Kaeng som
atau gaeng som (Bahasa Thai: แกงส้ม, disebut
[kɛ̄ːŋ sôm]) atau kari masam Thaiadalah kari atau sup ikan masam dan pedas
dengan sayur-sayuran yang popular di Thailand selatan.[3] Kari adalah ciri khas
untuk rasa masamnya, yang berasal dari asam jawa (makham). Resipi menggunakan
gula Melaka (Bahasa Thai: น้ำตาล ปี๊บ, namtan pip) untuk memaniskan
kari.
BAHAN YG DI KISAR:
- 9 tangkai cili kering kerinting buang biji
- 3tangkai cili merah buang biji juga
- 15biji cili api merah menyala
- 1 inci kunyit hidup
- 1 inci halia
- 3 biji bawang holland
- 7ulas bawang putih
- 3 batang serai
- 1 inci belacan
- 1/4 dari sebiji Nenas muda
- 3 helai daun limau purut
BAHAN LAIN:
- 1 kg ikan merah fresh
- Air asam jawa secukup rasa
- 1 biji limau nipis – ambil jus
- 3/4 dari sebiji Nanas muda
- Kangkung secukupnya
CARA MEMASAK
- Bahan2 yg telah di kisar tumis dgn sedikit minyak hingga naik bau
- Masukkan air biarkan mendidih.
- Masukkan hirisan nanas.
- tambahkan air asam jawa .
- masukkan garam, gula, peyedap rasa Jika perlu
- Seterusnya masukkan ikan dan Biar hingga masak.
- Kalau hantu pedas bolehlah campakkan segengam cili siam hijau merah tuk hiasan dn tambah pedas.
- Akhir sekali, masukkan kangkung dan jus perahan limau nipis. Padam api dan sedia untuk dinikmati...
p/s:
kalau masak dlm kuantiti yg banyak, kangkung bolehlah letak yg perlu tuk sekali
mkn... Sebab bila2 lama kangkung lama dlm kuah dia akn terlebih layu kurg segar
tuk di mkn siaran ulangan
No comments:
Post a Comment