BAHAN-BAHAN:
Beronok
Buah mangga / daun
selom
Bawang merah besar @
kecil
Beras yang disangai
dan dikisar
Garam
Gula
Kerisik
Air asam jawa
Cili besar / padi
yang dikisar
Kelapa parut
Belacan
PROSES
PENYEDIAAN
1. Potong, hiris dan
kisar bahan-bahan selain beronok kemudian asingkan.
2. Cuci beronok
sebelum dibelah. Belah tengah dan buang lumpur dalam badannya.
3. Inilah rupa
beronok setelah dibelah. Ia akan menjadi sedikit keras.
4. Cuci bersih lagi
sekali bersama air asam atau limau. Pastikan semua lumpur dibersihkan.
5. Potong beronok
sehingga menjadi halus dan mudah untuk dimakan.
6. Campurkan semua
bahan yang telah siap dipotong, hiris dan kisar tadi bersama beronok yang siap
dipotong halus.
7. Gaul sebati
sehingga semua kerabu sebati dengan beronok. Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment