakan dengan memasak daging bersama santan, lada, dan banyak rempah ratus sehingga kering. Ia salah satu makanan khas budaya Minangkabau, penyajian ia turut meluas di antara masyarakat suku Melayu dan Maranao (di Mindanao) dalam rantau Ranah Minang.

Rendang lazimnya disajikan di rumah-rumah makan Padang seluruh dunia. Namun, ia khusus amat terkenal dan disajikan di acara-acara seremonial dan untuk menghormati para tamu serta pada hari-hari perayaan seperti Aidilfitri dan Aidiladha, mahupun kenduri-kenduri seperti tamat berzanji, majlis perkahwinan, majlis berkhatan, kenduri doa selamat, kenduri hari jadi dan sebagainya
BAHAN BAHAN
  • 500gram isi ikan tongkol
  • 1 helai daun kunyit - dilerai
  • 3 helai daun limau purut - dihiris halus
  • 2 keping asam gelugur
  • 1 sudu besar kerisik
  • 1 cawan santan
  • 6 biji bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 1 in halia*
  • 1 in lengkuas*
  • 10 biji cili api siam*
  • 2 batang serai* - semua bahan*dikisar
  • 1 sudu besar serbuk ketumbar
  • 1 sudu makan serbuk jintan manis
  • 1 sudu besar rempah kari
  • Garam dan gula secukupnya

PROSES PENYEDIAAN

  1. Ikan dilumur bersama kunyit dan sedikit garam kemudian digoreng. Angkat dan ketepikan.
  2. Tumis semua bahan yang dikisar hingga wangi.
  3. Masukkan serbuk ketumbar, jintan manis dan serbuk kari. Kacau hingga naik minyak.
  4. Masukkan santan, asam gelugur dan kerisik dan gaul rata
  5. Masukkan ikan, daun kunyit dan daun limau purut. Kacau hingga sedikit pekat.
  6. Perasakan garam dan gula secukupnya.
  7. Sedia dihidang.

 

RENDANG IKAN MARLIN

Rendang (Jawi: ‏رندڠ‎‎) atau randang (Jawi: ‏راندڠ‎‎) merupakan hidangan daging pedas yang berasal dalam kalangan suku Minangkabau yang menduduki kawasan Sumatera Barat di Sumatera,ia disediakan dengan memasak daging bersama santan, lada, dan banyak rempah ratus sehingga kering. Ia salah satu makanan khas budaya Minangkabau, penyajian ia turut meluas di antara masyarakat suku Melayu dan Maranao (di Mindanao) dalam rantau Ranah Minang.

Rendang lazimnya disajikan di rumah-rumah makan Padang seluruh dunia. Namun, ia khusus amat terkenal dan disajikan di acara-acara seremonial dan untuk menghormati para tamu serta pada hari-hari perayaan seperti Aidilfitri dan Aidiladha, mahupun kenduri-kenduri seperti tamat berzanji, majlis perkahwinan, majlis berkhatan, kenduri doa selamat, kenduri hari jadi dan sebagainya
BAHAN BAHAN
  • 500gram isi ikan marlin
  • 1 helai daun kunyit - dilerai
  • 3 helai daun limau purut - dihiris halus
  • 2 keping asam gelugur
  • 1 sudu besar kerisik
  • 1 cawan santan
  • 6 biji bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 1 in halia*
  • 1 in lengkuas*
  • 10 biji cili api siam*
  • 2 batang serai* - semua bahan*dikisar
  • 1 sudu besar serbuk ketumbar
  • 1 sudu makan serbuk jintan manis
  • 1 sudu besar rempah kari
  • Garam dan gula secukupnya

PROSES PENYEDIAAN

  1. Ikan dilumur bersama kunyit dan sedikit garam kemudian digoreng. Angkat dan ketepikan.
  2. Tumis semua bahan yang dikisar hingga wangi.
  3. Masukkan serbuk ketumbar, jintan manis dan serbuk kari. Kacau hingga naik minyak.
  4. Masukkan santan, asam gelugur dan kerisik dan gaul rata
  5. Masukkan ikan, daun kunyit dan daun limau purut. Kacau hingga sedikit pekat.
  6. Perasakan garam dan gula secukupnya.
  7. Sedia dihidang.

RENDANG IKAN TENGGIRI

Rendang (Jawi: ‏رندڠ‎‎) atau randang (Jawi: ‏راندڠ‎‎) merupakan hidangan daging pedas yang berasal dalam kalangan suku Minangkabau yang menduduki kawasan Sumatera Barat di Sumatera,ia disediakan dengan memasak daging bersama santan, lada, dan banyak rempah ratus sehingga kering. Ia salah satu makanan khas budaya Minangkabau, penyajian ia turut meluas di antara masyarakat suku Melayu dan Maranao (di Mindanao) dalam rantau Ranah Minang.

Rendang lazimnya disajikan di rumah-rumah makan Padang seluruh dunia. Namun, ia khusus amat terkenal dan disajikan di acara-acara seremonial dan untuk menghormati para tamu serta pada hari-hari perayaan seperti Aidilfitri dan Aidiladha, mahupun kenduri-kenduri seperti tamat berzanji, majlis perkahwinan, majlis berkhatan, kenduri doa selamat, kenduri hari jadi dan sebagainya
BAHAN BAHAN
  • 6 keping isi ikan tenggiri
  • 1 helai daun kunyit - dilerai
  • 3 helai daun limau purut - dihiris halus
  • 2 keping asam gelugur
  • 1 sudu besar kerisik
  • 1 cawan santan
  • 6 biji bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 1 in halia*
  • 1 in lengkuas*
  • 10 biji cili api siam*
  • 2 batang serai* - semua bahan*dikisar
  • 1 sudu besar serbuk ketumbar
  • 1 sudu makan serbuk jintan manis
  • 1 sudu besar rempah kari
  • Garam dan gula secukupnya

PROSES PENYEDIAAN

  1. Ikan dilumur bersama kunyit dan sedikit garam kemudian digoreng. Angkat dan ketepikan.
  2. Tumis semua bahan yang dikisar hingga wangi.
  3. Masukkan serbuk ketumbar, jintan manis dan serbuk kari. Kacau hingga naik minyak.
  4. Masukkan santan, asam gelugur dan kerisik dan gaul rata
  5. Masukkan ikan, daun kunyit dan daun limau purut. Kacau hingga sedikit pekat.
  6. Perasakan garam dan gula secukupnya.
  7. Sedia dihidang.

