Rendang (Jawi: رندڠ) atau randang (Jawi: راندڠ) merupakan hidangan daging pedas yang berasal dalam kalangan suku Minangkabau yang menduduki kawasan Sumatera Barat di Sumatera,ia disediakan dengan memasak daging bersama santan, lada, dan banyak rempah ratus sehingga kering. Ia salah satu makanan khas budaya Minangkabau, penyajian ia turut meluas di antara masyarakat suku Melayu dan Maranao (di Mindanao) dalam rantau Ranah Minang.
Rendang lazimnya disajikan di rumah-rumah makan Padang seluruh dunia. Namun, ia khusus amat terkenal dan disajikan di acara-acara seremonial dan untuk menghormati para tamu serta pada hari-hari perayaan seperti Aidilfitri dan Aidiladha, mahupun kenduri-kenduri seperti tamat berzanji, majlis perkahwinan, majlis berkhatan, kenduri doa selamat, kenduri hari jadi dan sebagainya.
BAHAN BAHAN
- 4 kilo siput beliung (direndam air panas dan diambil isi & airnya)
- 2 biji bawang besar (dihiris)
- 4 ulas bawang putih (dihiris)
- 5 hiris halia
- 1 batang serai (dihiris)
- 1 helai daun kunyit (dihiris halus)
- 2 sudu besar kerisik (yang ni tak bubuh pon tadi, takde stok)
- 1 kotak santan (kali ni saya pakai yang kotak je, kalau dapat yang fresh lagi ok)
- 1/2 keping asam keping
- kurang lebih
- 2 sudu besar gula merah/melaka
- garam secukup rasa
BAHAN DIKSAR
- 2 biji bawang besar dan 4 ulas bawang putih (dikisar)
- 2 sudu besar cili padi yang dikisar
- 4 sudu besar cili kering yang dikisar
- 2 inci kunyit hidup (dikisar)
PROSES PENYEDIAAN:
- siput beliung direndam dalam air panas sebentar, dikopek dan diambil isi dan airnya.
- Tumiskan bahan bahan yang dikisar (bawang besar + bawang putih + cili padi + cili kering + kunyit hidup). Selalunya kalau pakai santan segar saya tak tumis, tapi kalau pakai santan kotak saya tumis sikit supaya rendangnya nanti pecah minyak.
- Masukkan isi siput beliung + garam + gula merah Kacau sebentar
- Masukkan santan + kerisik + bawang besar, bawang putih dan halia yang dihiris + asam keping + serai + daun kunyit
- Kacau hingga kering dan pecah minyak. Siap dihidang
No comments:
Post a Comment