Ikan Sebelah, Ikan Lidah, atau Ikan Sisa Nabi adalah ikan yang dimiliki oleh beberapa keluarga. Secara umumnya, mereka adalah ahli keluarga Soleidae, tetapi, di luar Eropah, nama ikan sebelah juga digunakan untuk pelbagai jenis ikan yang mengkhusus kepada ikan leper yang serupa, terutamanya ahli lain suborder ikan Soleoidei dan juga ahli-ahli Pleuronectidae. Dalam masakan Eropah, terdapat beberapa spesies yang boleh dianggap ikan sebelah benar, tetapi ikan sebelah biasa atau Dover Solea solea, sering hanya disebut ikan sebelah, adalah yang paling dikenali dan yang paling meluas.
- BAHAN-BAHAN:
- 1 ekor ikan sebelah
- 2 sudu besar sos cili, 2 sudu air asam jawa
- 1 sudu besar gula, 2 sudu sos tiram
- Garam secukup rasa
- 4-5 btg cabai merah - kisar
- 4 ulas bawang putih - kisar
- 2 biji bawang besar - kisar
- 1 biji bawang besar - hiris
- 1 btg cabai merah, 2 btg cili padi - hiris
- 1 btg serai – hiris
PROSES
PENYEDIAAN
- Lumurkan ikan dengan garam dan kunyit kemudian goreng hingga garing.
- Panaskan 5 sudu besar minyak masak dan tumis bahan kisar hingga naik minyak
- Masukkan bahan hiris serta sos cili, gula, garam, sos tiram dan air asam jawa
- Setelah cukup rasa dan naik minyak, tutup api dan tuangkan ke atas ikan yang telah digoreng tadi.
- Sedia dihidangkan. .
No comments:
Post a Comment