RENDANG IKAN BILIS

Rendang (Jawi: ‏رندڠ‎‎) atau randang (Jawi: ‏راندڠ‎‎) merupakan hidangan daging pedas yang berasal dalam kalangan suku Minangkabau yang menduduki kawasan Sumatera Barat di Sumatera,ia disediakan dengan memasak daging bersama santan, lada, dan banyak rempah ratus sehingga kering. Ia salah satu makanan khas budaya Minangkabau, penyajian ia turut meluas di antara masyarakat suku Melayu dan Maranao (di Mindanao) dalam rantau Ranah Minang.

Rendang lazimnya disajikan di rumah-rumah makan Padang seluruh dunia. Namun, ia khusus amat terkenal dan disajikan di acara-acara seremonial dan untuk menghormati para tamu serta pada hari-hari perayaan seperti Aidilfitri dan Aidiladha, mahupun kenduri-kenduri seperti tamat berzanji, majlis perkahwinan, majlis berkhatan, kenduri doa selamat, kenduri hari jadi dan sebagainya
BAHAN BAHAN
  • 400gram ikan bilis kering
  • 1 helai daun kunyit - dilerai
  • 3 helai daun limau purut - dihiris halus
  • 2 keping asam gelugur
  • 1 sudu besar kerisik
  • 1 cawan santan
  • 6 biji bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 1 in halia*
  • 1 in lengkuas*
  • 10 biji cili api siam*
  • 2 batang serai* - semua bahan*dikisar
  • 1 sudu besar serbuk ketumbar
  • 1 sudu makan serbuk jintan manis
  • 1 sudu besar rempah kari
  • Garam dan gula secukupnya

PROSES PENYEDIAAN

  1. Ikan dilumur bersama kunyit dan sedikit garam kemudian digoreng. Angkat dan ketepikan.
  2. Tumis semua bahan yang dikisar hingga wangi.
  3. Masukkan serbuk ketumbar, jintan manis dan serbuk kari. Kacau hingga naik minyak.
  4. Masukkan santan, asam gelugur dan kerisik dan gaul rata
  5. Masukkan ikan, daun kunyit dan daun limau purut. Kacau hingga sedikit pekat.
  6. Perasakan garam dan gula secukupnya.
  7. Sedia dihidang.

 

RENDANG IKAN PARI

Rendang (Jawi: ‏رندڠ‎‎) atau randang (Jawi: ‏راندڠ‎‎) merupakan hidangan daging pedas yang berasal dalam kalangan suku Minangkabau yang menduduki kawasan Sumatera Barat di Sumatera,ia disediakan dengan memasak daging bersama santan, lada, dan banyak rempah ratus sehingga kering. Ia salah satu makanan khas budaya Minangkabau, penyajian ia turut meluas di antara masyarakat suku Melayu dan Maranao (di Mindanao) dalam rantau Ranah Minang.

Rendang lazimnya disajikan di rumah-rumah makan Padang seluruh dunia. Namun, ia khusus amat terkenal dan disajikan di acara-acara seremonial dan untuk menghormati para tamu serta pada hari-hari perayaan seperti Aidilfitri dan Aidiladha, mahupun kenduri-kenduri seperti tamat berzanji, majlis perkahwinan, majlis berkhatan, kenduri doa selamat, kenduri hari jadi dan sebagainya
BAHAN BAHAN
  • 1/2kg  ikan pari
  • 1 helai daun kunyit - dilerai
  • 3 helai daun limau purut - dihiris halus
  • 2 keping asam gelugur
  • 1 sudu besar kerisik
  • 1 cawan santan
  • 6 biji bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 1 in halia*
  • 1 in lengkuas*
  • 10 biji cili api siam*
  • 2 batang serai* - semua bahan*dikisar
  • 1 sudu besar serbuk ketumbar
  • 1 sudu makan serbuk jintan manis
  • 1 sudu besar rempah kari
  • Garam dan gula secukupnya

PROSES PENYEDIAAN

  1. Ikan dilumur bersama kunyit dan sedikit garam kemudian digoreng. Angkat dan ketepikan.
  2. Tumis semua bahan yang dikisar hingga wangi.
  3. Masukkan serbuk ketumbar, jintan manis dan serbuk kari. Kacau hingga naik minyak.
  4. Masukkan santan, asam gelugur dan kerisik dan gaul rata
  5. Masukkan ikan, daun kunyit dan daun limau purut. Kacau hingga sedikit pekat.
  6. Perasakan garam dan gula secukupnya.
  7. Sedia dihidang.

RENDANG IKAN KELI

Rendang (Jawi: ‏رندڠ‎‎) atau randang (Jawi: ‏راندڠ‎‎) merupakan hidangan daging pedas yang berasal dalam kalangan suku Minangkabau yang menduduki kawasan Sumatera Barat di Sumatera,ia disediakan dengan memasak daging bersama santan, lada, dan banyak rempah ratus sehingga kering. Ia salah satu makanan khas budaya Minangkabau, penyajian ia turut meluas di antara masyarakat suku Melayu dan Maranao (di Mindanao) dalam rantau Ranah Minang.

