Wednesday, 15 September 2021

GULAI ASAM REBUS IKAN SEBELAH

Ikan Sebelah, Ikan Lidah, atau Ikan Sisa Nabi adalah ikan yang dimiliki oleh beberapa keluarga. Secara umumnya, mereka adalah ahli keluarga Soleidae, tetapi, di luar Eropah, nama ikan sebelah juga digunakan untuk pelbagai jenis ikan yang mengkhusus kepada ikan leper yang serupa, terutamanya ahli lain suborder ikan Soleoidei dan juga ahli-ahli Pleuronectidae. Dalam masakan Eropah, terdapat beberapa spesies yang boleh dianggap ikan sebelah benar, tetapi ikan sebelah biasa atau Dover Solea solea, sering hanya disebut ikan sebelah, adalah yang paling dikenali dan yang paling meluas.

 BAHAN-BAHAN:

  • 1 ekor ikan sebelah saiz sedang besar
  • 1/2 biji betik muda
  • 1 batang serai, dititik
  • 4-5 tangkai daun kesum
  • 2 keping asam keping/gelugor
  • garam secukup rasa
  • kacang bendi

 

BAHAN-BAHAN UNTUK KISAR HALUS:

  • 2 ulas bawang putih
  • 3 biji bawang merah
  • 1 inci kunyit
  • cili merah atau cili padi
  • sedikit belacan, jika suka
  • sedikit air

 

CARA PENYEDIAAN:

  1. Kisar kesemua bahan-bahan untuk kisar halus bersama sedikit air. Tuang ke dalam periuk.
  2. Masak sehingga mendidih. Boleh tambah lagi air kalau nak lebih berkuah.
  3. Masukkan betik muda, serai, daun kesum dan asam keeping dan kecang bendi.
  4. Masukkan pula ikan kembung. Rebus sehingga ikan masak. Ikan Kembung tak perlukan masa yang lama sangat untuk dimasak.
  5. Perasakan dengan garam secukup rasa.

No comments:

Post a Comment