Wednesday, 15 September 2021

ASAM REBUS IKAN SEBELAH

Ikan Sebelah, Ikan Lidah, atau Ikan Sisa Nabi adalah ikan yang dimiliki oleh beberapa keluarga. Secara umumnya, mereka adalah ahli keluarga Soleidae, tetapi, di luar Eropah, nama ikan sebelah juga digunakan untuk pelbagai jenis ikan yang mengkhusus kepada ikan leper yang serupa, terutamanya ahli lain suborder ikan Soleoidei dan juga ahli-ahli Pleuronectidae. Dalam masakan Eropah, terdapat beberapa spesies yang boleh dianggap ikan sebelah benar, tetapi ikan sebelah biasa atau Dover Solea solea, sering hanya disebut ikan sebelah, adalah yang paling dikenali dan yang paling meluas.

BAHAN-BAHAN:

  • 1 ekor Ikan sebelah saiz besar
  • 6 biji Lada merah
  • Stgh biji bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 Inci halia
  • 2 keping Asam keping
  • 1 sdk serbuk kunyit
  • 2 cawan air
  • 2 biji Lada besar belah tengah
  • 6 hiris timun atau nenas
  • 1 sdk garam
  • 1 sdk gula

 

CARA PENYEDIAAN

  1. Kisar Lada besar, bawang merah, bawang putih dan halia dengan sedikit air.
  2. Bahan kisar tadi direbus bersama 2 cawan air dan serbuk kunyit. masukan timun atau nenas dan Asam keping.
  3. Tambah garam, gula dan apabila mendidih masuk Ikan.
  4. Apabila me didih masukan Lada besar yang di belah tengah. Didihkan dan siap.

No comments:

Post a Comment