Wednesday, 15 September 2021

IKAN SEBELAH MASAK SAMBAL

 Ikan Sebelah, Ikan Lidah, atau Ikan Sisa Nabi adalah ikan yang dimiliki oleh beberapa keluarga. Secara umumnya, mereka adalah ahli keluarga Soleidae, tetapi, di luar Eropah, nama ikan sebelah juga digunakan untuk pelbagai jenis ikan yang mengkhusus kepada ikan leper yang serupa, terutamanya ahli lain suborder ikan Soleoidei dan juga ahli-ahli Pleuronectidae. Dalam masakan Eropah, terdapat beberapa spesies yang boleh dianggap ikan sebelah benar, tetapi ikan sebelah biasa atau Dover Solea solea, sering hanya disebut ikan sebelah, adalah yang paling dikenali dan yang paling meluas.

BAHAN-BAHAN:

  • 3 ketul isi ikan - kali ini saya gunakan isi ikan nyok-nyok. Digaram kunyit dan digoreng.
  • 5 sudu makan cili kering kisar
  • 4 sudu makan air asam jawa
  • 1/2 cawan air
  • 1 biji bawang besar - dimayang bulat
  • 1 batang serai - dititik


BAHAN TUMBUK:

  • 1 inci halia
  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih

 

 PROSES PENYEDIAAN

  1. Tumis bahan tumbuk dan serai hingga wangi.
  2. Masukkan cili kisar, tumis hingga pecah minyak dan agak garing.
  3. Masukkan air asam jawa, air, garam dan serbuk perasa. Kacau rata dan biarkan mendidih.
  4. Masukkan ikan goreng dan bawang besar. Kacau rata. Masak hingga kuahnya pekat dan menyaluti ikan.
  5. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment