Wednesday, 15 September 2021

MASAK LEMAK IKAN SEBELAH

Ikan Sebelah, Ikan Lidah, atau Ikan Sisa Nabi adalah ikan yang dimiliki oleh beberapa keluarga. Secara umumnya, mereka adalah ahli keluarga Soleidae, tetapi, di luar Eropah, nama ikan sebelah juga digunakan untuk pelbagai jenis ikan yang mengkhusus kepada ikan leper yang serupa, terutamanya ahli lain suborder ikan Soleoidei dan juga ahli-ahli Pleuronectidae. Dalam masakan Eropah, terdapat beberapa spesies yang boleh dianggap ikan sebelah benar, tetapi ikan sebelah biasa atau Dover Solea solea, sering hanya disebut ikan sebelah, adalah yang paling dikenali dan yang paling meluas.

BAHAN-BAHAN:

  • Seekor ikan sebelah
  • Cili padi 3 biji (blend)
  • Kunyit sebesar ibu jari (blend)
  • Bawang merah 2 biji (blend)
  • Bawang putih 4-5 ulas (blend)
  • Halia sebesar ibu jari (blend)
  • 1 cawan Santan
  • Serai
  • Sayur-sayur (ikut kesesuaian)
  • keping Asam

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Blend kesemua bahan. Masukkan ke dalam periuk bersama-sama ikan.
  2. Masukkan santan dan tambah kesesuaian air mengikut kepekatan yang anda mahu. Jangan lupa racik serai, asam keping masukkan sekali.
  3. Bila kuah dan ikan sudah blend together, boleh tutup api dan sedia untuk dihidang

No comments:

Post a Comment