Monday, 23 September 2019

KERABU BRONOK


BAHAN-BAHAN:

Beronok

Buah mangga / daun selom
Bawang merah besar @ kecil
Beras yang disangai dan dikisar
Garam
Gula
Kerisik
Air asam jawa
Cili besar / padi yang dikisar
Kelapa parut
Belacan

PROSES PENYEDIAAN
1. Potong, hiris dan kisar bahan-bahan selain beronok kemudian asingkan.

2. Cuci beronok sebelum dibelah. Belah tengah dan buang lumpur dalam badannya.

3. Inilah rupa beronok setelah dibelah. Ia akan menjadi sedikit keras.

4. Cuci bersih lagi sekali bersama air asam atau limau. Pastikan semua lumpur dibersihkan.

5. Potong beronok sehingga menjadi halus dan mudah untuk dimakan.

6. Campurkan semua bahan yang telah siap dipotong, hiris dan kisar tadi bersama beronok yang siap dipotong halus.

7. Gaul sebati sehingga semua kerabu sebati dengan beronok. Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment