Rendang (Jawi: رندڠ) atau randang (Jawi: راندڠ) merupakan hidangan daging pedas yang berasal dalam kalangan suku Minangkabau yang menduduki kawasan Sumatera Barat di Sumatera,ia disediakan dengan memasak daging bersama santan, lada, dan banyak rempah ratus sehingga kering. Ia salah satu makanan khas budaya Minangkabau, penyajian ia turut meluas di antara masyarakat suku Melayu dan Maranao (di Mindanao) dalam rantau Ranah Minang.
Rendang lazimnya disajikan di rumah-rumah makan Padang seluruh dunia. Namun, ia khusus amat terkenal dan disajikan di acara-acara seremonial dan untuk menghormati para tamu serta pada hari-hari perayaan seperti Aidilfitri dan Aidiladha, mahupun kenduri-kenduri seperti tamat berzanji, majlis perkahwinan, majlis berkhatan, kenduri doa selamat, kenduri hari jadi dan sebagainya
- 3 ekor keli dan potong
- 1 helai daun kunyit - dilerai
- 3 helai daun limau purut - dihiris halus
- 2 keping asam gelugur
- 1 sudu besar kerisik
- 1 cawan santan
- 6 biji bawang merah*
- 3 ulas bawang putih*
- 1 in halia*
- 1 in lengkuas*
- 10 biji cili api siam*
- 2 batang serai* - semua bahan*dikisar
- 1 sudu besar serbuk ketumbar
- 1 sudu makan serbuk jintan manis
- 1 sudu besar rempah kari
- Garam dan gula secukupnya
PROSES PENYEDIAAN
- Ikan dilumur bersama kunyit dan sedikit garam kemudian digoreng. Angkat dan ketepikan.
- Tumis semua bahan yang dikisar hingga wangi.
- Masukkan serbuk ketumbar, jintan manis dan serbuk kari. Kacau hingga naik minyak.
- Masukkan santan, asam gelugur dan kerisik dan gaul rata
- Masukkan ikan, daun kunyit dan daun limau purut. Kacau hingga sedikit pekat.
- Perasakan garam dan gula secukupnya.
- Sedia dihidang.
No comments:
Post a Comment