Tom yam (bahasa Lao: ຕົ້ມຍຳ [tôm ɲam]; Bahasa Thai: ต้มยำ, [tôm jam], Tom yam dalam "Royal Thai General System of Transcription") adalah nama bagi dua hidangan sup atau berkuah yang serupa yang berasal dari Laos dan Thailand. Versi DiRaja Laos termasuk secubit nasi di dalam sup, sementara versi biasa Laos yang lain dan versi Thailand tidak memasukkan nasi sebagai salah satu bahannya. Tom yam dihidangkan secara meluas di negara berjiranan seperti Malaysia, Singapura, dan Indonesia, dan telah dipopularkan ke seluruh dunia.
Tom yam memiliki ciri-ciri perasa pedas dan masam yang keratar, dengan penggunaan herba wangi. Rebusan asas dihasilkan dari stok dan bahan baru seperti serai, daun dari pokok Limau Purut, halia, jus limau nipis, sos ikan dan cili dipenyek
BAHAN BAHAN- 1 ekor ikan siakap dibersih dan dipotong
- 2 mangkuk air
- 5 ulas bawang putih - diketuk
- 1 biji bawang besar dihirisz
- beberapa hiris lengkuas
- cili padi ikut tahap kepedasan - diketuk
- 2 biji tomato - dipotong dadu
- 4 batang serai - diketuk
- 5 helai daun limau purut
- jus dari 2 biji limau nipis
- daun ketumbar/daun kesum ~ ikut cirasa
- gula - secukup rasa
- sedikit kicap ikan
PROSES PENYEDIAAN
- masukkan air kedalam periuk
- masukan bawang putih besarkan api campakkan sekaligus serai, daun limau purut & biarkan menggelegak masukkan ikan
- masukan bawang besar dan tomato
- kecilkan api masukkan kicap,gula cili padi
- tutup api n taburkan potongan daun ketumbar
- terus dihidangkan
No comments:
Post a Comment