Tuesday, 14 September 2021

ASAM PEDAS TOMYAM IKAN SUSU ATAU BAULU

Ikan susu atau milkfish dengan nama saintifiknya Chanos chanos adalah spesies tunggal yang hidup dalam keluarga Chanidae. Walau bagaimana pun spesies ini mempunyai banyak nama umum.Di Hawaii ia dipanggilkan ‘awa. Di Indonesia ia dikenali sebagai ‘bandeng’ dan juga ‘bolu. Sementara di Filipina pula ia merupakan ikan kebangsaan dengan nama ‘bangus’.

BAHAN BAHAN

  • 2 Ekor Ikan Susu - Cuci Bersih Dan Di Belah 3 Setiap Seekor
  • 1 Peket Rempah Asam Pedas Adabi
  • 1 Peket Rempah Tomyam Adabi
  • 1 Sudu Kecil Serbuk Kunyit
  • Daun Kesom
  • 2 Batang Bunga Kantan
  • Bendi
  • Minyak Untuk Menumis

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Panaskan minyak tumiskan rempah asam pedas rempah tomyam dan sedikit kunyit serbuk hingga garing. Kemudian masukkan air. Bila kuah sudah mendidih masukkan ikan.
  2. Masukkan daun kesom bunga kantan bendi yg di belah 2 ke dalam kuah. Letakkan garam/gula jika perlu. Matikan api. Siap untuk di hidangkan. Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment