Wednesday, 15 September 2021

IKAN SEBELAH MASAK KARI

Ikan Sebelah, Ikan Lidah, atau Ikan Sisa Nabi adalah ikan yang dimiliki oleh beberapa keluarga. Secara umumnya, mereka adalah ahli keluarga Soleidae, tetapi, di luar Eropah, nama ikan sebelah juga digunakan untuk pelbagai jenis ikan yang mengkhusus kepada ikan leper yang serupa, terutamanya ahli lain suborder ikan Soleoidei dan juga ahli-ahli Pleuronectidae. Dalam masakan Eropah, terdapat beberapa spesies yang boleh dianggap ikan sebelah benar, tetapi ikan sebelah biasa atau Dover Solea solea, sering hanya disebut ikan sebelah, adalah yang paling dikenali dan yang paling meluas.

BAHAN-BAHAN:

  • 1 ekor ikan Sebelah
  • 2 sudu besar serbuk kari ikan
  • 1 sudu besar serbuk cili
  • 1 tangkai daun kari
  • air asam jawa
  • 1 mangkuk santan
  • sedikit air
  • 2 biji tomato
  • sayur bendi
  • 1 biji cili merah
  • garam secukup rasa


BAHAN-BAHAN UNTUK HIRIS NIPIS:

  • 3 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inci halia

 

BAHAN-BAHAN UNTUK REMPAH TUMIS:

  • 1 batang kayu manis
  • 1 sudu kecil halba campur
  • 2 kuntum bunga lawang


CARA PENYEDIAAN:

  1. Bancuh serbuk kari bersama serbuk cili dengan sedikit air.
  2. Panaskan minyak, tumis bahan hiris nipis dan bahan rempah tumis sehingga kekuningan dan naik bau.
  3. Masukkan daun kari dan bancuhan serbuk rempah tadi. Masak sehingga rempah pecah minyak. Tambah sedikit air dan teruskan masak sehingga pecah minyak lagi sekali.
  4. Masukkan air asam jawa dan ikan.
  5. Tutup sekejap kuali supaya ikan masak sedikit.
  6. Masukkan santan, sedikit air, tomato, sayur bendi dan cili merah. Perasakan dengan garam secukupnya.

No comments:

Post a Comment