Rendang lazimnya disajikan di rumah-rumah makan Padang seluruh dunia. Namun, ia khusus amat terkenal dan disajikan di acara-acara seremonial dan untuk menghormati para tamu serta pada hari-hari perayaan seperti Aidilfitri dan Aidiladha, mahupun kenduri-kenduri seperti tamat berzanji, majlis perkahwinan, majlis berkhatan, kenduri doa selamat, kenduri hari jadi dan sebagainya
BAHAN BAHAN
  • 3 ekor keli dan potong
  • 1 helai daun kunyit - dilerai
  • 3 helai daun limau purut - dihiris halus
  • 2 keping asam gelugur
  • 1 sudu besar kerisik
  • 1 cawan santan
  • 6 biji bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 1 in halia*
  • 1 in lengkuas*
  • 10 biji cili api siam*
  • 2 batang serai* - semua bahan*dikisar
  • 1 sudu besar serbuk ketumbar
  • 1 sudu makan serbuk jintan manis
  • 1 sudu besar rempah kari
  • Garam dan gula secukupnya

PROSES PENYEDIAAN

  1. Ikan dilumur bersama kunyit dan sedikit garam kemudian digoreng. Angkat dan ketepikan.
  2. Tumis semua bahan yang dikisar hingga wangi.
  3. Masukkan serbuk ketumbar, jintan manis dan serbuk kari. Kacau hingga naik minyak.
  4. Masukkan santan, asam gelugur dan kerisik dan gaul rata
  5. Masukkan ikan, daun kunyit dan daun limau purut. Kacau hingga sedikit pekat.
  6. Perasakan garam dan gula secukupnya.
  7. Sedia dihidang.

RENDANG IKAN JENAHAK

Rendang (Jawi: ‏رندڠ‎‎) atau randang (Jawi: ‏راندڠ‎‎) merupakan hidangan daging pedas yang berasal dalam kalangan suku Minangkabau yang menduduki kawasan Sumatera Barat di Sumatera,ia disediakan dengan memasak daging bersama santan, lada, dan banyak rempah ratus sehingga kering. Ia salah satu makanan khas budaya Minangkabau, penyajian ia turut meluas di antara masyarakat suku Melayu dan Maranao (di Mindanao) dalam rantau Ranah Minang.

Rendang lazimnya disajikan di rumah-rumah makan Padang seluruh dunia. Namun, ia khusus amat terkenal dan disajikan di acara-acara seremonial dan untuk menghormati para tamu serta pada hari-hari perayaan seperti Aidilfitri dan Aidiladha, mahupun kenduri-kenduri seperti tamat berzanji, majlis perkahwinan, majlis berkhatan, kenduri doa selamat, kenduri hari jadi dan sebagainya
BAHAN BAHAN
  • 6 keping ikan
  • 1 helai daun kunyit - dilerai
  • 3 helai daun limau purut - dihiris halus
  • 2 keping asam gelugur
  • 1 sudu besar kerisik
  • 1 cawan santan
  • 6 biji bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 1 in halia*
  • 1 in lengkuas*
  • 10 biji cili api siam*
  • 2 batang serai* - semua bahan*dikisar
  • 1 sudu besar serbuk ketumbar
  • 1 sudu makan serbuk jintan manis
  • 1 sudu besar rempah kari
  • Garam dan gula secukupnya

PROSES PENYEDIAAN

  1. Ikan dilumur bersama kunyit dan sedikit garam kemudian digoreng. Angkat dan ketepikan.
  2. Tumis semua bahan yang dikisar hingga wangi.
  3. Masukkan serbuk ketumbar, jintan manis dan serbuk kari. Kacau hingga naik minyak.
  4. Masukkan santan, asam gelugur dan kerisik dan gaul rata
  5. Masukkan ikan, daun kunyit dan daun limau purut. Kacau hingga sedikit pekat.
  6. Perasakan garam dan gula secukupnya.
  7. Sedia dihidang.

RENDANG IKAN TALAPIA

Rendang (Jawi: ‏رندڠ‎‎) atau randang (Jawi: ‏راندڠ‎‎) merupakan hidangan daging pedas yang berasal dalam kalangan suku Minangkabau yang menduduki kawasan Sumatera Barat di Sumatera,ia disediakan dengan memasak daging bersama santan, lada, dan banyak rempah ratus sehingga kering. Ia salah satu makanan khas budaya Minangkabau, penyajian ia turut meluas di antara masyarakat suku Melayu dan Maranao (di Mindanao) dalam rantau Ranah Minang.

Rendang lazimnya disajikan di rumah-rumah makan Padang seluruh dunia. Namun, ia khusus amat terkenal dan disajikan di acara-acara seremonial dan untuk menghormati para tamu serta pada hari-hari perayaan seperti Aidilfitri dan Aidiladha, mahupun kenduri-kenduri seperti tamat berzanji, majlis perkahwinan, majlis berkhatan, kenduri doa selamat, kenduri hari jadi dan sebagainya
BAHAN BAHAN
  • 3 ekor  ikan talapia 
  • 1 helai daun kunyit - dilerai
  • 3 helai daun limau purut - dihiris halus
  • 2 keping asam gelugur
  • 1 sudu besar kerisik
  • 1 cawan santan
  • 6 biji bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 1 in halia*
  • 1 in lengkuas*
  • 10 biji cili api siam*
  • 2 batang serai* - semua bahan*dikisar
  • 1 sudu besar serbuk ketumbar
  • 1 sudu makan serbuk jintan manis
  • 1 sudu besar rempah kari
  • Garam dan gula secukupnya

PROSES PENYEDIAAN

  1. Ikan dilumur bersama kunyit dan sedikit garam kemudian digoreng. Angkat dan ketepikan.
  2. Tumis semua bahan yang dikisar hingga wangi.
  3. Masukkan serbuk ketumbar, jintan manis dan serbuk kari. Kacau hingga naik minyak.
  4. Masukkan santan, asam gelugur dan kerisik dan gaul rata
  5. Masukkan ikan, daun kunyit dan daun limau purut. Kacau hingga sedikit pekat.
  6. Perasakan garam dan gula secukupnya.
  7. Sedia dihidang.

