Tuesday, 14 September 2021

KENGSOM IKAN MERAH

Kaeng som atau gaeng som (Bahasa Thai: แกงส้ม, disebut [kɛ̄ːŋ sôm]) atau kari masam Thaiadalah kari atau sup ikan masam dan pedas dengan sayur-sayuran yang popular di Thailand selatan.[3] Kari adalah ciri khas untuk rasa masamnya, yang berasal dari asam jawa (makham). Resipi menggunakan gula Melaka (Bahasa Thai: น้ำตาล ปี๊บ, namtan pip) untuk memaniskan kari.

BAHAN YG DI KISAR:

  • 9 tangkai cili kering kerinting buang biji
  • 3tangkai cili merah buang biji juga
  • 15biji cili api merah menyala
  • 1 inci kunyit hidup
  • 1 inci halia
  • 3 biji bawang  holland
  • 7ulas bawang putih
  • 3 batang serai
  • 1 inci belacan
  • 1/4 dari sebiji Nenas muda
  • 3 helai daun limau purut

 

BAHAN LAIN:

  • 1 kg ikan merah fresh
  • Air asam jawa secukup rasa
  • 1 biji limau nipis – ambil jus
  • 3/4 dari sebiji Nanas muda
  • Kangkung secukupnya

 

CARA MEMASAK

  1. Bahan2 yg telah di kisar tumis dgn sedikit minyak hingga naik bau
  2. Masukkan air  biarkan mendidih.
  3. Masukkan hirisan nanas.
  4. tambahkan air asam jawa .
  5. masukkan garam, gula, peyedap rasa Jika perlu
  6. Seterusnya masukkan ikan dan  Biar hingga masak.
  7. Kalau hantu pedas bolehlah campakkan segengam cili siam hijau merah tuk hiasan dn tambah pedas.
  8. Akhir sekali, masukkan kangkung dan jus perahan limau nipis. Padam api dan sedia untuk dinikmati...

p/s: kalau masak dlm kuantiti yg banyak, kangkung bolehlah letak yg perlu tuk sekali mkn... Sebab bila2 lama kangkung lama dlm kuah dia akn terlebih layu kurg segar tuk di mkn siaran ulangan

 

 


No comments:

Post a Comment