Sup ikan ialah makanan dibuat dengan menggabungkan ikan atau makanan laut dengan sayur-sayuran dan stok, jus, air, atau yang lain cecair. Sup panas juga dicirikan dengan merebus bahan padat dalam cecair dalam periuk sehingga perisa diekstrak, membentuk kuahnya.
Secara tradisinya, sup dikelaskan kepada dua kumpulan utama: sup jernih dan sup pekat. yang ditubuhkan Bahasa Perancis pengelasan sup jelas adalah bouillon dan consommé. Sup tebal dikelaskan bergantung kepada jenis agen pemekat yang digunakan: biskut dibuat dari puri kerang atau sayur-sayuran yang pekat dengan krim; sup krim boleh menjadi pekat sos béchamel; dan veloutés ditebal dengan telur, mentega, dan krim. Bahan-bahan lain yang biasa digunakan untuk menebal sup dan kuah merangkumi nasi, lentil, tepung, dan bijirin; banyak sup yang popular juga termasuk wortel dan kentang.
Sup ikan serupa dengan rebusan ikan, dan dalam beberapa kes mungkin tidak ada perbezaan yang jelas antara keduanya; namun, sup ikan pada umumnya mempunyai lebih banyak cecair daripada rebusan
BAHAN BAHAN
- Ikan duri secukupnya
- 5 ulas bawang merah dihiris
- 3 ulas bawang putih dihiris
- 1 inci halia dihiris
- Rempah 3 sekawan
- Sayur campur secukupnya
- 1 bj tomato dibelah 4
- Cili padi ikut keperluan
- Garam dan serbuk perasa
- Daun ketumbar atau daun sup
- Air secukupnya
PROSES PENYEDIAAN
- Tumis bawang2, halia dan rempah 3 sekawan hingga layu dan wangi. Kemudian tuang air secukupnya dan biar mendidih.
- Masukkan ikan dan sayur campur. Tutup kuali dan biar hingga ikan masak sepenuhnya.
- Masukkan tomato, cili padi, garam dan serbuk perasa. Kacau rata dan biar mereneh sekejap. Tutup api.
- Taburkan daun ketumbar/daun sup ketika menghidang.
- Sup ikan siap dinikmati bersama nasi atau roti kegemaran
No comments:
Post a Comment