RENDANG IKAN KEMBONG

Rendang (Jawi: ‏رندڠ‎‎) atau randang (Jawi: ‏راندڠ‎‎) merupakan hidangan daging pedas yang berasal dalam kalangan suku Minangkabau yang menduduki kawasan Sumatera Barat di Sumatera,ia disediakan dengan memasak daging bersama santan, lada, dan banyak rempah ratus sehingga kering. Ia salah satu makanan khas budaya Minangkabau, penyajian ia turut meluas di antara masyarakat suku Melayu dan Maranao (di Mindanao) dalam rantau Ranah Minang.

Rendang lazimnya disajikan di rumah-rumah makan Padang seluruh dunia. Namun, ia khusus amat terkenal dan disajikan di acara-acara seremonial dan untuk menghormati para tamu serta pada hari-hari perayaan seperti Aidilfitri dan Aidiladha, mahupun kenduri-kenduri seperti tamat berzanji, majlis perkahwinan, majlis berkhatan, kenduri doa selamat, kenduri hari jadi dan sebagainya
BAHAN BAHAN
  • 4 ekor  ikan kembong
  • 1 helai daun kunyit - dilerai
  • 3 helai daun limau purut - dihiris halus
  • 2 keping asam gelugur
  • 1 sudu besar kerisik
  • 1 cawan santan
  • 6 biji bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 1 in halia*
  • 1 in lengkuas*
  • 10 biji cili api siam*
  • 2 batang serai* - semua bahan*dikisar
  • 1 sudu besar serbuk ketumbar
  • 1 sudu makan serbuk jintan manis
  • 1 sudu besar rempah kari
  • Garam dan gula secukupnya

PROSES PENYEDIAAN

  1. Ikan dilumur bersama kunyit dan sedikit garam kemudian digoreng. Angkat dan ketepikan.
  2. Tumis semua bahan yang dikisar hingga wangi.
  3. Masukkan serbuk ketumbar, jintan manis dan serbuk kari. Kacau hingga naik minyak.
  4. Masukkan santan, asam gelugur dan kerisik dan gaul rata
  5. Masukkan ikan, daun kunyit dan daun limau purut. Kacau hingga sedikit pekat.
  6. Perasakan garam dan gula secukupnya.
  7. Sedia dihidang.

RENDANG IKAN SIAKAP

Rendang (Jawi: ‏رندڠ‎‎) atau randang (Jawi: ‏راندڠ‎‎) merupakan hidangan daging pedas yang berasal dalam kalangan suku Minangkabau yang menduduki kawasan Sumatera Barat di Sumatera,ia disediakan dengan memasak daging bersama santan, lada, dan banyak rempah ratus sehingga kering. Ia salah satu makanan khas budaya Minangkabau, penyajian ia turut meluas di antara masyarakat suku Melayu dan Maranao (di Mindanao) dalam rantau Ranah Minang.

Rendang lazimnya disajikan di rumah-rumah makan Padang seluruh dunia. Namun, ia khusus amat terkenal dan disajikan di acara-acara seremonial dan untuk menghormati para tamu serta pada hari-hari perayaan seperti Aidilfitri dan Aidiladha, mahupun kenduri-kenduri seperti tamat berzanji, majlis perkahwinan, majlis berkhatan, kenduri doa selamat, kenduri hari jadi dan sebagainya
BAHAN BAHAN
  • Seekor ikan siakap potong
  • 1 helai daun kunyit - dilerai
  • 3 helai daun limau purut - dihiris halus
  • 2 keping asam gelugur
  • 1 sudu besar kerisik
  • 1 cawan santan
  • 6 biji bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 1 in halia*
  • 1 in lengkuas*
  • 10 biji cili api siam*
  • 2 batang serai* - semua bahan*dikisar
  • 1 sudu besar serbuk ketumbar
  • 1 sudu makan serbuk jintan manis
  • 1 sudu besar rempah kari
  • Garam dan gula secukupnya

PROSES PENYEDIAAN

  1. Ikan dilumur bersama kunyit dan sedikit garam kemudian digoreng. Angkat dan ketepikan.
  2. Tumis semua bahan yang dikisar hingga wangi.
  3. Masukkan serbuk ketumbar, jintan manis dan serbuk kari. Kacau hingga naik minyak.
  4. Masukkan santan, asam gelugur dan kerisik dan gaul rata
  5. Masukkan ikan, daun kunyit dan daun limau purut. Kacau hingga sedikit pekat.
  6. Perasakan garam dan gula secukupnya.
  7. Sedia dihidang.

RENDANG IKAN SARDIN

Rendang (Jawi: ‏رندڠ‎‎) atau randang (Jawi: ‏راندڠ‎‎) merupakan hidangan daging pedas yang berasal dalam kalangan suku Minangkabau yang menduduki kawasan Sumatera Barat di Sumatera,ia disediakan dengan memasak daging bersama santan, lada, dan banyak rempah ratus sehingga kering. Ia salah satu makanan khas budaya Minangkabau, penyajian ia turut meluas di antara masyarakat suku Melayu dan Maranao (di Mindanao) dalam rantau Ranah Minang.

Rendang lazimnya disajikan di rumah-rumah makan Padang seluruh dunia. Namun, ia khusus amat terkenal dan disajikan di acara-acara seremonial dan untuk menghormati para tamu serta pada hari-hari perayaan seperti Aidilfitri dan Aidiladha, mahupun kenduri-kenduri seperti tamat berzanji, majlis perkahwinan, majlis berkhatan, kenduri doa selamat, kenduri hari jadi dan sebagainya
BAHAN BAHAN
  • 5 ekor ikan sardin - ikut suka
  • 1 helai daun kunyit - dilerai
  • 3 helai daun limau purut - dihiris halus
  • 2 keping asam gelugur
  • 1 sudu besar kerisik
  • 1 cawan santan
  • 6 biji bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 1 in halia*
  • 1 in lengkuas*
  • 10 biji cili api siam*
  • 2 batang serai* - semua bahan*dikisar
  • 1 sudu besar serbuk ketumbar
  • 1 sudu makan serbuk jintan manis
  • 1 sudu besar rempah kari
  • Garam dan gula secukupnya

PROSES PENYEDIAAN

  1. Ikan dilumur bersama kunyit dan sedikit garam kemudian digoreng. Angkat dan ketepikan.
  2. Tumis semua bahan yang dikisar hingga wangi.
  3. Masukkan serbuk ketumbar, jintan manis dan serbuk kari. Kacau hingga naik minyak.
  4. Masukkan santan, asam gelugur dan kerisik dan gaul rata
  5. Masukkan ikan, daun kunyit dan daun limau purut. Kacau hingga sedikit pekat.
  6. Perasakan garam dan gula secukupnya.
  7. Sedia dihidang.

 

RENDANG KEPAH

Rendang (Jawi: ‏رندڠ‎‎) atau randang (Jawi: ‏راندڠ‎‎) merupakan hidangan daging pedas yang berasal dalam kalangan suku Minangkabau yang menduduki kawasan Sumatera Barat di Sumatera,ia disediakan dengan memasak daging bersama santan, lada, dan banyak rempah ratus sehingga kering. Ia salah satu makanan khas budaya Minangkabau, penyajian ia turut meluas di antara masyarakat suku Melayu dan Maranao (di Mindanao) dalam rantau Ranah Minang.

Rendang lazimnya disajikan di rumah-rumah makan Padang seluruh dunia. Namun, ia khusus amat terkenal dan disajikan di acara-acara seremonial dan untuk menghormati para tamu serta pada hari-hari perayaan seperti Aidilfitri dan Aidiladha, mahupun kenduri-kenduri seperti tamat berzanji, majlis perkahwinan, majlis berkhatan, kenduri doa selamat, kenduri hari jadi dan sebagainya.
BAHAN BAHAN

  • 4 kilo kepah (direndam air panas dan diambil isi & airnya)
  • 2 biji bawang besar (dihiris)
  • 4 ulas bawang putih (dihiris)
  • 5 hiris halia
  • 1 batang serai (dihiris)
  • 1 helai daun kunyit (dihiris halus)
  • 2 sudu besar kerisik (yang ni tak bubuh pon tadi, takde stok)
  • 1 kotak santan (kali ni saya pakai yang kotak je, kalau dapat yang fresh lagi ok)
  • 1/2 keping asam keping
  • kurang lebih
  • 2 sudu besar gula merah/melaka
  • garam secukup rasa

BAHAN DIKSAR

  • 2 biji bawang besar  dan  4 ulas bawang putih (dikisar)
  • 2 sudu besar cili padi yang dikisar
  • 4 sudu besar cili kering yang dikisar
  • 2 inci kunyit hidup (dikisar)


PROSES PENYEDIAAN:
  1. Kepah direndam dalam air panas sebentar, dikopek dan diambil isi dan airnya.
  2. Tumiskan bahan bahan yang dikisar (bawang besar + bawang putih + cili padi  + cili kering + kunyit hidup). Selalunya kalau pakai santan segar saya tak tumis, tapi kalau pakai santan kotak saya tumis sikit supaya rendangnya nanti pecah minyak.
  3. Masukkan kepah + garam + gula merah  Kacau sebentar
  4. Masukkan santan + kerisik + bawang besar, bawang putih dan halia yang dihiris + asam keping + serai + daun kunyit
  5. Kacau hingga kering dan pecah minyak. Siap dihidang




 

RENDANG LOKAN

Rendang (Jawi: ‏رندڠ‎‎) atau randang (Jawi: ‏راندڠ‎‎) merupakan hidangan daging pedas yang berasal dalam kalangan suku Minangkabau yang menduduki kawasan Sumatera Barat di Sumatera,ia disediakan dengan memasak daging bersama santan, lada, dan banyak rempah ratus sehingga kering. Ia salah satu makanan khas budaya Minangkabau, penyajian ia turut meluas di antara masyarakat suku Melayu dan Maranao (di Mindanao) dalam rantau Ranah Minang.


Rendang lazimnya disajikan di rumah-rumah makan Padang seluruh dunia. Namun, ia khusus amat terkenal dan disajikan di acara-acara seremonial dan untuk menghormati para tamu serta pada hari-hari perayaan seperti Aidilfitri dan Aidiladha, mahupun kenduri-kenduri seperti tamat berzanji, majlis perkahwinan, majlis berkhatan, kenduri doa selamat, kenduri hari jadi dan sebagainya.
BAHAN BAHAN

  • 2 kilo lokan (direndam air panas dan diambil isi & airnya)
  • 2 biji bawang besar (dihiris)
  • 4 ulas bawang putih (dihiris)
  • 5 hiris halia
  • 1 batang serai (dihiris)
  • 1 helai daun kunyit (dihiris halus)
  • 2 sudu besar kerisik (yang ni tak bubuh pon tadi, takde stok)
  • 1 kotak santan (kali ni saya pakai yang kotak je, kalau dapat yang fresh lagi ok)
  • 1/2 keping asam keping
  • kurang lebih
  • 2 sudu besar gula merah/melaka
  • garam secukup rasa

BAHAN DIKSAR

  • 2 biji bawang besar  dan  4 ulas bawang putih (dikisar)
  • 2 sudu besar cili padi yang dikisar
  • 4 sudu besar cili kering yang dikisar
  • 2 inci kunyit hidup (dikisar)

PROSES PENYEDIAAN:
  1. Lokan direndam dalam air panas sebentar, dikopek dan diambil isi dan airnya.
  2. Tumiskan bahan bahan yang dikisar (bawang besar + bawang putih + cili padi  + cili kering + kunyit hidup). Selalunya kalau pakai santan segar saya tak tumis, tapi kalau pakai santan kotak saya tumis sikit supaya rendangnya nanti pecah minyak.
  3. Masukkan lokan + garam + gula merah  Kacau sebentar
  4. Masukkan santan + kerisik + bawang besar, bawang putih dan halia yang dihiris + asam keping + serai + daun kunyit
  5. Kacau hingga kering dan pecah minyak. Siap dihidang




RENDANG SIPUT SUDU

Rendang (Jawi: ‏رندڠ‎‎) atau randang (Jawi: ‏راندڠ‎‎) merupakan hidangan daging pedas yang berasal dalam kalangan suku Minangkabau yang menduduki kawasan Sumatera Barat di Sumatera,ia disediakan dengan memasak daging bersama santan, lada, dan banyak rempah ratus sehingga kering. Ia salah satu makanan khas budaya Minangkabau, penyajian ia turut meluas di antara masyarakat suku Melayu dan Maranao (di Mindanao) dalam rantau Ranah Minang.


Rendang lazimnya disajikan di rumah-rumah makan Padang seluruh dunia. Namun, ia khusus amat terkenal dan disajikan di acara-acara seremonial dan untuk menghormati para tamu serta pada hari-hari perayaan seperti Aidilfitri dan Aidiladha, mahupun kenduri-kenduri seperti tamat berzanji, majlis perkahwinan, majlis berkhatan, kenduri doa selamat, kenduri hari jadi dan sebagainya.
BAHAN BAHAN

  • 2 kilo isi siput sudu
  • (direndam air panas dan diambil isi & airnya)
  • 2 biji bawang besar (dihiris)
  • 4 ulas bawang putih (dihiris)
  • 5 hiris halia
  • 1 batang serai (dihiris)
  • 1 helai daun kunyit (dihiris halus)
  • 2 sudu besar kerisik (yang ni tak bubuh pon tadi, takde stok)
  • 1 kotak santan (kali ni saya pakai yang kotak je, kalau dapat yang fresh lagi ok)
  • 1/2 keping asam keping
  • kurang lebih
  • 2 sudu besar gula merah/melaka
  • garam secukup rasa

BAHAN DIKSAR

  • 2 biji bawang besar  dan  4 ulas bawang putih (dikisar)
  • 2 sudu besar cili padi yang dikisar
  • 4 sudu besar cili kering yang dikisar
  • 2 inci kunyit hidup (dikisar)

PROSES PENYEDIAAN:
  1. Siput sudu direndam dalam air panas sebentar, dikopek dan diambil isi dan airnya.
  2. Tumiskan bahan bahan yang dikisar (bawang besar + bawang putih + cili padi  + cili kering + kunyit hidup). Selalunya kalau pakai santan segar saya tak tumis, tapi kalau pakai santan kotak saya tumis sikit supaya rendangnya nanti pecah minyak.
  3. Masukkan siput sudu + garam + gula merah  Kacau sebentar
  4. Masukkan santan + kerisik + bawang besar, bawang putih dan halia yang dihiris + asam keping + serai + daun kunyit
  5. Kacau hingga kering dan pecah minyak. Siap dihidang




RENDANG KUPANG

Rendang (Jawi: ‏رندڠ‎‎) atau randang (Jawi: ‏راندڠ‎‎) merupakan hidangan daging pedas yang berasal dalam kalangan suku Minangkabau yang menduduki kawasan Sumatera Barat di Sumatera,ia disediakan dengan memasak daging bersama santan, lada, dan banyak rempah ratus sehingga kering. Ia salah satu makanan khas budaya Minangkabau, penyajian ia turut meluas di antara masyarakat suku Melayu dan Maranao (di Mindanao) dalam rantau Ranah Minang.


Rendang lazimnya disajikan di rumah-rumah makan Padang seluruh dunia. Namun, ia khusus amat terkenal dan disajikan di acara-acara seremonial dan untuk menghormati para tamu serta pada hari-hari perayaan seperti Aidilfitri dan Aidiladha, mahupun kenduri-kenduri seperti tamat berzanji, majlis perkahwinan, majlis berkhatan, kenduri doa selamat, kenduri hari jadi dan sebagainya.
BAHAN BAHAN

  • 4 kilo kupang (direndam air panas dan diambil isi & airnya)
  • 2 biji bawang besar (dihiris)
  • 4 ulas bawang putih (dihiris)
  • 5 hiris halia
  • 1 batang serai (dihiris)
  • 1 helai daun kunyit (dihiris halus)
  • 2 sudu besar kerisik (yang ni tak bubuh pon tadi, takde stok)
  • 1 kotak santan (kali ni saya pakai yang kotak je, kalau dapat yang fresh lagi ok)
  • 1/2 keping asam keping
  • kurang lebih
  • 2 sudu besar gula merah/melaka
  • garam secukup rasa

