Ikan susu atau milkfish dengan nama saintifiknya Chanos chanos adalah spesies tunggal yang hidup dalam keluarga Chanidae. Walau bagaimana pun spesies ini mempunyai banyak nama umum.Di Hawaii ia dipanggilkan ‘awa. Di Indonesia ia dikenali sebagai ‘bandeng’ dan juga ‘bolu. Sementara di Filipina pula ia merupakan ikan kebangsaan dengan nama ‘bangus’.
BAHAN BAHAN A
- 1 ekor ikan susu
- Secekak daun kesum
- 4 cawan air - jika suka kuah cair tambahkan air
- Garam dan gula secukup rasa
BAHAN B ~
DIKISAR/TUMBUK HALUS
- 20 biji cili padi merah + hijau - kurangkan jika tdk suka pedas
- 1 inci kunyit hidup ~ sy + sedikit serbuk kunyit
- 2 senduk tempoyak
- Sedikit air
PROSES PENYEDIAAN
- Bersihkan ikan dan potong beberapa bahagian. Sediakan semua bahan.
- Masukkan Bahan B yang telah dikisar/tumbuk halus ke dalam kuali/periuk.
- Masukkan 4 cawan air. Jika suka kuah cair tambahkan air.Kacau hingga rata.Masukkan garam dan gula sesuaikan rasa. Gulai yang sedap ada rasa masam tempoyak dan sedikit rasa manis.
- Masak sehingga kuah mendidih. Masukkan daun kesum dan ikan. Kacau perlahan hingga rata.Biarkan sehingga ikan masak.Jika suka boleh juga ditambahkan dengan potongan timun tua.
- Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment