Tuesday, 14 September 2021

RESEPI IKAN SUSU ATAU BAULU MASAK STIM LIMAU

Ikan susu atau milkfish dengan nama saintifiknya Chanos chanos adalah spesies tunggal yang hidup dalam keluarga Chanidae. Walau bagaimana pun spesies ini mempunyai banyak nama umum.Di Hawaii ia dipanggilkan ‘awa. Di Indonesia ia dikenali sebagai ‘bandeng’ dan juga ‘bolu. Sementara di Filipina pula ia merupakan ikan kebangsaan dengan nama ‘bangus’.

BAHAN BAHAN

  • 1 ekor ikan susu
  • 2 batang serai
  • 1 mangkuk besar air
  • 1/2 -1 ketul kiub ayam atau stok ayam homemade
  • 5 ulas bawang putih
  • perahan jus dari 3 biji limau nipis, lebihkan jika bersaiz kecil
  • 1 sudu besar parutan gula melaka/Thai palm sugar
  • 6-7 biji cili padi
  • hirisan daun ketumbar
  • 1-2 sudu besar sos ikan

 

CARA PENYEDIAAN:
  1. Bersihkan ikan siakap dan kelar bahagian sisi kedua belah ikan.
  2. Titik serai dan masukkan ke dalam perut ikan.
  3. Panaskan periuk kukusan, kukus ikan selama lebih kurang 15 minit atau sehingga ikan masak.
  4. Sementara menunggu, sediakan kuah untuk dituang ke atas ikan.

 

CARA-CARA UNTUK KUAH CILI LIMAU:

  1. Panaskan air di dalam periuk.
  2. Masukkan kiub ayam, atau stok ayam homemade jika ada. Kalau guna stok ayam homemade boleh kurangkan sikit air. Masak sehingga mendidih dan tutup api.
  3. Tuang ke dalam mangkuk. Masukkan bawang putih yg dicincang halus, jus limau nipis, parutan gula melaka, hirisan cili padi, hirisan daun ketumbar dan sos ikan. Kacau sebati. Kita memang tak didihkan bahan-bahan ni semua, ia cuma akan masak dalam air stok yg suam-suam panas tu aja. Dengan cara ini aroma dan kesegaran bahan-bahan dapat dikekalkan.
  4. Tuang kuah ke atas ikan yang sudah dikukus tadi.


No comments:

Post a Comment