BAHAN DIKSAR

  • 2 biji bawang besar  dan  4 ulas bawang putih (dikisar)
  • 2 sudu besar cili padi yang dikisar
  • 4 sudu besar cili kering yang dikisar
  • 2 inci kunyit hidup (dikisar)

PROSES PENYEDIAAN:
  1. kupang direndam dalam air panas sebentar, dikopek dan diambil isi dan airnya.
  2. Tumiskan bahan bahan yang dikisar (bawang besar + bawang putih + cili padi  + cili kering + kunyit hidup). Selalunya kalau pakai santan segar saya tak tumis, tapi kalau pakai santan kotak saya tumis sikit supaya rendangnya nanti pecah minyak.
  3. Masukkan kupang + garam + gula merah  Kacau sebentar
  4. Masukkan santan + kerisik + bawang besar, bawang putih dan halia yang dihiris + asam keping + serai + daun kunyit
  5. Kacau hingga kering dan pecah minyak. Siap dihidang




RENDANG SIPUT SEDUT

Rendang (Jawi: ‏رندڠ‎‎) atau randang (Jawi: ‏راندڠ‎‎) merupakan hidangan daging pedas yang berasal dalam kalangan suku Minangkabau yang menduduki kawasan Sumatera Barat di Sumatera,ia disediakan dengan memasak daging bersama santan, lada, dan banyak rempah ratus sehingga kering. Ia salah satu makanan khas budaya Minangkabau, penyajian ia turut meluas di antara masyarakat suku Melayu dan Maranao (di Mindanao) dalam rantau Ranah Minang.


Rendang lazimnya disajikan di rumah-rumah makan Padang seluruh dunia. Namun, ia khusus amat terkenal dan disajikan di acara-acara seremonial dan untuk menghormati para tamu serta pada hari-hari perayaan seperti Aidilfitri dan Aidiladha, mahupun kenduri-kenduri seperti tamat berzanji, majlis perkahwinan, majlis berkhatan, kenduri doa selamat, kenduri hari jadi dan sebagainya.
BAHAN BAHAN

  • 2 kilo siput sedut potong ekor dan bersihkan
  • 2 biji bawang besar (dihiris)
  • 4 ulas bawang putih (dihiris)
  • 5 hiris halia
  • 1 batang serai (dihiris)
  • 1 helai daun kunyit (dihiris halus)
  • 2 sudu besar kerisik (yang ni tak bubuh pon tadi, takde stok)
  • 1 kotak santan (kali ni saya pakai yang kotak je, kalau dapat yang fresh lagi ok)
  • 1/2 keping asam keping
  • kurang lebih
  • 2 sudu besar gula merah/melaka
  • garam secukup rasa

BAHAN DIKSAR

  • 2 biji bawang besar  dan  4 ulas bawang putih (dikisar)
  • 2 sudu besar cili padi yang dikisar
  • 4 sudu besar cili kering yang dikisar
  • 2 inci kunyit hidup (dikisar)

PROSES PENYEDIAAN
  1. Tumiskan bahan bahan yang dikisar (bawang besar + bawang putih + cili padi  + cili kering + kunyit hidup). Selalunya kalau pakai santan segar saya tak tumis, tapi kalau pakai santan kotak saya tumis sikit supaya rendangnya nanti pecah minyak.
  2. Masukkan siput sedut + garam + gula merah  Kacau sebentar
  3. Masukkan santan + kerisik + bawang besar, bawang putih dan halia yang dihiris + asam keping + serai + daun kunyit
  4. Kacau hingga kering dan pecah minyak. Siap dihidang




RENDANG SIPUT BELIUNG

Rendang (Jawi: ‏رندڠ‎‎) atau randang (Jawi: ‏راندڠ‎‎) merupakan hidangan daging pedas yang berasal dalam kalangan suku Minangkabau yang menduduki kawasan Sumatera Barat di Sumatera,ia disediakan dengan memasak daging bersama santan, lada, dan banyak rempah ratus sehingga kering. Ia salah satu makanan khas budaya Minangkabau, penyajian ia turut meluas di antara masyarakat suku Melayu dan Maranao (di Mindanao) dalam rantau Ranah Minang.

Rendang lazimnya disajikan di rumah-rumah makan Padang seluruh dunia. Namun, ia khusus amat terkenal dan disajikan di acara-acara seremonial dan untuk menghormati para tamu serta pada hari-hari perayaan seperti Aidilfitri dan Aidiladha, mahupun kenduri-kenduri seperti tamat berzanji, majlis perkahwinan, majlis berkhatan, kenduri doa selamat, kenduri hari jadi dan sebagainya.
BAHAN BAHAN

  • 4 kilo siput beliung (direndam air panas dan diambil isi & airnya)
  • 2 biji bawang besar (dihiris)
  • 4 ulas bawang putih (dihiris)
  • 5 hiris halia
  • 1 batang serai (dihiris)
  • 1 helai daun kunyit (dihiris halus)
  • 2 sudu besar kerisik (yang ni tak bubuh pon tadi, takde stok)
  • 1 kotak santan (kali ni saya pakai yang kotak je, kalau dapat yang fresh lagi ok)
  • 1/2 keping asam keping
  • kurang lebih
  • 2 sudu besar gula merah/melaka
  • garam secukup rasa

BAHAN DIKSAR

  • 2 biji bawang besar  dan  4 ulas bawang putih (dikisar)
  • 2 sudu besar cili padi yang dikisar
  • 4 sudu besar cili kering yang dikisar
  • 2 inci kunyit hidup (dikisar)

PROSES PENYEDIAAN:
  1. siput beliung direndam dalam air panas sebentar, dikopek dan diambil isi dan airnya.
  2. Tumiskan bahan bahan yang dikisar (bawang besar + bawang putih + cili padi  + cili kering + kunyit hidup). Selalunya kalau pakai santan segar saya tak tumis, tapi kalau pakai santan kotak saya tumis sikit supaya rendangnya nanti pecah minyak.
  3. Masukkan isi siput beliung + garam + gula merah  Kacau sebentar
  4. Masukkan santan + kerisik + bawang besar, bawang putih dan halia yang dihiris + asam keping + serai + daun kunyit
  5. Kacau hingga kering dan pecah minyak. Siap dihidang




 

RENDANG MENTARANG

Rendang (Jawi: ‏رندڠ‎‎) atau randang (Jawi: ‏راندڠ‎‎) merupakan hidangan daging pedas yang berasal dalam kalangan suku Minangkabau yang menduduki kawasan Sumatera Barat di Sumatera,ia disediakan dengan memasak daging bersama santan, lada, dan banyak rempah ratus sehingga kering. Ia salah satu makanan khas budaya Minangkabau, penyajian ia turut meluas di antara masyarakat suku Melayu dan Maranao (di Mindanao) dalam rantau Ranah Minang.

Rendang lazimnya disajikan di rumah-rumah makan Padang seluruh dunia. Namun, ia khusus amat terkenal dan disajikan di acara-acara seremonial dan untuk menghormati para tamu serta pada hari-hari perayaan seperti Aidilfitri dan Aidiladha, mahupun kenduri-kenduri seperti tamat berzanji, majlis perkahwinan, majlis berkhatan, kenduri doa selamat, kenduri hari jadi dan sebagainya.
BAHAN BAHAN

  • 4 kilo mentarang (direndam air panas dan diambil isi & airnya)
  • 2 biji bawang besar (dihiris)
  • 4 ulas bawang putih (dihiris)
  • 5 hiris halia
  • 1 batang serai (dihiris)
  • 1 helai daun kunyit (dihiris halus)
  • 2 sudu besar kerisik (yang ni tak bubuh pon tadi, takde stok)
  • 1 kotak santan (kali ni saya pakai yang kotak je, kalau dapat yang fresh lagi ok)
  • 1/2 keping asam keping
  • kurang lebih
  • 2 sudu besar gula merah/melaka
  • garam secukup rasa

BAHAN DIKSAR

  • 2 biji bawang besar  dan  4 ulas bawang putih (dikisar)
  • 2 sudu besar cili padi yang dikisar
  • 4 sudu besar cili kering yang dikisar
  • 2 inci kunyit hidup (dikisar)

PROSES PENYEDIAAN:
  1. Mentarang direndam dalam air panas sebentar, dikopek dan diambil isi dan airnya.
  2. Tumiskan bahan bahan yang dikisar (bawang besar + bawang putih + cili padi  + cili kering + kunyit hidup). Selalunya kalau pakai santan segar saya tak tumis, tapi kalau pakai santan kotak saya tumis sikit supaya rendangnya nanti pecah minyak.
  3. Masukkan isi mentarang + garam + gula merah  Kacau sebentar
  4. Masukkan santan + kerisik + bawang besar, bawang putih dan halia yang dihiris + asam keping + serai + daun kunyit
  5. Kacau hingga kering dan pecah minyak. Siap dihidang




Friday 17 September 2021

SUP IKAN BUNTAL

Sup ikan ialah makanan dibuat dengan menggabungkan ikan atau makanan laut dengan sayur-sayuran dan stok, jus, air, atau yang lain cecair. Sup panas juga dicirikan dengan merebus bahan padat dalam cecair dalam periuk sehingga perisa diekstrak, membentuk kuahnya.

Secara tradisinya, sup dikelaskan kepada dua kumpulan utama: sup jernih dan sup pekat. yang ditubuhkan Bahasa Perancis pengelasan sup jelas adalah bouillon dan consommé. Sup tebal dikelaskan bergantung kepada jenis agen pemekat yang digunakan: biskut dibuat dari puri kerang atau sayur-sayuran yang pekat dengan krim; sup krim boleh menjadi pekat sos béchamel; dan veloutés ditebal dengan telur, mentega, dan krim. Bahan-bahan lain yang biasa digunakan untuk menebal sup dan kuah merangkumi nasi, lentil, tepung, dan bijirin; banyak sup yang popular juga termasuk wortel dan kentang.

Sup ikan serupa dengan rebusan ikan, dan dalam beberapa kes mungkin tidak ada perbezaan yang jelas antara keduanya; namun, sup ikan pada umumnya mempunyai lebih banyak cecair daripada rebusan

BAHAN BAHAN

  • Isi Ikan buntal secukupnya
  • 5 ulas bawang merah dihiris
  • 3 ulas bawang putih dihiris
  • 1 inci halia dihiris
  • Rempah 3 sekawan
  • Sayur campur secukupnya
  • 1 bj tomato dibelah 4
  • Cili padi ikut keperluan
  • Garam dan serbuk perasa
  • Daun ketumbar atau daun sup
  • Air secukupnya

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Tumis bawang2, halia dan rempah 3 sekawan hingga layu dan wangi. Kemudian tuang air secukupnya dan biar mendidih.
  2. Masukkan ikan dan sayur campur. Tutup kuali dan biar hingga ikan masak sepenuhnya.
  3. Masukkan tomato, cili padi, garam dan serbuk perasa. Kacau rata dan biar mereneh sekejap. Tutup api.
  4. Taburkan daun ketumbar/daun sup ketika menghidang.
  5. Sup ikan siap dinikmati bersama nasi atau roti kegemaran